klasik mekaniğin temel taşı olan hareket yasaları.
1. yasa, üzerine bir dış kuvvet etki etmediği sürece ya da başka bir deyişle, cisim üzerine zaten uygulanmakta olan kuvvetler dengedeyse, cismin sahip olduğu hareket durumunu koruyacağını söyler. yani cisim hareket halindeyse hareket etmeye, durağan haldeyse durmaya devam edecektir.
Eylemsizlik olarak da bildiğimiz bu özelliği aslında her gün kendimiz de deneyimliyoruz. arabada giderken frene basıldığında öne doğru savruluşumuz ya da gaza basıldığında geriye doğru itilmemiz, bu özelliğin bir sonucu.
2. yasa ivmeli durumları açıklar. eğer cisme etki eden, dengelenmemiş bir kuvvet varsa, cismin artık bir ivmesi vardır ve cisim üzerine etki etmekte olan net kuvvet, bu ivme ile cismin kütlesinin çarpımına eşittir.
bu meşhur yasa f=m.a denklemi ile özetlenir ve örneğin içi dolu bir kasayı iterek hareket ettirmeye çalıştığınızda, kasaya ne kadar kuvvet uygulamanız gerektiği gibi gündelik durumlar bunun bir örneğidir.
3. yasa etki-tepki yasası olarak da bilinir. basitçe, bir cisme bir kuvvet uyguladığınızda, cismin bu etkiye aynı büyüklükte, ama ters yönde bir tepki vereceğini söyler.
bir taşa ayağınızı çarptığınızda ayağınızın acıması gibi gündelik hayata ilişkin durumlar, bu etkinin bir sonucudur.
bunlar özellikle kepler kanunları ve evrensel kütle çekim yasası ile birlikte kullanıldığında, gök cisimlerinin hareketlerinin açıklanmasında, yani makro boyutlu cisimlerin hareketlerini incelemek konusunda da son derece kullanışlı yasalardır.