.. işte Nasuh Mahruki'ye göre başarı için mutlak gerekli 10 madde:
1- Hayatın içinde kendi yerinizi arayın: Hepimizin cevap araması gereken en temel sorular: Ben kimim?, Burada ne yapıyorum?, Burada ne yapmalıyım? Hayatın provası yok.
2- Kendinizi tanıyın: Doğa bana nasıl bir adam olduğumu, kuvvetli ve zayıf yanlarımı, avantaj ve dezavantajlarımı öğretti. Siz de bunu yapın.
3- Düşünceleriniz özgürleşsin: Herkes seçtiği hayatı seçtiği gibi yaşar. Kendinize yapabileceğiz en büyük iyilik, özgür düşünme alışkanlığıdır.
4- Hedefinize odaklanın: ılk yüksek irtifa tırmanışım olan Khan Tengri'de, zirveden yarı donmuş parmaklarla ve bitkin halde indim. Dinlenirken kendime bir söz vermiştim: iyi bir dağcı, tırmanışı mevcut koşullar altında yapması gerektiğini bilir ve koşullara değil tırmanışa odaklanır.
5- Riskleri yönetin: Herkes hayalindeki hedefe ulaşmak ister, başarılı olmak ister. Burada önemli olan şey, ne bedel ödeyeceğimizdir. Bunun riskini göze alıp, yönetmek gerekir.
6- Kararlı olun: Kim ki dayanır, kazanır.. Başka söze gerek yok.
8- Zamanınızı yönetin: Herkes aynı zamana sahip ama herkes aynı hayata sahip değil. Zaman hayattır.
9- Etkili çalışın: Çalışmadan başarıya ulaşmış kimse yok.
10- Hayatın içinde kendinize yer bulun: En iyi yaptığımız şeyi yaptığımızda, en iyi olduğumuz şey olduğumuzda, hayatın içinde kendi yerimizi bulmuşuz demektir ..
- birinci sıraya herhalde uzaya gitmeyi yerleştiririm. k2' nin bile önünde gelir. uzay, insanoğlunun bugün için yaşayabileceği en büyük macera.
- k2 tırmanışı.
- güney kutbu' na, destek almadan tur kayağı ile ulaşmak.
- motosikletle uzun seyahatlere çıktım. istanbul- katmandu arasında, dört ayda 21 bin km yaptım.
- antalya' daki altınbeşik, kırkgözler ve incirli mağaralarında keşif dalışlarını gerçekleştiren ekiplerde yer aldım.
- 2001' de; kuzey alaska' da, arktik koşullarda hayatta kalma eğitimi aldım.
- everest, benim ilk sekiz binlik denememdi. fakat tekrar gitmeyi ve bu kez oksijensiz tırmanmayı planlıyorum.
- erciyes' ten yamaç paraşütüyle atlamak heyecan vericiydi.
- uzakdoğu' da, şaolin rahiplerinin tapınaklarından birine kabul edilmeyi ve orada eğitim görmeyi isterdim.
- bu dünyayı değiştirmek için çalışmanın da başlı başına bir macera olduğunu düşünüyorum.
extreme sporlar tutkuunu biradam olarak bnm idolüm, hergün işyerinde onca gerizekalının bi boka yaramayan hikayeleri yerine bir kere k2'ye tırmanırken yaşadıklarını anlatsa bnm içim milli piyango'ya bedel olacaktır...ülkemizde böylesine değerler olduğu için gurur duyuyorum ve böyle değerlerin artmasını diliyorum
dağcılık camiasında sanırım dışa vurduğu imajından dolayı çok sevilmeyen, bir ilki başlatan başarılı dağcımız. birkaç senedir üst üste girdiği tdf başkanlık seçimlerinde alaattin karaca karşısında yenilgiye uğramıştır.
yine de, ileride dağcılık federasyonunun başına gelmesi en muhtemel kişidir.
97' de sivil vatandaş yanıbaşındaki enkazdan arkadaşını, eşini, dostunu kurtarmak için kazma bulamazken, yerle bir olan güney marmara' da, gönüllüleriyle beraber binlerce can kurtaran kahraman. saatler geçtikçe çaresiz yüreklerde umutlar tükenirken anlattığı küçük umut hikayeleriyle çaresiz insanların yüreklerine su serpen insan, umudun tükendiği yerde başlayan insan.
bok atılmaması gereken bilinçli kişilik. akut gibi büyük bir kurumu kurarak devletin sallamadığı deprem ve arama kurtarma konusunda büyük bir boşluğu doldurmaya önderlik etmiştir. ülkemiz adına büyük bir sporcudur. ayrıca akut birimlerinde genişlemeye ve yeni gönüllülere ihtiyaç olduğunu her fırsatta dile getirmektedir.
küçük dağları ben yarattım büyüklerine de zaten tırmandım ben en iyiyim sizler salaksınız modunda ki insan bir konuşması sırasında tam 19 kere "ben akutta 721 kişiyi kurtardım" demiştir.
oncelikle, nasuh mahruki yedi kitanin en yuksek noktalarina cikarak degil de sovyet rusya'nin 7000 m.'den yuksek 5 dagina cikarak (bkz: kar leopari) unvanini almistir. ayrica, kendisi kesinlikle musevi degil, muslumandir. hatta, buyuk buyuk babasi kaptan-i derya ali nasuh pasa'dir, yani soyu dogrudan osmanlidan ve muslumanliktan gelmektedir.
ayrica, medyatik yaninin aksine gercek anlamda ilkleri gerceklestiren ve teknik olmasada yuksek irtifa dagciligi alaninda buyuk basarilari olan bir doga adamidir. yuksek irtifa dagciligi ve ozellikle doga sporlarinda sponsor kavraminin turkiye'de oturmasinda buyuk emeklerinin oldugunu belirtmek gerekir. ayrica, katildigi ekspedisyonlarda tuttugu gunluklerinden derledigi cesitli kitaplari vardir: (bkz: bir dagcinin guncesi), (bkz: everest'te ilk turk), (bkz: asya yollari, himalayalar ve otesi), (bkz: yedi zirveler). ayrica, daha onceleri cesitli cografya ve macera dergilerinde cesitli makaleleri yayinlanmistir. kendisi (bkz: etiler)'de oturmaktadir. son olarak, normalden fazla kitap okudugu icin ve yine normalden fazla cografya tanidigi icin kendisiyle konustugunuzda bir kultur resitali izleyebilirsiniz.
everest'e çıkan ilk türk ve müslüman olma unvanıyla övünen (ki yerden göğe kadar hakkıdır) , dinledikçe kendisine hayran bıraktıran , hayatının hiçbir kesitinde macera olmadığını , yaptığı herşeyi kendisini tanıyan ve ne yapıp ne yapamayacağını bilen bir insan olarak yaptığını anlatan , karizmatik kişi sıfatını tam anlamıyla hakeden , motorsiklet üzerinde 21.000 km yol yaparak istanbul'dan katmandu'ya gidip gelen ve bugüne kadar yaptıklarım yetmez hayalgücümde yapabileceğim daha çok şey var lakin ömrüm yeter mi diyebilen , 1996 yılında camel trophy'de selim kemahlı ile türkiye'yi başarı ile temsil eden , akut'u enstitüleştirme planları olan , bahçeşehir üniversitesinde dersler de veren , dağcılık felsefesini hayatın her alanına entegre ederek o alanlarda mutlak başarı sağlanabileceğini akıllara uygun hale getiren , şu ana kadar 5 adet kitap yazmış bulunan ve bu kitapların devamının geleceği konusunda işaretlerde veren kişi.
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) nin kurucu üyesi ve başkanıdır. Yazar, fotoğrafçı ve profesyonel sporcu olan ali nasuh Mahruki, dağcılık, mağaracılık, yamaç paraşütü, aletli dalış, motor sporları, yelken ve bisiklet sporları yapmaktadır.