nasyonal sosyalizm

entry211 galeri31
    11.
  1. bundan 50 yıl önce yaşasaydım, sonuna kadar savunacağım, bir ülkeyi demir kadar sert yapacak sistem.

    fakat günümüzde uygulamak saçmalığın daniskasıdır. bir ülkenin yıkılışı, bir milletin ölümüdür.
    3 ...
  2. 10.
  3. sadece tek, homojen bir ulusun yaşadığı bir ülkede istese de faşist olamayacak, aksine ülkeyi baya bir kalkındıracak sosyalizm çeşididir. velakin koşul tam tersi olursa, o zaman azınlıkların felaketi olur.
    1 ...
  4. 9.
  5. hitler almanyası'nın tüm dünyaya öğrettiği ve dersler almasını sağladığı öğretidir. ne kadar tehlikeli olduğu ve zararlarının ne denli yıkıcı olabileceği tecrübeyle sabittir. (bkz: ikinci dünya savaşı)
    4 ...
  6. 8.
  7. faşo-sosyalizm diye de adlandırılabilir. bu iki kavramın bir araya gelmesi de son derece enteresandır. ortaya çıkışında stalin ve yönetiminin ciddi katkıları olmuştur. zira almanya'da güçlenmekte olan sosyalist akıma rusya'dan pek bir müdahele edemeyen stalin nasyonal sosyalistleri desteklemek suretiyle kaos oluşmasını ve komünizmin güçlenmesini amaçlamıştır.
    (bkz: sosyalizm ve komünizm arasındaki farklar)
    0 ...
  8. 7.
  9. Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, Almanya'da Hitler tarafından kurulan ve temelde ırkçılık, sosyalizm, milliyetçilik, halk ve üstün lider fikirlerine dayanan faşist ideoloji ve yönetim sistemidir.

    Nasyonal sosyalizm doktrininin ilanı 1898'in Mayıs ayında, ilk teorisyeni Maurice Barrès tarafından yapılmıştır. Fransız Barrès, sosyalist bir milliyetçilik (nasyonalizm) fikrini, yabancı egemen Almanya'ya karşı, seçmenleri kazanmak üzere yaymıştır ve sosyalizmin "liberal bir zehir", ancak, nasyonal sosyalizmin, kollektif nasyonalizmin gerçekleştirmenin aracı olduğunu açıklamıştır.* Barrès'e göre, işçiler kendi uluslarından işverenlere karşı değil, yabancı işverene, yani Yahudi sermayesine karşı mücadele etmeliymişler...20 yy.'ın sonlarında almanya da bu ideoloji yayılmış ve egemen olmuştur!*
    6 ...
  10. 6.
  11. alman nsdap partisi ile bu ideolojik yaklasima gecilmistir. 20. yy in onemli siyaset bilimcilerinden biri olan maurice duverger in sozu olan " Demokrasi siyasal partisiz yasayamaz. fakat bir gun siyasal partiler yuzunden olebilir " sozunun kaniti olmustur.
    5 ...
  12. 5.
  13. 4.
  14. nazizmdir. ikinci dünya savaşı ve hitlerin ölümü ile tarihe gömülmüştür. hitler taraftarları ikinci dünya savasının kaybedilisinin kesinleşmesi ile "nasyonal sosyalizm olmadan dünyada yasanacak bir amac kalmamıstır." diyerek intihar ederlerken cocuklarını da yanlarına almıslardır.
    (bkz: adolf hitler)
    1 ...
  15. 3.
  16. Milliyetçilik ile faşizm arasındaki farkı bilmek adına güzel bir kavramdır.Faşizm boyutunda bir ideoloji.
    3 ...
  17. 2.
  18. dünyaya acının ne demek olduğunun öğreten -izm. -izm'lerin en beteri.
    11 ...
  19. 1.
© 2025 uludağ sözlük