bugün

"neo conservatives" sözcüklerinin kısaltmasıyla oluşturulmuş bir başka sözcükler..siyonizm de denebilir..
kısaca anlatırsak, abd'nin bugünkü siyasetine yön veren kişilerin mensubu olduğu, yeni muhafazakarlık olarak da bilinen bu sistem, emperyalizm ve sömürgeciliğin günümüzdeki hali olarak özetlenebilir belki.. fikir babası leo strauss... bir ülkeyi mesela, ele geçiriyolar ya bunlar, o zaman neleri kullanıyolar bak mesela;
yabancı sermayeyi yaygınlaştırmak,
abd sevgisi,
daha fazla özgürlük nutukları
falan filan..

yani kısacası, amerikan milliyetçiliği bu..
bush,donald rumsfeld ve diğer saz arkadaşlarının ortaya attığı israil destekli amerikan imparatorluğunu hedef almış amerikan usulu yeni muhafazakarlık denebilecek siyasi akım.
kısaca ''neo-con'' olarak tanımlanan yeni muhafazakar olarak çevirebileceğimiz siyasi oluşum. evanjelizm tabanlı politikalar sürdürmektedirler.
büyük ortadoğu projesinin dinamik kadroları, siyonizmin değil, siyonizm - wasp işbirliğinin gözde oyuncularıdır.

bunlar hristiyan dünyasını ortadoğu savaşlarına ikna edebilmek için medeniyetler çatışması teorilerinden beslenir ve haçlı ruhunu yeniden üretirken,

bir yandan da zararlı gördükleri anti amerikancı ve savaşta mazlumdan yana tavır takınan islami unsurların yerine, ılımlı muhafazakar siyasi yapıları desteklerler.

(bkz: ılımlı islam)
hem devletçi, hem milliyetçi, hem muhafazakar, hem de piyasacı olup dış politikada da emperyal hevesleri olanlara verilen isim.
(bkz: neocon)
abdnin halihazirdaki cumhuriyetci kadrolarinin bir koludur.

digeri neo-liberallerdir ki birbirleriyle belli alanlarda catisma halindedirler. bu catismalarin belki en onemlisi, neo-konservatiflerin devletin piyasadan buyuk olcude elini etegini cekmesi gerektigini savunmasi, neo-liberallerin ise piyasanin serbestlesmesi yolunda ulus devletlerin onemini kavramis olmasinda yatar. neo-liberaller, mevcut ulus devletlerin, serbest piyasanin istigalinde -neo-liberal sinif olusumlarinda, ozellestirmelerde, dogrudan yabanci sermaye girisinde- politikalarini dogrudan (para yardimi, ittifak kurulumlari, savas, demokrasi goturmeler, tehditler) etkilemeye calisirlar. bu anlamda mevcut amerikan yonetimi neo-konservatiflerden cok neo-liberallerin onculugunde is gormektedir.

bu sebepledir ki, bush ve icra tayfasi, konservatif olsalar da uluslararasi ekonomi-politikte noe-liberal olarak gecerler.