nesli tükenmiş bir insan türüdür . insan vücuduna göre daha iri yapılı , tıknaz bir vücuda sahiptir. tam olarak buzun çağına göre evrimleşmiştir. insanlarla (homo sapiens) aynı dönemlerde de yaşamıştır (m.ö. 200.000- 28.000) , fakat nesli tükenmiştir. neslinin tükenmesi hakkında çeşitli tezler vardır. hatta tükenmediğine dair de tezler var. son olarak kalıntılarına ulaşıldığı cebeli tarık boğazında , homo sapiens lerle çiftleşip asimile olduğuna dair bir tez vardır. bu teze dayanarak ispanyol bask * halkı soylarını neanderthallere dayandırır.
ayrıca evrime en büyük kanıtlardan biridir. pre-historienlerce ele geçirilmiş birçok neandertal iskeleti üzerinde araştırmalar yapılmış ve neanderthal insanının fizyolojik yapısı homo sapienslerden kesinlikle farklı olduğu tespit edilmiştir.
insan türü. Günümüzden yaklaşık 200 bin ila 28 bin yıl önce yaşamış insan türüdür.
insanın bu en yakın akrabasının Neandertal diye adlandırılmasının nedeni
ilk fosilinin Almanya'da Neander adını taşıyan vadide (tal) bulunmuş
olmasıdır.
Bilim dünyasında genini taşıyıp taşımadığımız merak konusu iken, bir kaç gün öncesinde neanderthal geni taşıdığımız kanıtlandı.
insanla Neandertaller arasındaki gen karışımı, günümüzden 100.000 ile 50.000 yıl öncesini kaplayan bir aralıkta ve büyük olasılıkla 80.000 yıl önce meydana gelmiş.iki tür arasında biri Ortadoğu' da, biri de Doğu Asya' da olmak üzere en az iki kez cinsel temas olduğu açıklandı.
Araştırmacılar, Neandertal gen haritasının büyük bölümünü oluşturduktan sonra, aradaki farkları ortaya çıkarmak için bunu, biri Güney Afrikalı, biri Batı Afrikalı, biri Pasifik' teki Papua Yeni Gine yerlisi, biri Çinli biri de Fransız olan beş kişinin, ayrıca da bir şempanzenin genomuyla karşılaştırmışlar.
Sonuçlar, Neandertal genomunun, öteki bölgelerden insanların genomuna Afrikalılardan daha yakın olduğunu ortaya koyuyor. Bunun da anlamı, modern insanın Afrika' dan Dünya' ya yayılırken Mezopotamya ya da Bereketli Hilal diye de tanınan bölgede Neandertallerle karşılaştıkları ve onlardan aldıkları genleri daha sonra yayıldıkları dünyanın öteki bölgelerine taşımış olmaları.
brakisefal, mezosefal
dolikosefal
dışı seni,
içi beni yakar.
sözleriyle beni benden almıs malt sarkısı, bu adamlar neler yapıyor neler yazıyor dedim kendi kendime. *
sözleri ve müziğiyle albümde hemen öne çıkan bir parça olmuş. yeni yeni dinlemekteyim albümü fakat olmuş bu şarkı. gerçekten olmuş. kendinden bekleneni fazlasıyla karşılamış bu şarkıyla malt. teşekkür ediyoruz cenk durmazel* ve ekibine.
bir rock grubundan beklenen sözler ve derinlik var bu şarkıda. rock ve türevlerinde yapılmış aşk şarkıları ne kadar iyi yapılmış olsada eksiden başlar benim için.
modern insanlarela(homosapiens)rekabete girdikleri için soyları tükenmiştir yaklaşık 30 ila 40 bin yıl önce soylarının tükendiği sanılan bizden daha çok maymuna benzeyen ama modern insandan daha kısa ve daha zayıf olan hayvan.
hala homo sapiens'le cinsel ilişkiye girip girmediği tartışılan tür.
Binlerce yıllık evrim sürecinden geçmiş homo sapiens canlısının 'sikilebilirlik skalası' bugün bile; kedi, köpek, eşek, yılan, su aygırı gibi çok çeşitli canlılardan oluşuyor. Bu durumda insanı andıran ufak tefek neanderthal kaçar mı homo sapiensten? Ih, kaçmaz. Onları da kütürdetmişizdir bir güzel...
Bu birleşmelerden melez türler ortaya cıktı mı? işte mesele bu...
homo sapiens ile çiftleştikleri doğrudur. mutlaka bu iki tür arasında kız alma verme davaları dönmüştür. fakat ikisi farklı türler olduklarından üreme yeteğine sahip bir yavru doğması imkansızdır. at-eşek çiftinden katır olur da kısır olur ya onun gibi işte.
neden yok oldukları tam bilinmiyor. ama iklim şartları ve homo sapiens patlamasının çok önemli rol oynadığı tahmin ediliyor.
yakın zamana kadar bu ilkel insanın bizim öncüllerimizin, insandan çok hayvani bir yaşam sürdüğü, zeka seviyesinin çok düşük olduğu düşünülüyordu. ancak son zamanlardaki buluntular neanderthal ile modern insan arasında öyle dağlar kadar fark olmadığını ortaya koydu. neanderthaller yaralılarını tedavi eden, toplu şekilde avlanan, cenaze törenleri bile düzenleyen, günümüz insanından iki kat daha güçlü geniş omuzlu, geniş alınlı ve iri-vücuduna göre iri idi. yoksa kısa boylu tiplerdi- canlılardı. ancak normal insana göre zeka seviyesi düşüktü. en sonunda modern insan neanderthalleri dünyadan sildi ve böylece beyin gücü kas gücüne üstün geldi. ben bu insanların soyunun tükendiğini inanmıyor ve hatta ülkemizde bolca bulunduğunu düşünüyorum.
modern insanda genleri bulunduğu yani zamanında homo sapienslerle çiftleştikleri rivayet edilen nesil. ayrıca homo sapiens tarafından yok edildiklerine dair kesin bilgi bulunmamaktadır.
çevresel koşullara oldukça dayanıklı, evrim teorisine göre homo sapiensten bir önce gelen türdür.soyları tükenmiştir.bunun nedeni homo sapiesten neanderthale bir virüs bulaştığı teorisidir.