4 sene okul 1 sene uzatma varsayalım, 1 sene askerlik evresi ve toparlanma dersen 6 sene yapar. 6 senede evin sana harcadığı para+asgari ücretle bi çalışan olsan banko evini alırsın üstüne kral bi araba çekersin. sonuç olarak s2tiriboktan bi bölüm okuyacaksan okuma gerek yok. senin geleceğin kimsenin sikinde değil dövlet aldığı paraya bakar hacı sen atanamamışsın, 3 diplomayla dışarda sürtüyormuşsun ırgalamaz adamları. atanamayan bölümlere af bile getirir yeterki para gelsin. işsizim derken pat iş güvenliği uzmanı ayağı çıkar 1800 tl kursa verirsin, 350 tl sertifika parası verirsin, 35 tl sınav parası verisin, sınavı kazanamazsan bi 1800 daha verirsin ama iş garantisi verilmez sana hatta yaptığı sınavda götü boklu 100 soru sorar 20 si iptal edilir. neyse sakinim.
üniversite; bir araç oldu artık. Nedenmi? hali hazırda forklift şoförü olarak bile üniversite mezuniyeti ve ingilizce bilme şartı arandığı için. Neden üniversite sorusuna bir cevap da bu olması gereklidir.
lisans eğitimi bir konuda uzman olmak için geçmen gereken bir köprüdür.kesinlikle iş sahibi olmak için okunulmamalıdır. okuduğun alanın uzmanı olmak için okunulmalıdır. eğer bunu başarıyla tamamlarsan iş zaten kendiliğinden gelecektir.
ayrıca birşey söyliyim. her yerde hakim birşeyi yıkmak 1 saatlik olaydır. yeter ki herkes kararlı olsun. bütün dünya'da herkes 1 saat iş bıraksa, herkes 1 saat düşünür. herkes 1 saat içinde cesaretlenir ve herkes herşeyi 1 saat içinde yıkar. sadece vazgeçerek hemde.
yeminizi suyunuzu verseler bir ömür boyu öylesine yaşayacak mısınız? neden yaşadığınızı kişisel iradenizle belirleyin önce. mecburiyetlere uymak için mi? he, her yerde vurup kıran, kural tanımaz biri olun diyen yok. kimse gelip sen ne kadar cesaretlisin de bu nakaratları çalıyosun demesin. beslenip sıçıp uyumak için yaşamayın yeter ki.
çünkü insanoğlu salaktır.
dünyanın en zengin insanlarının üniversite okumadığını; kendisi okursa çok para kazanamayacağını bilir.
kendisi üniversiteyi bitirene kadar bir sürü sınava girecek ve sonunda belki ilkokulu bile bitirmemiş bir insana efendim diyecek; o kişiyi gördüğünde eli ayağı dolaşacak.
söyleyin haksız mıyım, insanoğlu salak değil mi?
Ülkemiz ne yazıkki üniversite okumayanı insandan saymayacak kadar karaktersiz insanlarla dolu. Ne insanlar var üniversite bitirip hayvanlıkta sınır tanımayan... Asıl üzücü bu. Her zaman elalem ne der diye yaşadığımız için ülkemiz şuan bu kadar rezalet. ilkokul mezunu olan bir adamı sevemezsin. Çünkü o çok kıymetli, hiç bir zaman seni bırakmayacak, mezarına kadar seninle olacak elalem seni kınar. Aman nasıl evlenirsin o ilkokul mezunı cahillen diyerekten. Bir de şöyle bi durum var hiç gözükmeyen; parayı bastırıp üniversite mezunu olmak. Parayla okuyan insan, kendi emeğiyle çalışıp kazananla bir olabilir mi tanrı aşkına? Parayı veren saygın insan mantığı. Karakteri yoksa bir insanın ne yapsa boş, isterse suyun altında evi olsun. Şimdi ise 'neden üniversite?' Sorusuna cevabım ise elaleminiz laf söylemesin, istersen hayvan ol ama üniversite mezunu ol diye verilen öğütleri, konu komşunun o çok yararlı övgüsü için bir üniversite okuyun. He yalnız, siz o elalemin ilkokul mezunu olduğunu ört pas edin aman yeterki o size aman bu ilkokul mezunu demesin. insanlık ölmüş.
öncelikle sunu belirtmeliyim ki para kazanmak için değil. üniversite okuyanın, hatta çok iyi üniversitede çok iyi bölüm okuyanın çok para kazanacağına dair her hangi bir garanti yok. hatta ticaret ile uğraşan insanların çoğunun, niversite mezunu arkadaşlardan çok daha fazla para kazandığına inanıyorum. üniversitenin olayı insanın hem sosyal hem de akademik açıdan kendini geliştirerek, ilgi duyduğu alanda genel dersleri alması akabinde belli bir bilgi birikime sahip olmasıdır. okul bittikten sonra ya akademik çalışmalar devam ettirilir ve o alanda uzman olunur, ya da ilgili iş sahalarına kayarak iş dünyasına atılır.
para mevzusuna tekrar dönmeden edemeyeceğim, bölümdeki en baba derslerden birini veren emektar hocamız maaş ile ilgili soru sorulunca şunu demişti:
"zengin olmak istiyorsanız çalışan değil, işveren olun."
çünkü üniversite evrensel bilginin verildiği yerlerdir.
çünkü üniversiteler kişisel gelişim için mutlak olarak gidilmesi gereken güzide eğitim kurumlarıdır.
çünkü üniversiteler bir sürü ilginç insanla tanıştığınız ve bir anlamda memleketi ve insanını tanıdığınız yerlerdir.