dostlar ilk insanlar güçsüzdür, cahildir. güçsüz insan "inanç"a ihtiyaç duyar.
insan geliştikçe güçsüzlüğü de azalacaktır, azalmıştır.
ilk insan toplulukları zamanla bir arada yaşamaya başladı ve ufak "toplumlar" meydana geldi.
toplum olmak demek sistemli bir hale gelmek demektir. toplumun her bireyi bu sistemi oluşturur. kimi tarımla uğraşır kimi çiğ hamuru pişirin.
durum böyleyken inanç da sistemleşmiş ve "din" olmuştur.
ilk olarak ilkel dinler ortaya çıkmıştır. tek tanrı ya da çok tanrı fark etmez. kuralları basittir. ahlak kuralları dinin kurallarını belirler. "ben" merkezli inanç vardır. bana tecavüz edilmesin, hırsızlığa uğramıyım... bu ilkel dinlerin örnekleri halen afrika'da vardır.
toplum geliştikçe sistem işlemesi güçlenir. daha çok kurala ihtiyaç duyulur. medeniyet olma yolunda en önemli adımdır "klasik din". Bu "klasik din" anlayışı "ilkel din"in evrimleşmiş halidir. medeniyetlerin bulunduğu yerlerde ortaya çıkmıştır. mısır, çin, g.amerika. mezopotamya, hindistan.
klasik din daha kural koyucudur. hayatın her alanında kurallar vardır. kurallar sadece ahlak ile sınırlı değildir. cezalandırmalar, miras kuralları, askerlik... kurallar "ben" merkezli değil "biz" merkezlidir. hepsi klasik dinde ortaya çıkar. insanları daha fazla etkisi altına alır klasik din. haliyle ibadethaneler büyür, çoğalır.
toplumlar arası etkileşimlerin armasıyla; savaşlar ve misyonerlik faaliyetleri klasik din'in kurallarına büyük etkide bulunmuştur.
klasik dinleri ise üçe ayırabiliiz.
1-)semavi dinler
yaratıcının elçisi tarafından oluşturulan toplumsal kurallar bütünüdür. örnekleri mezopotamya ve arap yarım adasındadır. dünya üzerinde en çok yayılmış, en çok kabul görmüş olan dinlerdir. (islam, musevilik, hristiyanlık)
2-)felsefi dinler
en ileri medeniyetlerde görülür. inanç yerini yavaş yavaş mantığa bırakır bu medeniyetlerde. antik yunan ve çin medeniyetleri bu grupdadır. antik mısır'ı da katabiliriz. (taoculuk...)
3-)geleneksel dinler
geleneğe bağlı olarak kuralları belirlenmiş dinlerdir. g.amerika ve hindistan'da görülür.
güçlü insana yaklaşma sürecinde önce tanrılar yarattık; ardından sayılarını teke indirdik.
tanrı vardır ya da yoktur; gerçektir ya da değildir, bilemeyiz. ama şu bir gerçek; güçlü insanın hayatında tanrı olmayacaktır.
geri zekalılar beyin kullanma kılavuzuna ihtiyaç duyduğu için yine pek çok geri zekalı bu klavuzu yanlış anlamakta ha gerizekalı olmayanlar nasıl iyi insan olunacağını klavuz olmasada biliyor.