Temel olarak bu özgül bastırmanın yol açtığı benlik değeri sorunlarıyla meşgul olan narsisistik birey benlik değerini, nâfile bir çabayla, enerjisini özbenliğinin bastırılmasından alan ve aslında bizzat benlik değerinin düşüklüğünün birincil nedeni olan büyüklenmeci benlik aracılığıyla yükseltmeye çalışmaktadır. Bu, narsisistik kişilik patolojisinin temel bir paradoksudur.
Benlik değeri, özbenlik doğrultusunda yaşamanın yan ürünüyken narsisistik bozuklukta büyüklenmeci benlik aracılığıyla elde edilmeye çalışılan temel bir amaç haline gelir.
Özbenlik bastırıldığı sürece bu mümkün olamaz; zira benlik değeri doğrudan hedeflenip elde edilecek bir hissiyat değil, ancak ve ancak özbenliğin hâkim olduğu ruhun yaşayabileceği hissiyattır. Dolayısıyla, özbenliğin bastırılmasından enerjisini alan büyüklenmeci benlik, nâfile bir çabayla benlik değeri peşinde koşmaktadır. Arzuladığı hissiyatı doğuracak kaynağı bizzat kendi elleriyle boğmaktadır.
narsisistik sözcüğü yunan mitolojisindeki narsisuz hikayesinden gelir. narsisuz'un kendine olan sevgisi o denli güçlüymüş ki, göldeki yansımasına bakmak için fazla eğilince göle düşüp boğulmuş. hayatta kalabilseydi, narsisuz gölün o harikulade cesedi sayesinde çok daha güzel bir görünüm kazandığına işaret ederdi. *
şu sözlerin sahiplerince sahip olunan bozukluk: ' bu bozukluğun belirtilerini göstermem mükemmel olmadığım anlamına gelmez. ' zaten bu tip rahatsızlığa sahip olanlar, en çok depresyon şikayetiyle psikiyatra ya da yardım istemeye gider. bu rahatsızlığa sahip olduklarını kabul etmezler.
kaslarıyla, yakışıklıklarıyla, güzellikleriyle gurur duyar, kendi krallıklarını yaşar, başkalarının kendilerini kabul etmemesini, beğenmemesini kabullenemezler.
narsisistik kişilik bozukluğuna sahip kişilerden mürekkep yalayanları, kişilik bozukluğunu fikirsel alana da taşır ve kendi fikirlerine sürekli hayranlık beslerler. sözlükte bu tipleri şöyle tespit edebilirsiniz. kendileri bir yazı yazarlar ve daha önce yazdıkları bir yazıya bakınız verirler sürekli, onlara göre o yazdıkları öyle değerli şeylerdir ki her insan yararlanmalı ve kendisine hayran olmalıdır alenen ya da içten içe. kendi aksini seyrederken göle düşen adam gibi kendi fikir çukurunda kendini tatmin eder durur bunlar.
günümüzde uygulama açısından biraz yanlış anlaşılmıştır.
herkes biraz narsist olmalıdıra gidiyor hatta konu.
öyle ki: ben hiçbir bok değilim, ben bi sikim bilmiyorum, ben hiçbir halt beceremem, zaten birileri amına koymuş ortalığın, işte bir mesleğim var gerisine karışmam şeklinde düşünen robotlaşmış beyinlerin sayısı hızla artmaktadır. narsistlik iğnesi olsada vursak şunlara. ezik, pasif siktiriboktan insanlar.
eğer kendinizden eminseniz, emin konuşursunuz. bu narsistlik değildir. kendinden emin olmayan, kafası karışık, mal insanların tamamı kendinden emin kişilere "ayyy bu narsisssssttttt yeaaaa" damgasını yapıştırarak işin içinden sıyrılmaya çalışmaktadır.
çok derin özgüvensizlikten kaynaklanan bozukluktur ayrıca. iş hayatında yükselişe sebep olurken ani ve ağır depresyonlarla hastayı intihara kadar sürükleyebilir.
kendini beğenmişlik olarak da tanımlanabilir ya da mükemmeliyetçilik. kişinin kendini beğenmesi her şeyin en iyisini yapmak en iyisini görmek istemesidir.
Olayları yanlızca kendi çerçevesinden değerlendirme. Kendini odak görme hastalığı. Kişi başarılı olursa kendini fazlasıyla iyi ve etkileyici bulur. Eğer başarısız ise çirkin ve yetersiz olduğu u düşünür ve kendini aşağılık bulur.
çağımızın hastalığıdır. özellikle sosyal mecralarda kendini gösterme adeta ' ben burdayım ' deme şekliyle göze çarpar. günümüzün selfie modası da narsisistik bir davranış.
kendini beğenmişliğin, burnu havada olmanın tavan yapmış halidir. narsistler bir psikiyatra görünme ihtiyacı duydukları zaman bunun sebebi tavır ve davranışlarıyla çevrelerindeki insanları rahatsız etmeyi bırakmak istemeleri değil, çevrelerindeki insanlar kusursuz ve yüce kişiliklerine yeterince iltifat etmediği için üzülmeleridir; bu sebeple depresyona girebilirler evet.