Nasr Suresi Fazileti :
“izâ câe nasrullâhi vel feth, Kur’an’ın dörtte birine muadildir. Bu sureyi dört defa okuyan kimseye bir hatim sevabı verilir.”
“izâ câe nasrullâhi vel feth’i her kim okursa, Mekke-i Mükerreme’nin fethinde hazır bulunup da şehit olmuş gibi ecir verilir.”
Tefsir-i Keşşafın beyanına göre: Bir kimsenin Sure-i Feth’i okumaya gücü yetmezse, Sure-i izâ câe nasrullâh’ı okusun.
imam-ı Fahri Râzî, Tefsir-i Kebir’inde:
“izâ câe nasrullâh.. mü’minlerin süresidir. Her mü’min bu sure-i celileyi okuduğunda Allah Teala işlerini açar, onu düşmanları üzerine galip kılar. Maişet sıkıntısı çektirmez. Tevbesini kabul, günahlarını affeder” buyurmuşlardır.
Düşmanın şerrinden korunmak için bu surenin okunmasına devam edilmesinin büyük faydaları olduğuna müşahede edilmiştir.
Anlamı: (Ey Muhammed!) Allah'ın yardımı ve zafer günü gelip, insanların Allah'ın dinine akın akın girdiklerini görünce, Rabbini överek tesbih et; O'ndan bağışlama dile, çünkü O, tevbeleri daima kabul edendir.
bundan birkaç yıl önce öğrenmemle birlikte belki manasını etkileyici bulmamdan ötürü belki de başka bir sebep, bir daha da unutmadığım kuran-ı kerim'in 110 numaralı suresi.
allah'ın yardımı ve fethi geldiği zaman. ve insanların grup grup allah'ın dînine girdiğini gördüğün(zaman).o zaman rabbini hamd ile tesbih et. ve o'ndan mağfiret dile. muhakkak ki o, tövbeleri kabul edendir.
Bismillahirrahmanirrahim
1,2,3.Allahın yardımı ve fetih (Mekke fethi) geldiğinde ve insanların bölük bölük Allahın dinine girdiğini gördüğünde, Rabbine hamd ederek tespihte bulun ve Ondan bağışlama dile. Çünkü O tövbeleri çok kabul edendir. Kaynak
hicretin 8. yılında indiği söylenmektedir. allah'ın yardımıyla mekke'nın fethinin gerçekleşeceğini haber veren bir suredir.
sadece hz. ebubekir bu sureyi okuduktan sonra ağlamaya başlamıştır. çünkü hz. muhammed'in öleceğini haber veren bir sure olduğunu anlamıştır. zaten hz.muhammed (s.a.v) bu sureden sonra " benim ölümüm yaklaştı" buyurmuştur.
nasr; dinin kemal bulması, düşmanın üzerine galip gelmesi demektir.
sureden allah'ın yardımının daima müslümanın üzerinde olduğunu ama sabırdan sonra olduğu anlaşılıyor.
anlami: Allâh'ın (vaad eylediği) yardımı geldiği ve zafer kazanıldığı (Mekke'nin fethi ile islâm'a fütûhat* kapılarının açıldığı); ve insanların fevç fevç, küme küme Allâh'ın dînine girdiklerini gördüğün zaman artık Rabbını överek şanını yücelt ve Allâh'tan mağfiret* iste. Çünkü O, tövbe ile kendisine dönenleri kabul eder.