Nepotizm, tanıdıklara ve aile üyelerine gösterilen bir kayırmacılık biçimidir. Kayırmanın en yaygın biçimi, akrabalar için istihdam olanaklarını arttırmaktır. Nepotizm, bir aile üyesine liyakat ve niteliklerini göz ardı ederek bir iş teklif etmek için birinin gücünü veya resmi konumunu kötüye kullanmasıdır.
ciasal islam partisi akabenin döneminde zirveye çıkandır. 53-61 lobisi bu işi iyi kıvırır. dindeki akrabalarınıza sahip çıkın öğüdünü itina ile uygularlar.
RTE ve Ak parti'nin devlet işleyişindeki yöntemdir. iş bilen veya işi iyi yapan değil, akraba ve tanıdıklar devlet işlerine yerleştirilir.
Nepotizm sözcüğü Türk Dil Kurumunda ” Akraba ve yakın arkadaşları kayırma “ şeklinde geçer.[1] Kelimenin kökeni Latince olan “Nepot” sözcüğünden ve ingilizce de ise “Nephew” sözcüğünden geldiği belirtilir. Günümüzde tam anlamıyla akraba ve yakınların ve ya yakın fikirlilerin aynı işe alınması şeklinde kullanılıyor. Kayırmacılık, “iltimas” kavramı ile eş anlamlı olup, bu kavram halk arasında kullanılan “torpil” kavramına karşılık gelmektedir.
Nepotizm’in Kökeni
Nepotizm kavramının kökeni Ortaçağ ve 17. yüzyılın sonlarına kadar uzanır. O dönemlerin Katolik papaları ve psikoposları kendi yakınlarına bir takım pozisyonlar verdikleri için bu kavram oluşmuştur. Papaların “iffetlilik”(Chastity) Yemini olduğundan dolayı bu kişiler evlenmezlerdi ve çocukları bu yüzden olmazdı. Bundan dolayı babadan oğula yetki devredermiş gibi kendi yeğenlerine mevki ve makam verdiler. Aslında Nepotizm kavramının bu yüzden “Nepot, Nephew” kökeninden geldiğini görebiliriz.
Nepotizm ve Sorunlar
Tanıma baktıktan sonra görüyoruz ki nepotist bir açıyla seçilen kişiler ve kadrolar ne yazık ki hiç bir zaman fikir, bilgi ve beceriye göre seçilecek olanlara benzemeyecektir. Bu tarz tavırlar sonucu bir yerlere gelen kişiler hem bilgisiz olacağından işler kötüye gidecek hem de o yeri hakeden kişilerde negatif bir etki bırakacaktır. Temel olan adalet ilkesi zedelenecektir. Bu nedenle nepotizm aynı zamanda kamu yararını da olumsuz etkilemektedir. [4] Daha da ileriye giderek nepotizm, demokrasi ve kurumsallaşmanın önündeki en önemli engellerden birisidir. Bununla birlikte nepotizm bir işletmede aile kavgalarına veya nesiller arası çatışmalara, yeterli ve kaliteli yöneticilerin yetişmemesine, örgütsel bağlılığın zayıflamasına ve bu nedenle insan sermayesinin tükenmesine neden olmaktadır.
Bu Soruna Çözüm
Çözüm liyakat denilen layık olma, yaraşma, yaraşırlık, uygunluk kriterlerine göre bir değerlendirilmeye tabi tutulup her insanın hakettiği yere gelmesidir. Bu böyledir. Çok açık ve nettir. Nepotist tavırlar ancak günü kurtarmaktadır, uzun süreli sorunlara çözüm üretememektedir ve hiç bir zaman üretemeyecektir. Siyasal veya sosyo-kültürel veyahut dini düşünceye göre bir takım ayrıştırmalardan ziyade bilgi, birikim ve yeteneğe göre değerlendirmeler her zaman insan, kamu ve toplum yararına olacaktır.
Günümüz türkiyesinin en büyük sorunu olan sözlük anlamı ile yakın arkadaş veya akraba kayırma durumu diğer bir deyişle torpilciliktir. Mahkemede dayısı olmak sözü de buna bir örnek teşkil etmekte.
Türkiye'nin kanayan yarası. Hangi hükümet gelirse gelsin bu durumun değişmesi zor görünüyor. Öyle bir yerleşmiş ki, artık en dürüst dediğimiz insanlar da bu çarkın içine girmeden duramıyorlar. AKP'nin en zayıf karnıdır aslında ama muhalefetin bu konuyu dillendirdiği yok, çünkü iktidara gelirlerse aynı şekilde davranacaklar.
osmanlı'daki, merkezi otoritenin bozulmasının menşeilerinden bir diğeridir. başat statüye erişen idarecinin, mevkiisinin bekasını sağlayabilmek için; kendi kadrolaşmasını vücuda getirmek maksatlı, eş-dost akraba, arasında görev dağılımı yapmasıdır.
eski liderin çekilmesi ile yeni gelen liderin sırtını sıvazlayarak ''hadi goçum biz sana güveniyoruz, işini iyi hallet, bizi utandırma sakın buralarda'' demesi... *
edit büdüt:
bi de şu var: (bkz: altruizm)
bunlarda gururla gezinirler ortada.
--spoiler--
Bartın Üniversitesi'nin kuruluşunun üzerinden henüz 2 yıl geçti.
>
> Son yıllarda hızla kurulan tüm üniversitelerde kadroların seçiminin hangi kriterlere göre yapıldığı tartışılıyor.
>
> Şimdi size Bartın Üniversitesi'nin yayınladığı bir ölüm ilanını yorumsuz olarak verelim. Üniversitelerde kadrolaşmanın geldiği
> noktanın ilginç bir örneği olan bu ilanı okuyunca bakalım ne düşüneceksiniz:
>
> "Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Kaygın ile
> Üniversitemiz Yabancı Dil Okutmanı Hüseyin Kaygın'ın teyzesi; Güvenlik Görevlisi Olcay Karakuş'un halası Melahat Elmacı vefat
> etmiştir. Merhumeye Allah'tan rahmet, merhumenin tüm sevenlerine başsağlığı dileriz."
--spoiler--
orta cagda,vatikan'da,papalarin butun soylarina iltimas gecmeleri sonucu ortaya cikmis olan kelimedir.nepos zannedersem o donemlerde papanin akbalarina verilen admis.