mi kubbesi adli albumlerini edindigim gunden beri arsivimin derinliklerinde sakladigim, "bizden nasil boyle bi grup cikti?" ya da "nerde yanlis yaptik?" diye dusunmeme sebep olan muzik toplulugu. son zamanlarda edindigimiz haberlere gore yeni bir album kaydetmekteymisler.*
müziklerini "transseksüel caz" olarak tanımlayan bu muhteşem grup dünya progressive rock literatürünün en elit yazarlarına bile kendini selamlatarak kabul ettirmiş iki türk grubundan biridir. diğeri için (bkz: zen)
hayranlarına ve müzik severlere müjde. ülkemizin en kendine özgü gruplarından nekropsi, "sayı 2: 10 yılda bir çıkar" adlı albümünü 2006 sonu itibarıyla yayınlamıştır. albüm grubun fanatikleri tarafından eleştirilse de ben çok beğendim. biraz daha elektronik müziğe kaymış olan grup ilk albümlerinin aksine bu albümde vokallere de yer vermiş. (zaten bu yönüyle replikas a benzemekle eleştiriliyorlar) siz yine de önyargısız olarak bu albümü edinin ve dinleyin derim. grubun basın bülteni şöyle;
" istanbul ve Türkiye modern müzik yaşamının 90'lı yıllardaki en büyük kazanımlarından olan Nekropsi, ;10 yılda bir çıkar Sayı 2; ibareli ikinci albümü Nekropsi ile on yıllık albüm sessizliğine son veriyor.Nekropsi, 1992'de istanbul' da kaydedip posta yoluyla sattıkları Speed Lessons - Part 1 adlı pek hızlı thrash tarzı demoyla hatırı sayılır bir kitleye ulaştı. Bugüne dek süren Cem-Cevdet -Tolga ilk üç'üne, 1993'te kavuşan Nekropsi uzun bir kamp döneminden sonra, 1996'da , 74 dakikalık "Mi Kubbesi"ni yayınladı. Değişik uzunluklarda 14 enstrumantal parcadan olusan Mi Kubbesi cok sayıda ses katmanı, hiperaktif ritmik yapısı ve cok yumuşakla çok sert arasında defalarca gezinen düzenlemeleriyle kendine ve dinleyicisine yepyeni bir alan actı. Endüstriyel' den grind'e progressive'den Ortadoğu müziğine uzanan geniş bir yelpazeye kısa kısa göz kırpan topluluk hiç bir referansı olmayan icatları da tüm albüm boyunca özgürce sergilemekten kaçınmadı. 2000'e kadar çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı konserle hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi edinen Nekropsi, Alanis Morisette'in ön grubu olarak yer aldıkları konserden sonra aktif müzik yaşamını durdurdu ve grup elemanları bambaşka maceralara soyundu.
2005 yazında bir araya gelip 1 haftalık bir stüdyo kaydı gerçekleştiren grup kendileri için de hesapta olmayan- bol sürprizli bir albümle geri dönüyor. Mi Kubbesi'nde şarkı sözü olmaksızın şarkı isimleri ve enstrümanlarıyla hayal gücüne yaslanıp bir çok şey anlatan Nekropsi bu kez şarkı sözleriyle de didaktik olma kaygısına kapılmadan bilinci harekete geçiriyor. Kısa bir süre önce Türkiye'yi ziyaret eden Papa'yı konu edinen Papa, Latin Alfabesi'ne geçişi konu edinen Harf Devrimi ve günlük bir gazetenin bir nüshasından aldıkları dört başlıktan oluşan sözleriyle çok heyecanlı Erciyes Şokta albümün ilk sürprizleri. Nekropsi'nin bir diğer sürprizi ise daha önce Kurban grubundaki çalışmalarıyla tanınan Kerem Tüzün'ün ekibe katılmış olması.
ilk günden başlayarak grubun takipçisi olmuş kıdemli dinleyiciler grupla aynı adlı albüm sayesinde on yılın özlemini, beklediklerine değmiş olduğunu görerek giderirken, Nekropsi ile böylelikle tanışacak olan dinleyiciler için müzik dinleme serüvenlerinde yepyeni bir dönem açılacak. Basit, fakat derinleşebilen beton bir ses yapısı, yeni dans türlerine imkan verebilecek akıllı deli ritmiklik ve Türkçe ile özgürce oynayan şarkı sözleri ile modern rock'tan minimal dansa, halk müziklerinden punk'a farklı beğenilere hitap eden bir kavuşma olacak. "
- ateşe tapan bir kimseden satın alınan bir inek yeni sahibine kendisini sağdırmazsa yeni sahibi ateşe tapanların kılığına girebilir.
- bravo ! yaşayın hoca efendi !
- ne oluyor ! ne demekmiş bu açıklayınız !
- gelmekte olan devrim halka yavaş yavaş sevdiriliyordu
...
- giderek dil devrimi düşünce devrimine dönüşecek bir devrimdi
...
- efendiler inek çağdaş uygarlıktır
...
- ünlülerce zengin;
a e o ö u ü ı i
ünlülerce zengin;
a e o ö u ü ı i
...
- inanılmayacak şey gerçekleşiyor
...
- o tok sesleri mısır'daki sağır sultan bile işitir, başka bir sese kulak verin...
canlı performansları muhteşem grup. o ufacık babylon da devasa bir müzik keyfi yaşatmışlardı. piyasa degil müzik yaparlar ve bu yüzden çogu insan bilmez.
10 yılda bir albüm cıkaran grup.hatta öyle ki ikinci albümlerinin adı sayı 2 dir ve albüm kapagının üzerinde 10 yılda 1 yazmaktadır.
iki albümleri bulunmakta ;
ilk dinleyenin "kapat şu deli müziğini" dediği grup. sonraları "hacı nekropsi açsana" dediklerine de şahit olmuşluğum vardır.
tarzlarına yakın bir kişi bulamazsınız türkiyede. "neyden bahsediyor lan bu" dersiniz şarkıları dinlerken. cezbeden de budur.
oldukça hiperaktif bir gruptur. en iyi yerli gruplar arasındadır. ikinci albümlerinde "mi kubbesi"ne göre tarz değişikliğine gitmiş olmalarına rağmen kalitelerinden bir şey kaybetmemişler.
yakın zamanda konserlerine gidip "die neue papa ist deutsch" diye bağırmak istiyorum.