bir çocuğun iyi davranışı için aşırı derecede övülmesi, kötü/zayıf davranışı içinse aşırı derecede yerilmesi; bu psikolojik bozukluğun oluşmasında önemli bir etkendir.
hal böyle olunca yurdum insanının çoğunun içinde bir narsist yattığı düşüncesindeyim.
kişi kendini beğendikçe başkalarınında kendisini beğenmesini ister. ilgi alaka isteği artar.
dolayısıyla kişinin her beğenilmeyişinden bir hayal kırıklığı doğar.
'Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendisine duyduğu cinsi arzu, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir. Farklı tanımları ve kullanımları mevcuttur.
Sigmund Freud Narsizmi ‘Dış dünyadan soyutlanan libidonun (cinsel enerji) egoya (ben) yönlendirilmesi’ şeklinde açıklamıştır. Yani libidonun büyük bir depoda toplanır gibi egoda toplanması ve daha sonra nesnelere yönlendirilmesi; fakat kolaylıkla tekrar soyutlanarak egoya yönlenmesi durumudur.
doğrusu narsisizmolan genel hastalık halidir. bir dram olarak da nitelemek mümkündür. üşengeç ve imla gerçeklerinden habersiz insanlar tarafından narsizm olarak adlandırıldığını düşündüğüm kelimedir.
kendine "kibirliyim", "kendimi beğenmişin biriyim" diyemeyen insanların yabancı kökenli ve çoğu kişi tarafından tam anlamıyla anlaşılamaması sebebiyle hafiften yumuşatarak söylemek için kullandığı kelimedir.
bazı psikiyatrlara göre eşcinselliğin bir nedeni de narsizmdir.insan kendini o kadar beğenirki kendisine benzeyen hemcinsi biriyle birlikte olmayı yeğler.
insan her evrede narsist olabilir.
bebeklite ; birincil narsizm görülür. bebek daha dış dünyanın farkına varmamıştır. her şeye ben ve ben olmayan gözüyle bakar.
büyüdükçe ; ikincil narsizm görülür. kişi dış dünyayı tanımış ve ondan soyutlamıştır kendisini.
jül sezar ve ra gibi kişiler kendilerini yeryüzünde yaşayan tanrı olarak görürler.
Toplumda kendini aşırı derecede sevme ve beğenme olarak bilinen narsisizmin, aslında kişinin çocuklukta anne ve babasından alamadığı sevgi ve ilgiyi başkalarından alabilmek için sürekli bir değerli olma, beğenilme, ilgi görme çabası içinde olmasıdır. "Narsistik Kişilik Bozukluğu olan kişiler, başkalarının düşünce ve isteklerine gerekli ilgiyi gösteremezler, onlar için her zaman kendileri önemlidir. Plan ve hedeflerine ulaşamadıklarında ya da bekledikleri ilgiyi göremediklerinde yıkıma uğrayabilirler. Üstünlük duygusu, beğenilme gereksinimi, hayranlık beklentisi ve empati yapamama "Narsisistik Kişilik Bozukluğu"nun temel özelliklerindendir.
Narsistler genellikle gerçekten veya yürekten sevemezler.
Narsistlerin genellikle insanların takdirini, onayını, sevgisini, beğenisini ve hayranlığını kazanmanın peşinde koşarlar. "Narsistlerin duygusal yaşamları sığdır, duygusal derinlikten yoksundurlar. Yani gerçekten, yürekten ve derinden sevemezler ya da üzüntü duyamazlar. Dışarıdan soğuk, mesafeli, kibirli, kendini beğenmiş ve çekici görünen narsist kişinin bu görüntüsünün altında, aslında incinmeye karşı aşırı derecede duyarlı, kırılgan, kendine güveninde ve kendine verdiği değerde eksiklikler bulunan bir yapı vardır."
"Narsisistik Kişilik Bozukluğu" erkeklerde çok ciddi cinsel sorunlara yol açabiliyor.
Narisistik Kişilik Bozukluğu tanısı alan kişilerin %80'inin erkek olduğu görülmektedir. "Narsist kişiler genellikle tedaviye derin bir boşluk duygusu, can sıkıntısı, iç daralması, hayattan keyif alamama, anlamsızlık ve umutsuzluk şikâyetleriyle başvururlar. Erken boşalma, sertleşme sorunları, eşcinsel yönelim, sık mastürbasyon yapma, hiperseksüalite veya sapkın cinsel fanteziler narsist kişilerde en sık görülen cinsel sorunlardır."
Cinsellik ruhun ve bedenin paylaşılmasıdır.
Narsist kişinin cinselliği hazzın paylaşılması, sevginin ifadesi ya da partneriyle ruhunun ve bedeninin bütünleşmesi olarak yaşayamamaktadır. "Cinsellik ruhun ve bedenin paylaşılmasıdır, ancak narsist bir kişi için cinsellik bir savaştır, bir mücadeledir. Çocukluğundan itibaren içinde var olan boşluğu cinsellikle doldurmaya çalışabilir ve cinselliği yaşadığı partnerini kendisinin ihtiyaçlarını karşılamakla sorumlu biri olarak görür. Partnerinin duyguları, düşünceleri, istekleri onun için önemli değildir. Narsist kişiler ilişkinin başlarında cinsel arzusu yüksek, hiperseksüel kişiler olarak görülebilirler, ancak ilişkileri ilerledikçe bu ilgileri azalır ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir. Mastürbasyon ve fanteziler onların cinselliğinde önemli bir yer tutar." *