Minutes ago.
Greek Defence Ministry announces a deadline for all Turkish warships to leave Greek continental shelf until 21.00 CET (9 pm GMT, 23.00 Istanbul). #NAVTEX
Artık heran başlayabilirmiş. Savaş çıksada heyecanlansan o yıkık hayatına bi aksiyon girse dimi. Öyle yazıyorsunuz ki sanki iyi bir bok bu savaş son dakika haberi geçiyor gibi başlık açmış birde bundan oruç reisin haberi var mı ufaklık.
her an başlayabilecek savaş.
aslında savaştan ziyade donanma çatışması daha demek mantıklı.
donanma güçlerine bakarsak; türkiye'nin, yunanistan'ı anında ezmesi gerekir...
karşılaştırma:
iki türlüde türkiye avantajlıdır, hem konum olarak hem de güç olarak. yunanların umduğu fransa ve almanya desteği ise gelmeyecek gibi.
burada "agbi işte gündem lazım ya" diyen tipler sanırım bu mevzunu 2 3 yıllık bir olay olduğunun farkında değiller.
t: gündem değiştirme falan değil türkiyeyi terbiye etmek isteyen abilerin dışarıdaki çocuğunun çok fena kaybedeceği çatışmadır. içerdekiler zaten kaybediyor yıllardır.
olayı siyasetten bağımsız yorumlamak gerekir diye düşünüyorum. bazı yazar arkadaşlarımız(ben de dahil) ülkemizdeki bazı ekonomik-sosyal gelişmelerden rahatsız olabiliriz ancak bu türk devletinin ve devlet geleneklerinin binlerce yıllık oluşunu ve çıkarlarının korunması gerektiği gerçeklerini değiştirmez. emin olun bu erdoğanın da üstünde bir gelenektir, karardır ve o da bunun çok farkında. o yüzden atılan adımları siyasetten bağımsız düşünmek gerekiyor.
Masaya iki şekilde oturulur ama Yunanistan ile Türkiye 2.sekilde doğal olarak oturur çünkü ikiside böyle bir çözüme teamülde hazır.
1)-güvene dayalı-düzgün bir şekilde iki ülkeninde çıkarları gözetilerek orta yol bulunur
2)-korkuya dayalı-askerî güç ön plana çıkarılarak masaya maksimum yarar(bu iki taraf da böyle düşüneceğinden iki taraf da kaybettirir) gözetilerek oturulur.
daha lozan daki kazanimlari koruyamayan, silahsiz olmasi gereken adalara silah yerlestirilmesini engelleyemeyen, lozan da yunana aittir diye belirtilen adalar disinda turkiye ye kalan irili ufakli kayalik ve adalarin yunan tarafindan isgal edilmesini umursamayanlar bos gosteri pesinde!
haksiz seklide dogu akdeniz de alan genisletmek isteyen ahmak yunana dersi boyle verilmez! ama bu ihvanci zihniyet milletin menfaati icin degil kendileri icin is yapma pesinde.
açıkçası orada türk askeri kuvvetinin bulunması doğrudur. yunanlılar uluslararası hukuk kurallarına aykırı şekilde orada meb ilan etmiştir. yani duruma şu şekilde bakarsak doğrudur: türkiye uluslararası hukuk kurallarına uygun şekilde sondaj yapmakta ve yunanlılar buraları işgal etmeye çalışmakta. ortada bir talep söz konusudur.
türkiye'nin antlaşma için geri çekilmesi ise açıkçası kandırılmaktır. antlaşma yapılıp taviz verilecek bir yer yoktur. yunanlılar şu anda diplomasi ve askeri gücü kullanarak bu suları kendilerine almaya çalışıyor. türkiye'nin yapması gereken şey ise bu sulara askeri güç gönderip buraları savunmaktır. savunmadığımız takdirde buraların gitmesi an meselesidir. ayrıca dışişleri de akdenizde ortaklar bulması ve mavi vatanı diplomatik alanda meşrulaştırması önemli ve gereklidir. yunanlılar bizim libya ile yaptığımız antlaşma gibi bir antlaşmayı mısır'la yaptılar ki diplomatik alanda 1 adım ileri attılar. hatta italyanları yanlarına almak için italyan-yunan meb antlaşmasında taviz verdiler. böyle böyle diplomatik alanda kazanmaya çalışıyorlar. bu yüzden diplomatik alana çok önem vermeliyiz.
çatışma ihtimali ise yunanlılara bağlıdır. bizim ordunun ilk ateşi açacağını zannetmem. çünkü ilk ateşi açan taraf suçlu duruma düşer. hatta bu yüzden kardak'ta tek mermi harcanmamıştır. çatışma olduğunda ise amerika'nın ve avrupa'nın kıbrıs'ta yaptığı gibi direkt çatışmayı durdurması söz konusudur çünkü nato içinde bir çatışma sadece rusya'ya yarar sağlar.
fakat şöyle bir durum var ki amerika ve avrupa'nın, türkiye'yi doğu akdeniz'de büyük bir alana sahip olmasını isteyeceğini zannetmem. bu yüzden bugün fransa ve amerika, yunanistan'a destek vermektedirler.
sonuca gelirsek: türkiye'nin diplomatik alanda işi hiç de kolay değildir. o yüzden diplomasimizin gelişmesi şarttır. askeri alanda ise güç kullanmak zorundayız. bir güç kaybının neler olduğunu hepimiz gördük. bu yüzden mümkün olduğu kadar o bölgenin askeri güç ile savunulması ve ordunun gerekirse bir türk-yunan savaşına hazır olduğu sinyali verilmelidir ki büyük güçler geri adım atmak zorunda kalsınlar. yoksa bizim o denizleri masada kaybetmemiz söz konusudur.