mezhebi geniş yanlış bir söylem.Doğrusu nesebi geniştir ve;
nesep her ne kadar soy, sop aile gibi kavramları içeriyor olsa bile " nesebi geniş " tanımı soyu sopu geniş gibi bir yüceltici anlam taşımamaktadır.
dilimizde kullanımı ahlaksal olarak soy, sop, aile gibi değerleri pek de dikkate almayan kişi anlamındadır. köken çıkışı her ne kadar nesep olsa bile anlatım olarak dejenerasyonu dile getirir.
aynı zamanda halel etirmeyi helal getirmek sanan insandır.namusuma helal getirmem gibi kullanan insandır...halel bozma bozulma anlamına gelir...namusa halel getirmek doğru bir kullanımdır
aynı zamanda çam fıstığı ile şam fıstığını karıştıran insandır..
çam bildiğiniz çamdan kozalaktan çıkar...şam fıstığı ise bizim antep fıstığı olarak da bildiğimiz kuruyemiş olarak tükettiğimiz fıstıktır....ilgililere ya da ilgisizlere duyrulur.nitekim ilgileri olsa biraz sözlük karıştırır eski usül ya da elektronik ortamda bakar yeni usül...yanılıyorsam düzeltin))
aynı zamanda broşla bronşu karıştıran,extre ile extrayı karştıran,menegiç kahvesi yerine melengiç diyen insandır..sapla samanı karıştıran insandır.....ay imdattttt ne çok örnek var..ne çok yanlış varrrr herkez diyen,şarz diyen,bööörek diyen,övlen diyen,diyen diyenn
nesafeti nefasetle karıştıran bilirkişi gibidir. "nesafet" insaflı davranmak anlamına gelirken, "nefaset" nefis olma hali demektir. hakimin hakkaniyet ve nesafete göre karar vereceği yerde, "hakkaniyet ve nefasetle karar vermesi" gibi komik durumlara neden olan bir hatadır. keza, hafriyat ile harfiyat da karıştırılır. bir sözcüğün nasıl yazılacağı, okuyarak değil, sadece kulaktan dolma olarak öğrenilirse, sonuç budur.