2007 yılında Fazıl say, genco erkal, sertab erener gibi sanatçıları barındıran oratoryodur. nazım hikmet'in eserleri güzel güzel olmasına da -kız çocuğu eseri hariç- sağolsun oratoryo'nun gerek ezgileri gerek hal ve hareketleri buram buram batı kokuyor. Batı odaklı sanat icra etmiş muhterem erbaplar. Yahu bu kadar da olmamalı. Tamam ''batı'' diyoruz medeniyet diyoruz ama ''batılı'' demiyoruz; dememeliyiz. Bana ne elin gavurunun hal ve hareketlerinden onun ezgilerinden yahu..
Oratoryonun atmosferinde dediğim gibi keskin bir batıcılık hakim. bir de şu var ben klasik batı müziği hayranı bir kişi olarak bu türden bir oratoryo hoşuma gider ama biz yapınca gözüme batıyor iğreniveriyorumm yahu. sony'nin çin malı pazarındaki sany ismindeki hali gibi bir şey çıkıyor ortaya. Fikrimce.
''kız çocuğu''şiirinin seslendirildiği bölüme hayran kaldığımı söyleyebilirim.o andaki atmosfer harikaydı pembe elbiseli küçük bir kız çocuğunun harikalar yarattığı sahneydi.
türkiye tarihinde yapılmış en iyi bestelerden bir tanesidir. bu beste sayesinde bütün dünya da reklamımız yapılmaktadır. teknik anlamda ise fazıl say ın costuğu eserdir. tam anlamıyla mükemmeldir. ayrıca bazı embe lerin söylediği gibi batılı eser buram buram batı kokuyor gibi saçma bir durum görülmemiştir.biz sanat denilen şeyi biz batıdan ithal ediyoruz. sanatı icat eden adamlar batılılar. nasıl ki güreş bizim icadımız kurallarını biz koyduk ve tüm dünya bizim koyduğumuz kurallar üzerinden yapıyor bu spor u sanat dediğin şeyin ise kuralları bu adamlar tarafından tayin edildi. kısacası sanatın ne olduğunu bilmeden atıp tutmak çok saçma.
aspendos'un muhteşem atmosferinde fazıl say'ın ruha işleyen notaları, nazım hikmet'in dalga dalga haykıran şiirleri, genco erkal, zuhal olcay ve güvenç dağüstün'ün yorumları ile insanı dünya dışı farklı bir boyuta götüren, özlem, isyan,aşk ve umut duygularının hepsini yaşatan romantizm ve sanatın doruklarında insanı başkalaştıran özel, benzersiz eserdir.
FAZIL SAY
NAZIM ORATORYOSU
2001
Opus 9
Say, Erkal, Yazıcı, Olcay, Dağüstün, Devlet Korosu, Bilkent Orkestrası, Çocuk Solistler
çok sesli müziği derininden hissettiren nazım hikmet şiirlerine yakışır bir uslüp ve teknikle, fazıl say'ın dehasını konuşturduğu, 20yy. dahisine 21.yy.'ın dahisinden saygı duruşu bizler içinse büyük hazine olan bir eserdir.
şahsen nâzım hikmet'i seven birisi olarak aşırı beğendiğim bir oratoryoydu, fazıl say ve genco erkal cidden harika işler çıkardı o oratoryoda, nazım hikmet şiirlerinin ruhunu yansıtıyordu resmen...