neo klasik iktisat

entry3 galeri0
    ?.
  1. resim sanatında ki noktacılık akımının, iktisat alanındaki izdüşümüdür. toplumu ayrı ayrı bireyler olarak görür, fakat doğru uzaklıktan bakıldığında, bu özgür bireyler kendi içlerinde gruplar oluşturacak ve büyük tabloyu meydana getireceklerdir. her akımda olduğu gibi, kendileri de ikiye bölünmüş ve isimleri yeterince açıklayıcı olan; liberaller ve sosyaldemokratlar ortaya çıkmıştır.

    kuramla aynı ismi taşıyan kitap da güzeldir, iktisat bilgisi işinize yarıyor ama uzmanı değilseniz okumanız yararlı olacaktır. uzmanları da okuyabilir tabi.
    3 ...
  2. 1.
  3. 2.
  4. bernard de mandeville ve david hume bu okulun öncüsü kabul edilir.

    neo-klasik teoride varsayımların doğruluğu değil; hipotezlerin daha önemli olduğu görüşü belirgindir.
    neo-klasik iktisatçılar içinde düşünülen avusturya okulu ve bu okulun kurucusu ludwig von mises, Human Action: A Treatise on Economics adlı eserinde rasyonel insan davranışlarını, bir kuram halinde açıklamıştır. ona göre varsayımlar bireyin amaçlı davranışlarına bağlıdır.

    bir neo-klasikçi ekonomist carl menger'e göre iktisat, karmaşık ve çok sebepli olaylarla ilgilenir. homo-economicus yaklaşımını benimsemesine rağmen, fayda maksimizasyonu, değişmez zevkler, azalan marjinal fayda, malların homojen ve bölünebilir olduğu konusunda şüpheye sahiptir.

    bir diğer ekonomist, avusturya okulu geleneğinden gelen ve klasik liberalizmin yeniden canlanmasına öncülük eden friedrich august von hayek de yine yöntemsel dualizmi savunmaktadır. hayek'in toplum felsefesi, toplumun ve belli başlı kurumlarının belli bir düzenlemenin değil, kendiliğinden gelişimin bir sonucu olduğu yollu bir düşünmeye dayanır.

    kaynak: yrd. doç. dr. burhan baloğlu
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük