bu ismi taşıyan bayanlar genellikle seksapeldirler. babamın zamanının vamp kadınlarından neriman köksal ve çocukluğumda 4 kaset yapmış öp beni neriman bunlardan bazılarıdır.
Peyami Safa'nın 1931'de yazdığı Fatih - Harbiye romanının kahramanı. Yazarı tarafından ruhuna modernleşme arzusu yerleştirilmiştir. Ama bununla birlikte o meşhur ve uğursuz üçgenin içine hapseder onu. iki ayrı çevrenin temsilcisi iki erkek arasında kalır. Bir taraftan Şinasi'nin temsil ettiği Aile, mahalle, eski ve doğu... Diğer yandan Macit'in temsil ettiği yenilikçi batı. Musuki cemiyetine gitse de içten içe "Alaturka musikiyi kaldırsalar, şu elime tutturdukları sazdan kurtulsam" diye düşünürdü. Şinasi ve ud,Fatih demekti. Ama Neriman Macit ile Harbiye'de baloya gitmek hevesindeydi. Hikayeye adını veren tramvay bütün arzularını şiddetle uyandıran bir uyarıcı haline gelmişse de romanda bu iç hesaplaşmanın galibi Fatih olur...
Orhan Kemal'in Yalancı Dünya adlı romanında sinema artisti olma isteğiyle yanıp tutuşan, karşısına çıkan her erkeği etkileme özelliğine sahip, Sophia loren'e benzetilen genç kız.