En sık yapılan hataların başında gelen öğün atlamanın, kilo alımını artırdığını ve kilo vermeyi olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, vatandaşların kilo verme konusunda çok sayıda yanlış bilgiyi doğruymuş gibi uyguladığını söylüyor. Oysa ki kilo vermek hiç de göründüğü kadar zor değil. Birkaç püf noktasına dikkat ederek azim ve kararlılıkla fazla kilolarınızdan kurtulmanız içten bile değil. işte, sağlıklı kilo verme teknikleri...
ÖĞÜN ATLAMAYIN: Uzmanlar kilo vermek isteyenler için bazı öğünleri özellikle de kahvaltıyı atlamanın en büyük yanlış olduğunu söylüyor. Güne sağlıklı ve besleyici bir kahvaltıyla başlamak, metabolizmayı hızlandırıyor ve kilo vermenizi sağlıyor.
BOL SU iÇiN: Kilo verme süresince mutlaka bol su tüketmeye gayret edin. Suyun kalorisi yoktur. içine bir miktar limon suyu ile limon dilimleri koyabilir, ayrıca portakal suyu ve salatalık dilimleri de ekleyebilirsiniz. Su, sıfır kalorili ama keyifli bir içecek haline gelir. Su tüketiminin yetersiz olması da metabolizmamızı yavaşlatır. Gün içerisinde içtiğimiz çay, kahve gibi içecekler de günlük tüketmemiz gereken su yerine geçmemektedir. Bu nedenle günde 2 - 2.5 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir
KAHVE VE YEŞiLÇAY: Yeşil çayda bol bulunan kateşinler yağ yakımını hızlandırıyor. Dolayısıyla günde bir fincan yeşil çay içmenizde yarar var. Kahvedeki kafein de tıpkı kateşinler gibi güçlü bir metabolizma aktivatörü. Kahve tüketirken dikkat etmeniz gereken nokta ise şu, kremalı ağır kahveler yerine şekersiz ve sütsüz filtre kahve tercih edin.
YEMEĞE HAFiF BiR SALATA iLE BAŞLAYIN: Başta tüketilen salata midede doluluk yaratacağından ana yemek porsiyonunuzu daha az tüketmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle ilk olarak salata tüketin.
LOKMALARINIZI iYi ÇiĞNEYiN: Yediğiniz lokmaların çiğneme süresi de hızlı kilo vermede önemli bir etmendir. Her lokmayı en az 25-30 kez çiğnemek, yemek sürenizi uzatıyor, gıda tüketimini sınırlıyor.
PROTEiNE AĞIRLIK VERiN: Menünüzdeki proteinlerin (et, balık, tavuk, süt ürünleri) miktarı arttıkça kilo vermeniz kolaylaşıyor.
ŞEKERi HAYATINIZDAN ÇIKARIN: Çaya, kahveye şeker eklemeyin. Şekerli içeceklere "Hayır" deyin. Göreceksiniz kilo verme süreciniz oldukça iyi etkilenecek. Ayrıca meyve suyu ve şekerli içecekler içmek yerine meyvenin kendisini tüketin.
SAĞLIKLI YAĞLAR TERCiH EDiN: Bitkisel yağlar olarak adlandırılan ayçiçek, mısırözü, soya yağı, kanola yağı gibi yağlar yüksek ısı ile çok işlem gördüğünden dolayı ve omega-6 oranının yüksek, omega-3 oranının daha düşük olması sebebiyle vücutta inflamasyonu artırır, bu da kronik hastalıkların oluşumuna sebep verir. Sağlıklı yağlar; sızma zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve avokadodaki yağdır.
KIZARTMAYA HAYIR: Yemeklerinizi pişirirken kızartma yerine ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini uygulayın. Böylesi daha sağlıklı olacak ve kilo verme işleminiz hız kazanacaktır.
KALiTELi UYKU OLMAZSA OLMAZ: Uykunuzun kaliteli ve yeterli olması, kalori alımını ve kiloyu etkilemektedir. Uyku, glikoz metabolizması, immün fonksiyon, konsantrasyon, verimlilik ve atletik performansta çok etkilidir.
LiFLi BESiNLER TÜKETiN: Lifli besinlerin, tok kalmaya yardımcı olduğunu ve fazladan kalori alımını engellediğini kaydeden uzmanlar, bu nedenle öğünlerde posa içeriği yüksek olan, taze sebze ve meyvelere, tam buğday ve tam tahıllı ekmeklere, mercimek, nohut gibi kurubaklagillere ağırlık verilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.
ViTAMiN TAKViYESi YAPIN: D vitamini, B12 vitamini, omega-3 ve gerekiyorsa multivitamin takviyesi yapın. Kan tahlillerinizi kontrol ettirerek, eksik olan vitamini ek olarak almaya özen gösterin. Bu vitaminlerin eksikliği kilo alıp vermede de etkilidir.
GEÇMiŞTEN DERS ALIN: Geçmişte yaşadığınız başarısız pek çok denemeden ders alın ve düşük kalorili yemek tarifleri veren kitaplardan yararlanın.
KENDiNiZE HEDEF KOYUN: Önünüze gerçekçi hedefler koyun, Haftada 0.5-1 kg vermek gibi ve en önemlisi alınan kaloriler ile harcadığınız enerji arasındaki dengeyi koruyun.
BiLiNÇLi ALIŞVERiŞ: Alışveriş yaparken bilinçli olun. Tok karnına ve mutlaka önceden bir liste yaparak alışverişe çıkın. Mutlaka gıda ürünlerinin üzerindeki beslenme değerlerini okuyun. Seçtiğiniz diyet planında yer almayan gıda ürünlerini satın almayın.
iŞiN UZMANINDAN YARDIM ALIN: Aslında ilk başta söylememiz gereken şeyi en sona yazdık... Sağlıklı kilo vermek ve kilo verirken yaşanacak olumsuzluklardan sakınmak için bir uzmana danışmanızda, diyetisyenden yardım almanızda yarar var.
aç kalarak zayıflamak işkencedir.
onu geçin. daha büyük zararları olabilir.
iş, mantıksal olarak ortada.
gündeme getiren de canan karatay.
ne diyor karatay, özet olarak.
diyor ki; buğday, pirinç, şeker kökenli bütün gıdalar vücutta yağa çevrilir ve kilo yapar.
demek ki diğer gıdalara yönelmek lazım.
hayvan ve onlardan çıkanlar, yağ, kuru baklagil ve sebze yemek gerekiyor.
tabi ki bir tıpçı kontrolünde.
her tıpçı aynı önerilerde bulunmayabilir çünkü tıp konusunda bile bir tek kesin herkesin kabul ettiği uygulama sayısı az. onun için gidin bu tarz önerileri olan tıpçıları bulun ve onların kontrolünde güvenle zayıflayın.
ne yerseniz yiyin o mideyi tam doldurmayın. her zaman biraz aç olarak masadan kalkın. zamanla iştahınız da azalcak ve o kilolar gidecek. hayatım boyunca tıka basa doyarak kalkmadım masadan, bana anormal geliyor.
Tüm hamur işi (makarna ekmek pasta baklava börek poğaça v.b. hepsi) gıdalar, şeker (reçel ve türevleri dahil bal tahin pekmez az), pirinç mutlak suretle terkedilir. Tuzu da azaltın. Bu meyanda Yalnızca Bulgur serbesttir. Çorba Sebze meyve et ve süt ürünleri balık serbesttir. Çok canınız çekerse Arada nadiren yada Belki günde 1 öğünde sadece ince 1 dilim ekmek kâfi hepsi O kadar. Geri kalan tüm gıdalar serbest lakin o da belirlenen porsiyonu (kuru baklagiller dahil en fazla iki üç çeşit birer tabak) aşmamak kaydıyla. Ayrıca hergün öğleden (4 ten) sonra en az 1 saat yürüyüş şarttır. Bu rejim sizin hem sağlıklı kilo vermenizi sağlar hemde dikkat ettiğiniz müddetçe (sigara da kullanmıyorsanız) kalp krizi şeker ve hipertansiyondan da korur.
Edit 1: sabah kalkınca ve yemekten hemen önce 1 bardak su içmek çok faydalıdır.
Edit 2: bu diyet tecrübeyle sabittir. Disiplinli uygulandığı taktirde 1 sene içerisinde sağlıklı bir şekilde en az 30-40 kg kadar rahatlıkla verilebilir.
salatalık, domates. bunları bol bol yiyerek. suyu da bol içmen lazım. tiksinecek gibi olursan diğer sebzelerden ama hep sebzeden git. çok acıkınca da ekmeksiz çorba filan. ekmek yok, ekmeği unut. böyle sürekli yiyerek kilo verirsin. acıkıp da diğer şeyler böyle etti, tahıldı filan yediğin zaman koşu veya yürüyüşle hemen daha sıcağı sıcağına onu eritmen lazım. bildiğim kilo verenler hep böyle ve sağlıklı şekilde kilo verdiler.
Dinsiz kitapsiz kafir arkadaşıma katılıyorum böyle deyince de bi tuhaf oldu :D neyse..
Evet kalori hesabı yapmalısınız. Ancak onu bam diye yapamazsınız. Moraliniz bozulur çünkü. Önce ekmekten vazgeçeceksin mesela. sonra her gün yarım saat yürümeye başlayacaksın. Bak ne yersen ye ona hala karışmıyorum. Sonra abur cuburlarını daha az kalorililerle değiştireceksin. Burada kalori hesabına başla. Internette bi dünya site var. Ihtiyacını hesapla. 4 3 2 Olarak öğünlere böl orantılı olarak. Baktın sıkışıyosun açsın, kaloriyi aştın. Salata mükemmel bi joker mesela. Abanıyosun marula akşam.
Su çok önemli. Şişeyle gezecek tuvalete gitmekten bıkacaksın ama işe yarıyor.
Bu noktadan sonra kilo verdiğini de görünce zaten kontrol sende olacak. Kendin diyeceksin ben bunun hepsini değil yarısını yiyeyim. Bugün şunu yedim 15 dk fazla yürüyeyim diye.
Bi de adımsayar yükleyiniz telefonunuza.
Bu gün ben de başladım sözlük hadi bakalım. Hedef ağustosa kadar 9 kilo.
diyet ve ağır spor ile. ama sadece diyet yaparsanız yağlardan önce proteinler yanar güçsüz düşersiniz spor şart! spor esnasında su; mineral suyu ve yoğurdu asla eksik etmemek çok mühim.