necip fazıl kısakürek ile nazım hikmet ran'ı karşılaştırırken objektif kalabilmek mümkün değildir. iki şairin farklı dünya görüşleri, karşılaştıranların dünya görüşlerinin etkisiyle onların sübjektif değerlendirilmesine ve karşılaştırılmasına yol açar.
ideolojik olarak kıyaslanır ama şiirlerinin kıyaslamak saçmadır. zira nazım bilindik bir şairdir dışarıda da. necip ise islam aleminde tanınması gerekirken tanınmaz.
Nazım diyince aklıma tahir ile zühre gelir, Necip Fazıl ise çiledir benim için. Siyasi hayatları ise tam bir kabustur , al birini vur ötekine. Sonuç olarak herkes bildiği işi yapacak yoksa , ya vatanından uzakta vatan hasreti ile ölürsün ya da vatanında hapislerde sürünürsün.
Herkesi ve her şeyi birbiriyle mutlaka karşılaştırmak isteyen bünyelerin vazgeçilmez eylemlerinden biridir. Gereksizdir, herkes kendi kulvarında değerlendirilmelidir.
dünyayı sadece biz-siz ekseninde algılayabildikleri için doğaldır, sorun edilmez.
ikisi de türk dilinin gördüğü en engin bilgi denizlerindendir. ikisi de, artık 150 kelimeyle konuşulan türk dilinin sihirbazlarıdır. kim ne derse desin ikisi de vatan şairidir.
ikisi de adamı ağlatır, içindeki isyanı göklere çıkarır arkadaş, daha ne olsun.
dünya görüşlerine göre bu iki büyük şairi ayırmak, moronluğun en üst mertebesidir.
gidin maklube yiyin biraz da zihniniz yerine gelsin anasını satıyim.
nazım hikmeti gerçekten okumuş araştırmış olanlar bilir tabii ancak, onunda doğuştan komünist olmadığını, ilk dönemlerinde dine yakınlık duyduğunu, bu tarzda şiirler yazıp daha sonra sosyalizm görüşüne kaydığını.
tabii normal insanlar buna dönme veya döneklik etmek demez, fikir değiştirmek der. necip fazıl, ismet özel ve bir çok ismin yaptığı gibi...
cahiline not: necip fazıl ününü islamcı görüşe geçmeden önce yazdığı kaldırımlar adlı şiiriyle kazanmıştır. kaldırımlar 1928 // islamcılığa geçiş 1934 ve sonrası
bu yüzden hep okuyun araştırın, kıçtan atmayın deriz. esen kalın seyirciler.
necip fazıl koministken küçük şairdi dönüp islamcı olunca büyük şair oldu. nazım da, necip fazıl gibi yapsaydı yani dönek olsaydı mega şair olurdu herhalde.
birinde vizyon yoktur*,diğeri sürekli şiirine yeni öğeler eklemiş kendini geliştirmiştir.zira necip fazıl a futürizm derseniz size saf saf bakmaktan başka yapacak bir şeyi yoktur.
(bkz: nfk)
(bkz: nazım)
kendisi buna kızmazdı eminim. faşistliğin anlamı yok. üstelik nazım dan bahsederken nazımı savunurken faşizan bir mantık kullanmak nasıl bi oksimorondur siz karar verin.
siyasi misyonları bakımından birbirinden farkı olmayan iki kişiyi karşılaştırmakır.
sanat olarak değerlendirmek gerekirse ikisi de hemen hemen aynı. ama biraz hikmetof ağır basıyor gibi ama sadece bir adım.