adam olmadığını düşünen kişi ya da kuruluşların, içinde bulundukları durumdan endişe ettiklerini ve adam olacakları günlere duydukları hasreti gösterir soru cümlesi.
Bunun bir de son derece karamsar, tepki (bir tür protesto) şeklinde cevap türleri vardır :
(bkz: bu millet adam olmaz)
fatih altaylı gibi bi'şeyin insanların ne zaman adam olacağına karar vermesi üzerine sarfettiği nasihatların yer aldığı köşe yazısını nasıl bitirsem acaba da akılda kalsa köşesi.
Büromuzdaki dana kadar Sigara içilmez levhasını göre göre, Burada sigara içmek yasak mı hocam diye soran arkadaşlara, Yok abi, o senin için değil... Çok sigara içen bi arkadaş var da. Biz onun için yazdıydık. Sen üstüne alınma. iç allasen... iç... iç... demediğimiz zaman.
fatih altaylı'nın kendi kendine sorup cevapladığı bir soru. "Ekonomideki olumlu gelişmeleri kendimize olumsuz gelişmeleri dünyaya bağlamadığımız zaman"
kahvehanede, yemekhanede ve erkeklerin bir araya geldiği herhangi bir hanede muhabbetin bir şekilde gelip dayanacağı noktadır. bu ülke adam olmazın mutlaka söyleneceği muhabbet ortamı olacaktır. nacizane fikrim ise:
- karşıdakini dinlemeyi, ne demek istediğini anlamaya çalışarak dinlemeyi başarabildiğimizde,
- kelimelere anlamlarının dışında anlamlar yükleyerek konuşmadığımızda,
- hangi ideolojiye sahip olursak olalım karşıt görüşlü birisinin de doğru şeyler söyleyebileceğini, bizim de yanlışlarımızın olabileceğini kabullendiğimizde,
- eğitimin öğretimden önemli olduğunun, öğretimin de geri kalan hemen herşeyden daha önemli olduğunu farkedip, öğretmenlere gereken önem, para, değer ve en başta eğitim-öğretimi verdiğimizde,
- ülke yönetmenin talep edilen değil, çok fazla sorumluluk gerektirmesinden dolayı sahiplenilmek istenilmeyen bir iş olduğunu içselleştirdiğimizde,
- yenildiğinde yakınımız ölmüşcesine üzüldüğümüz şekilde takım tutmadığımızda, takım tutar gibi parti tutmadığımızda,
- mış gibi yapmayı bırakıp yaptığımız işin hakkını vererek yaptığımızda,