Şiirden anlamayan hanzonun beyanıdır. Bak bir dörtlük yazayım Nazım ustadan;
Şehrime gel sevgili
Yarın çık gel
Bırak herşeyi bir bekleyenim var de gel
Gel ki bu şehir adımlarınla anlamlansın
Gel ki bu şehir nefretim olmaktan çıksın
Gel ki nefes alayım
Gel...
Özellikle şu sözüne de bayılırım:
Lanet olsun ne muazzam şey seni sevmek!
Her sanatçının overrated ilan edilmesinin bir sonucu işte budur. Belki bazı kaz kafalılar anlamıyor ancak sanat çoğu zaman zevk için yapılıyor veyahut sanatçının kendini ifade etmesinin tek yolu olduğu için o eserler ortaya çıkıyor. içindekileri dışarı çıkaramayan insanlara deli diyen ya da farklı etiketler yapıştıranlar da sizlersiniz unutmayın bunu! mesela nazım; bir takım ideolojiler benimsemiş, kime ne? ama adam sevdasını yada davasını öyle güzel yazmış ki ha deyip de çıkarın lan ortaya Öyle bir eser şimdi! ya da mesela orhan veli... istanbula ve denize olan aşkını ne güzel anlatmış çünkü bir tablo çizmemiş yada şarkı bestelememiş, yazmış. peki siz sosyal platform yazarları, siz yazmıyor musunuz? bunca itiraflar, o'na bu'na yazılmış yazılar ya da x başlığındaki yazılar sizin kendiniz ifade etme biçiminiz değil mi? işte zamanında bir garip nazım da yazmış böyle sizin gibi, ama sizin eksi oy aldığınız gibi bazıları da onu beğenmemiş olabilir değil mi? burada eleştirilen aslında onun x'ci olması, ha bu sadece ona karşı da yok, başkalarına da var, ama artık ortaya sanat eseri çıkaran birisinin önce eserlerine bakabilsek keşke demekten başka dileğim yok.
abartıldığını düşünmüyorum. ideolojinin dışında da pek çok şiiri vardır nazım hikmet'in. ayrıca türk dilini ustalıkla kullanmış bi şairdir. gerçek anlamda kendi ününü hak eden biridir. ki hala şiirleri çok seviliyor geniş kitlelerde.
Iki üç yıl evel "nazim hikmetin ilk şiirleri" veya ona yakin bi isimde düzenlenmiş bi kitap okumuştum-yayinevini derleyeni de hatırlamıyorum- bildiğin acemi şiirlerdi. Hatta fatih sultan mehmede övgüler eden bi şiir vardı. Çok şaşırmıştım. Şaşırmam saçma herkes şair doğmuyor ama çok farklı tarzda farklı bi kafayla yazılmış şiirlerdi.
Adam nasıl geliştirmiş kendini vay be nasıl da değişmiş,deme cüreti;ben zorlasam belki ben de yaparım belkit cesareti vermişti bana.
Kısacası, en azından aşırı koymayaydındır.
sırf komünist, bizim dolma solcuların ve komünistlerin romantik devrim hayallerini süslüyor diye kendisini yere göğe sığdıramadıkları gerçeği ile ilgilidir.
sırf politik kimliğinden ötürü metaforlaşmış, siyasi yönüyle abartıla abartıla abanılmıştır.
Kuvay-ı milliye destanı gibi olağanüstü bir siir yazan insanın bu kadar beğenilmesi azdır bile. Nazım Hikmet' i beğenmeyenler, onun ne dediğini anlamamış olanlar ergendir.
nazım hikmet'in şairliğinin abartıldığını düşünmüyorum. aksine, kıymeti henüz yeni yeni anlaşılan bir şairimizdir. şairin ideolijik düşüncesi ve şiir birbirinden bağımsız kalamaz. nazım'ın şiirlerininde ideolijik olması çok normaldir.heralde bunun en iyi örneği; orhan veli'de görülür. ideolojik şiirler yazmıyacağını söylemiştir,bu nedenlede nazım hikmet'i çok eleştirmiştir. fakat onunda bir iki tane ideolojik izler görülen şiirleri vardır.
nazım toplumcu çizgiye en yakın şaiirlerimizden biridir. halkçı şair diyoruz. halkın sorunlarını şiirlerinde dile getiren şair. nazım döneminin sorunlarını ve siyasi görüşlerini cesurca şiirlerinde dile getirmiştir ki bu nedenle sürekli başı belaya girmiştir cahit sıtkı.. sanat için sanat anlayışıyla şiir yazan şairimizdir. şiirlerin herkes tarafından bilinmesi şairi halkçı şair yapmaz. nitekim nazım'ın ideolojik olmayıp,bestelenen şiirleride vardır örneğin, seviyorum seni adlı şiiri, ki bu şiirdeki betimlemeler müthiş güzelliktedir.
böylesi hümanist bir insana bir takım çevrelerin görüşlerini dile getirmiş demek dar bir çerçeveye sahip insanların bakış açısıdır.
kısacası şairin, siyasi kimliği şiirlerinin kalitesini düşürmez!