Paşalar onun arkasındaydılar.
O, saati sordu
Paşalar: "Üç", dediler.
Sarışın bir kurda benziyordu
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar,
eğildi, durdu.
Bıraksalar
ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak
ve karanlıkla akan bir yıldız gibi kayarak
Kocatepe'den Afyon ovasına atlayacaktı.
Nazım Hikmetof Yoldaş hasep, nesep, şeref, kan diye birşeyler tanımadığını söylüyor, bunları söylemeye lüzum yoktu. Biz zaten komünist taslaklarında böyle şeyler olmadığını biliyorduk. Ataları, bu toprağa kan katanlardan, halis kanlı Türk olanlardan bir komünist çıktığını da zaten şimdiye kadar görmedim. Bunlar daima kanı bozuk, sütü bozuk, yeri yurdu belirsiz, soyu sopu şüpheli ve Türk olmayan kimselerdir. Nitekim Nazım Hikmekof Yoldaşın kendisi de Türk değildir. Acundaki komünizmin de nasıl bir bozuk kan unsuru olduğunu anlamak için onların önderlerine bakmak kafidir. Biz, kanı Türk olmuyan yurttaşlardan bu yurda ne kadar bağlılık beklenebileceğini birçok acı denemelerle öğrenmiş bulunuyoruz. Onun için Misonlar, Kohenler ve Çerkes Ethemlerle Nazım Hikmetof Yoldaş arasında hiçbir fark görmüyoruz."
doğru söze ne haceet olan söylemdir. Lakin ekonomik anlamda küçük burjuva ekonomisini benimseyen atatürk'e nazım hikmetin onaylamasıdır. Aksi düşünülebilir mi? Bugün ki ekonominin taaa atatürk'ten bu yana gelen ekonomiden bağımsız olduğu düşünülebilir mi? Kendi zenginini yaratacağım diye birilerine peşkeş çekilen araziler arsalara fabrikalar destekler unutulur mu? unutulmaz...
paçavraların havada uçuştuğu bir başlığa dönmüştür. tarihten uzak, akıl dışı akl-ı selimlerin cin olduklarını sandıkları ama cinliklerinin sökmediğini görünce aristo mantığının yüksek örneklerini bize gösterdikleri için onlara derin şükranlarımızı biliriz. halk kaçkınları için hep birlikte söylüyoruz: "kıvır kıvır, aşağıdan yukarıdan." onların bildikleri tarih anlayışı işte ancak bu kadar kara yüzlücedir.
dilbilgisi zayıf bünyenin düştüğü hata.
işine geldiği gibi anlamaya örnek de denilebilir, yiğidim hele bi otur sakinleş devamını oku da denebilir.
herkesin düştüğü hataya düşme , nazım hikmet virgülsüzlerdendir, noktalama işareti kullanmaz diyerek açıklama yapılabilir.
ayrıca kuvay-ı milliye destanını yazan bünye bunu demez.
nazım'ın kişiliğindeki dalgalanmayı da esgeçmemek lazım tabi. 1923 yılında yazıldığı iddia edildiğinde genç, heyecanlı taze bir şairdir daha diyebiliriz. 22 yaşında 2 savaş görmüş tüm bunlarının üstüne sovyet komünizminin tatlı yüzünü görmüş bir kişidir. daha sonra komünizmden soğuyuşu da gerçekleri ve dünyayı algılayışıyla açıklanır.
(bkz: Komşun hakkında hüküm vermeden önce, iki ay onun makosenleriyle yürü)
Atatürk savaşın bir bölümü kominizmle ilgili çok kafa yormuş ama 'bizim memleketimizde işçi sınıfı yoktur'diye düşünerek, daha farklı arayışlara geçmiştir aynı zamanda. Yoksa komünizme karşı çok sert ve antipatik bir davranış biçimine atatürk'ün sahip olduğunu söylemek yanlıştır.
Fakat bizim eğitim sistemimizin ve büyüklerimizin beyin yıkayıcılığı sonucunda atatürk acaip sağda, komünizme karşıt, kimi zamanda dinsiz gibi gösterildiği için insanlara yanlış bir algıya sahip oluyorlar.
Halbuki 1930'lı yıllar ve sonrası türk ekonomisinin oluşmasında ve kurtuluş savaşında sovyetler'le oluşan ilişkilerimiz sağlamdır. Sovyet yönetmenler, ismet paşa'nın -gayriresmi- onuncu yıl konuşmasınında bulunduğu türkiyeyi anlatan filmler çekmişlerdir. Ve iki tarafta görüşmelerde birbirini çok iyi ağırlamıştır.
Ama bu bahsettiklerimden bazı zeki kişiler ''Atatürke gominist dedi.'' diye algılamasınlar, elbet değildi ama acayip düşman olduğunu demekte doğru olmaz...
Gel zaman git zaman nato, ''komünist olmayın anarşik herifler'' ve ülkemizin batının ve abd'nin doğudaki temsilcisi olması gibi olaylar yüzünden bence bize 80 yıl önce çok daha yakın olan ülkelerle aramız açılmış ve biz düşmana dost, dosta düşman bir tavır almışızdır...
--------------
Ne demek istedin be indiana'cığım? Şunu demek istedim. Nazım Hikmet ve Atatürk bazı tartışmalar yaşamış olmalarına karşın gerek Nazım'ın şiirlerindeki müthiş gazi tasviri, gerekse Atatürk'ün ona duyduğu hayranlık, onu kimi zaman meşhur sofrasına sohbet için davet etmesinde dolayı bu konuda geçen '' Atatürk'e burjuva demesi'' kavramı hem yukarıda anlatılanlar, hemde ikisi arasındaki ilişki vesilesiyle çürümüş bir tezdir.
Bu memlektin sorunu da budur zaten. Halka için uğraşanları, kestirip atmak ve onları hainmiş gibi göstermek. Esas tabiriyle, ''halk için, halka rağmen'' anlayacağınız. Umarım -ki çok ta sanmıyorum-, bu zihniyet bir gün son bulurda halkımız gerçek hainle gerçek vatanperver kişileri daha rahat ayırt edebilir...*
atatürk'e burjuva silah ve dava arkadaşlarına köpek dediği şiirdir.
bahse konu nazım, akabinde yazdığı bazı şiirlerinde sarışın bir kurdu andırıyordu gibi cümleler kurmaya tevessül etse de vakt-i zamanında yazdığı, apaçık kendisine ait olan bir hezeyandır.
ilgili şiirde mustafa kemal yönetiminin sscb'ye kaçmak zorunda bırakılan 13 tkp'liyi öldürtmesinden bahsedildiği anımsandığında ve sınıf savaşından bahsedildiği de gözetildiğinde garipsenmemesi gereken hitabettir.
mustafa kemal ve arkadaşları türkiye'de sosyalist bir devrim yapmamıştır, gayet burjuva temelli bir devrimdir yapılan.
aklı gelgitlerle dolu şairin sözleridir. yazdıklarını o anki ruh haliyle kaleme alması kadar da doğal bir şey yok.
başlığı açıklayayım derken, atatürk e laf etmek de uyanıklığın en bir güzel örneğidir kanımca.
bir de şu var ki, Atatürk sosyalisttir. Lakin onun sosyalizmi ile rusya komünizmini karıştırmamak gerekir. kendisi marks ı, jan jaques rousso yu vb. okumuş (üstün körü değil) düşünceleri ile ilgili notlar almış ve o anki ülke şartları içerisinde en mantıklı yolunu kullanmıştır.
kaldı ki, burjuva şehir ahalisine denir. tahsilli olur burjuva. yani bu ağzına sakız edenlerin kastettiği gibi kötü bir şey de değildir burjuvazi. ha tabi cahil halkı yönetmek, koyun gibi gütmek kolaydır. komünizmle fiiliyatta yapılmış olan da budur.
komünizmin son kalesi küba da en sonunda yıkıldı. yıkan kim, komün kitlesi.
nazim usta haklidir. ataturk, sinifsal aidiyet itibariyle burjuva olmasa bile kapitalizmi savunan bir kisidir. bunu anlamak icin cok derin arastirmaya gerek yoktur:
atatürk, sosyalist falan değildir. o, yalnızca sosyalizmin kimi üretim araçlarından istifade ederek, kendine göre bir kalkınma modeli oluşturmaya çalışan, beyaz yakalı bir aydın ve son on yıllık döneminde, ülkedeki eğitim görmüş insan azlığı nedeniyle de tam anlamıyla bir burjuva destekçisidir.
burjuva iyidir, hoştur, eğitimli ve bilinçlidir, hatta ve hatta avrupa'da aydınlanma hareketine ve fransız ihtilaline öncülük dahi etmişliği vardır lakin, bir de kötü tarafı vardır ki, kapitalizm onun yumuşak karnıdır ve ona öznel yapısı gereği temayüllüdür.
o günün koşulları, kendince, öyle olmasını gerektirmiştir. bu, kendi gibi düşünmeyen insanların öldürülmesine göz yumduğunda, o'na ayar verilmesini engellemez. nazım hikmet de bunu dile getirmekte ve :
- bak! kemal; inanç, umut ve hırs yüklü kayığına bordadan yanaşan kayığa dikkat et! o kayıktakiler, seni, yolundan saptırabilecek burjuva köpekleridir ki, tarih onların yarı yolda bıraktığı nice yurtseverle doludur. onların sözlerine itibar ederek, gerçek vatanseverlere kıymaya başlarsan, gün gelir bir de bakarsın, ceplerinde havlayan köpeklerden biri de sen olmuşsun...
söyledikleri ve yazdıkları kimileri tarafından "çapraşık ruh hali"ne bağlanan komünist bir halk ozanının 13 komünistin 1921 yılında "iyi sıhhatte olsunlar"* tarafından öldürülmesi üzerine kullandığı bilinçli hitaptır.
ilgililer "çapraşık" diyerek nâzım hikmet'i "aklamaya"** çalışıyor aklı sıra. adam komünist, ulusalcı deli gömleğini giydiremediğiniz her adama*** çapraşık deseniz de gerçekleri örtemiyor ve komik duruma düşüyorsunuz.
diğer yandan atatürk'e de saçma bir "sosyalizm" tanımıyla sol bir hava katarak yine "aklama" operasyonuna giriyor. atatürk millî burjuva oluşturma derdinde olan ve kurtuluş savaşı biter bitmez savaşta kendisine altın ve silâh yardımı yapan sscb'ye sırtını dönen bir siyasetçiydi. bunu yargılamak için söylemiyorum, sonuçta türkiye'nin yüzünü daha çok batıya çevirdi osmanlı'ya nazaran. "izmir iktisat kongresi"'nde alınan kararlar "sınıfsız bir topluma" işaret eder, ama bu bismarck'ın arzuladığı anlamda sınıflara bölünmemiş, içindeki işçilerin hak talebinde bulunmadığı ve patronlarca zaten düşünülecekleri varsayılan burjuva bir toplumu öngörmüştür. pes doğrusu!
* kim oldukları belli ama sözlük sansürcüsü arkadaşlar "polemik unsuru" diyerek silme malzemesi yapmışlar, tuhaf. neyse, nazım hikmet kime yükleniyorsa ona bakabilirsiniz.