Çoğu yetişkinin her gece ortalama 6 ilâ 8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Eğer, genelde 6 saatten daha az uyuyorsanız, siz de uyku eksikliği probleminden muzdarip olmaya başlıyorsunuz demektir. Uyku eksikliğinin beynimizde düzgün düşünebilme ve karar verebilme kabiliyeti üzerinde ciddi etkileri vardır. Yeterli miktarda uyumazsak, düşünmemiz daha yavaş olur, karar vermede zorluklar yaşarız. Daha çok hata yaparız ve bir şeyleri hatırlamakta da sıkıntı çekeriz. Yani temel olarak uyku eksikliği, hafızamızla, karar vermeyle, düşünmeyle ilgili her şeyi etkiler. Son araştırmalar gösteriyor ki, yetişkinlerin %40’ı geceleri 6 saatten az uyuyor. Bu da demek oluyor ki, her 10 kişiden 4’ünün uyku problemi var.
Yeterince uyuyamamanın bünyemize olumsuz etkileri vardır. Araştırmalar, yeni bir bilgiyi hatırlamamız için öncelikle uyumamız gerektiğini gösteriyor. Uyuduğumuz zaman uzun süreli hafızamızı toparlayıp güçlendirmiş oluyoruz. Yeterince uyuyamadığınız takdirde ise, öğrenme daha zor gerçekleşiyor.
Bazı çalışmalar, öğrencilerin uyku miktarı ile sınavlarda aldığı notlar arasında bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. Daha az uyuyan öğrenciler düşük not alıyor!
iş sahasında da uykusuz kalmış çalışanlar, birçok iş kazasına neden olurlar. Mesela doktorlar hastanede uzun çalışma saatlerine ve gece nöbetlerine katlanmak zorundadır. Bir araştırma, 30 saat mesai yapıp gece hep uyanık kalan doktorları ele aldı. Sonuçlar gösterdi ki, bu yorgun doktorların hata yapma ihtimali, yeterince uyuyup normal mesai yaptıkları zamana kıyasla yedi kat daha fazla. Bu hatalar, insanların sakat kalmasına, hatta ölümlerine bile sebep olabiliyor.
Uykusuz kalmanın anî etkilerinin çokça görüldüğü bir başka yer ise yollar, yani trafik. Amerika’da meydana gelen trafik kazalarının %20’sinin yorgun sürücülerden kaynaklanıyor. Bu, her yıl fazladan ortalama 1500 kişinin ölmesi ve 7000 kişinin de yaralanması demek! Bu kazaların çoğu sürücülerin birkaç saniyeliğine uyuyakalması, yani anlık uyku nedeniyle oluyor. Bu sürücüler, görünürde uyanıktılar, gözleri açıktır ama beyinleri uykudadır. Etraflarındaki hiçbir sesi duymazlar, hiçbir şeyi görmezler. Bu uyku, sadece birkaç saniye süren bir uykudur. Ama bu “birkaç saniyecik” bile, kırmızı ışıkta geçmek, yoldan çıkmak veya bir arabaya çarpmak için yeterince uzun bir süredir.
Uykusuz kalmanın bir de özellikle sağlığımızı ilgilendiren uzun süreli sonuçları vardır. Örneğin az uyumayla çok kilo alma arasında bir bağ vardır. Çalışmalar gösteriyor ki, az uyuyan insanların aşırı kilolu olma olasılığı daha yüksek. insanlar yorgun olduklarında, yeterince dinlendikleri zamanlara göre daha çok acıkıyorlar ve daha çok yemek yiyorlar. Uzun süre uyanık oldukları için de yemek yemeye daha çok vakit ayırıyorlar. Tüm bunlar kilo artışına neden oluyor.
Bununla birlikte, az uyuyan insanlar daha çok hasta olup, çok ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Bir araştırma, 5 saatten daha az uyuyan kadınların kalp problemleriyle karşılaşma olasılıklarının, 8 saat uyuyanlara göre %40 daha fazla olduğunu gösteriyor.
Bilimin uydurduğu saatlere inanmam. Bünyen ne kadar uyuman gerekiyorsa o kadar uyutur seni. Bunu da bilim adamı değil de kendi bedenim daha iyi bilsin bir zahmet. Eğer bir gün 12 saat uyursam vay be ne hayvanım demem, demek ki bünyemin bir bildiği var böyle uygun görmüş derim. Dünyanın en basit şeyi anasını satayım. Ne kadar ihtiyacın varsa otomatik o kadar uyuyorsun zaten. Buna bile burun sokuyor adamlar. Ha az uyku, uykusuzluk vs mevcutsa onun zararından bahsetsinler eyvallah da özel bir durum olmadıkça "fazla uyku" diye bir şey yoktur.
Sırf sabahın köründe milleti uyandırmaya alıştırıp daha iyi kölelik ettirecekler diye yok 4 saat yok 6-8 saat bir ton atıp tutuyor amk evlatları.