mesih'in memleketine atfen, hıristiyanlar için dile getirilen sözcük.. nasraniler, orijinal hıristiyan menşeili doktrine inandıklarından, mesih'in peygamber doğasına iman ederler. görüşlerini, arius sistemleştirmiştir. o yüzden nasranilere, ariusçular da denir.
Nasrânî kelimesinin Hristiyan geleneğindeki etimolojik açıklaması, Meryem oğlu isa'nın memleketi olan Nasıra'ya[19] izâfeten, kendisinin ve getirdiği dînin mensuplarının Nasıralı (Ναζωραίος Nazoraios[19], ναζωραιων Nazoraion[20]) olarak bilindiği anlamındadır. Bununla birlikte, Ali Ünal'ın bu ismin etimolojisi hakkında getirdiği başka bir önerme mevcuttur. Kuran'daki âyetler temel alınarak yapılan bu önermeye göre,[21] Nasrani kelimesinin bir kökeni şudur; isa'nın, yeni getirdiği dîne yardım[22] çağrısına Havarilerin verdikleri cevaptır[23] ve daha sonra da "Nasrânî" (Yardımcılar) anlamında gelenek hâline gelmiştir.[24] isa, getirdiği dîn ve mensupları için husûsiyetle Hristiyanlık ya da "Mesihîlik" anlamına gelen herhangi bir unvanla getirdiği dîni kendisine izâfe eden bir yol tercih etmemiştir. Yahudi israiloğulları, onları Celileliler[17] veyâ Nasrânîler olarak anarlardı. Celileliler denmesinin sebebi, isa'nın memleketi Nasıra'nın Celile'de olmasıydı.
Kaynak: Hristiyanlık tarihi
--spoiler--
isa peygamberin doğduğu yer olan nasıra kenti ahalisi veya ahut isa peygamber'e iman etmiş olanlar. nasrani, avrupa dillerinde nazareth olarak bilinir. nasıra, aslında israil'in celile iline bağlı bir kasabadır. kur'an, isevilere hristiyan değil nasara/nasrani der. bunlar da isa'yı peygamber olarak kabul eden yahudilerdir.
(bkz: ebiyonitler)
(bkz: maide 82)
isevi, hristiyan.
isevi yahudiler/nasrani museviler