her mühendis, her çalışan şirkete sağladığı fayda kadar maaş alır.
Bir mühendis olarak konuşayım,
*Sen bir anlaşmayı şirketinin beklentisinin üstünde karla ayarlarsan maaşın yüksek olur.
*Sen yabancı dilini geliştirirsen maaşın yüksek olur.
*Sen zamanı doğru kullanıp işleri geciktirmezsen maaşın yüksek olur.
*Sen öğrenmen gereken programları en iyi şekilde kullanırsan maaşın yüksek olur.
Ve ayriyeten yaşadığımız çevre ile alakalı bir durum bu.
Mesela sen git 200-300 bin ile mühendislik okunabilen bir üniversitede okursan mezun olduğunda iş bulamazsın özelde kolay kolay. Senden kendini her yönden geliştirmeni bekliyorlar. Ama üşengeçlikten yapmıyorlar ki üşenmeseler 200-300 bin olmazlardı. Çok daha iyilerini yapabilirlerdi. Bu durumdan o üniversitedekilerin tercihi hoop devlet. 4-5 bin maaş. miiss..
Ama teknik bir üniversite de ( köklü ama sonradan teknik olanlar değil ) okursanız mezun olduğunuzda iş aramak zorunda bile kalmazsınız. Daha okurken gel bizde 3-4 bin tl ye başla diye tekliflerde bulunurlar size.
Tanım: Düşük kalite üniversitelerde sıkça kurulan cümle.
iş verenlerin ekseriyet ile başka bir şey daha veren olmaları neticesinde meydana gelen sorunsaldır. hani duyuyorsunuz ya o esnek çalışma saatleri falan diye. o saatler işte çok esnek özel sektörde..
her işi yaparım abi klişesi var ya. o da gerçek işte her işi yapıyorsun. tabi varsa güvencen yapmazsın yoksa yapmalısın. kimse sana zorla iş yaptırmaz çünkü seve seve yapacak milyonlar var dışarıda..
açıkçası her üniversite için durum böyle değil. o sebeple genellemek yanlış. zamanın neler göstereceği belli olmaz elbette ama örneğin çevremdeki çoğu kişi devleti tercih etmiyor, hatta pek sıcak da bakmıyorlar. benim gözlemim bu. o sebeple şehre ve üniversiteye göre değiştiğini düşünüyorum ben bu durumun.
soruya gelecek olursak. böyle bir gerçek var hakikaten. en azından büyük bir çoğunluğun devlete kapak atma derdinde olduğu kesin. bunun sebepleri ise gayet basit. basitçe sıralamak gerekirse;
- ülkemizde laf olsun diye açılan onlarca devlet üniversitesi var, ticari amaçlara hizmet etmek için kurulmuş bir sürü özel üniversite var. hal böyle olunca önüne gelen okuyor arkadaş. bu da patronlara '' dışarıda senin gibi binlercesi var !! '' diyerek çok düşük maaşla köle gibi üniversite mezunu çalıştırma imkanı veriyor ne yazık ki.
- belirli üniversiteler dışındaki çoğu üniversitenin (ki o belirli üniversitelerin sayısı taş çatlasa 30'dur) yeterli kalitede eğitim veremiyor olması. bunun da sebepleri var elbette. üniversitelerdeki teknik anlamdaki eksiklikler, üniversitenin bulunduğu şehirdeki imkansızlıklar, tonla üniversite olduğu için ilk 30 dışındaki üniversitelerden itibaren puanların oldukça düşmesi ve buna paralel olarak da sınıflardaki öğrencilerin kalitesizleşmesi vs. gibi sebeplerle üniversitelerin çoğunda yeterli kalitede eğitim verilemiyor verilse de öğrenciye bu bilgiler ulaşmıyor.
- öğrencilerin geleceklerini sadece bir sınava bağlamaları, sınavda istedikleri puanı aldıktan sonra da üniversiteyi yatma yeri, eğlenme yeri, iş bulma kurumu gibi görmeleri. bu tabii ki öğrenciler eğlenmesin, deli gibi çalışsın, işe girsin demek değil. ama en azından belli bir sorumluluk bilinciyle zamanında ders çalışılarak çok fazla zaman kaybetmeden üniversite bitirilebilir.
- son olarak da eğitim sistemi tabii ki. genel sorunlara değinmeden sadece yabancı dil eğitiminden bahsetmek istiyorum. sözde 12 yıl yabancı dil öğretiyoruz çocuklarımıza ama ülkede doğru düzgün ingilizce bilen yok. yerli üretim konusunda da pek parlak bir ülke olmadığımız için dışa bağımlıyız, özel sektörde türk firması kalmadı artık doğru düzgün. o sebeple özel sektörde iyi paralar kazanmak, köle olmamak istiyorsanız iyi seviyede ingilizce bilmeniz gerekiyor. bilmeyen adam da otomatik olarak özel sektörden uzaklaşıyor.
bu ve bunun gibi sebeplerle öğrenciler bir an önce devlete kapağı atayım, yan gelip yatayım derdine düşüyorlar. yeni mezun öğrenciler de yıllarca kendini geliştirmekle, dil öğrenmekle, disiplinli yaşamakla uğraşacağıma 1-2 yıl deli gibi kpss kasarım, hayatımı kurtarırım diyor. yani ne çok kazanayım, ne az kazanayım, orta yollu bir miktar parayla kendimi garantiye alayım mantığı. kısacası özel sektörde çalışmak istemeyenlerin çoğu kendilerini yeterli geliştiremedikleri için, özel sektördeki rekabetten korktukları için bir kaçış yoluna gidiyorlar. keşke durum böyle olmasa. devlette çalışanların temel mantığı keşke yatmak olmasa, keşke devlet özel sektörde tutunamayanların koştuğu bir kapı olmasa ama işte yapacak bir şey yok sistem böyle.
not: iyi eğitim görmüş, üniversite döneminde kendini geliştirmiş, yabancı dilini ilerletmiş ama devletine hizmet etmek için kpss çalışıp devlet dairesinde memur olmuş arkadaşları tenzih ederim.
not 2: öğretmenleri de bu yazılanlardan tenzih ederim.