Çok guzel siirler yazip bu siirleri kendisine yakismiyan bicimde kotu okumayi beceren,vatanini cok sevdiği icin vatanindan kaçmak zorunda kalan sairimiz.Sahsen en çok bilinen siiri Zulfu Livanelinin sarkiya cevirmesi ile herkesin kulaginda bir asinalik birakan Karli Kayin Ormanidir.
20. yüzyıl dünya edebiyatının en önemli şairlerinden birisidir . dilinin yalın , gösterişsiz ve tumturaksız olması sebebiyle ergenlik yaşındaki bir sabı subyandan 77'lik bir dedeye kadar farklı yaş yelpazesindeki insanların dimağında ve sol memesinin altındaki cevahirde farklı tatlar bırakmıştır .
askeri lisedeyken evine ders vermeye gelen yahya kemalin annesiyle olan flörtünü öğrenmesi sonucu yahya kemalin paltosunun cebine "hocam olarak geldiğiniz evime babam olarak çıkamazsınız" notunu bırakarak hayatı boyunca tırsak biri olan yahya kemale ölüm korkuları yaşatmış şairdir.
edit: yahya kemal üstadımızı "tırsak" kelimesi ile tarif ederek edeben büyük bir kusur işlediğimi yıllar sonra fark ettim. bu nedenle hazretin ruhaniyetinden af dilerim.
şiirlerinden çok fikirleri ve geçmişiyle gündemimizde kalan şair... büyük bir sanatçı.. ama vatandan uzaklaştırılması emrini kimin verdiğinide hatırlayalım... ümidediyorum ki şiirlerini samimiyetle yazmıştır rahmetli... çünkü hem milliyetçi şiirler yazıp hem stalin fanatiği olmak biraz çelişki değil mi? ama siyasi fikirlerini bir kenara bırakırsak çok usta bir şiirbaz
ona yapılan en büyük kötülük onu memleketinden uzaklaştırmak olmuştur. ve bu özlem onu günden güne yiyip bitirmiş olsa bile en büyük ilhamı olmuştur. salatalık şiirinde bile adam oturur salatalık çiçeğiyle konuşur, karlı bir kış gününde salatalık olmaz bilirsiniz, belki de rusya da hiç olmaz. memleket özlemi çok pis işlemiştir, yüreğiniz burkulur.