Ondokuzuncu yüzyılda Rusya' da, kitlelerin köylüler arasında yürütülecek siyasal propaganda çalışmalarıyla harekete geçirilebileceğini savunan sosyalist hareketin üyelerine verilen ad.
narodnikler, 19. yüzyılda altmışlar ve yetmişlerde rus devrimci hareketi içinde ortaya çıkan küçük-burjuva narodizm eğiliminin yandaşıdırlar. narodnikler otokrasinin kaldırılmasından ve toprağın köylüye verilmesinden yanaydılar. kapitalizmin rusya'da geçici bir şey olduğuna, gelişme olasılığı bulunmadığına inanıyorlardı. bu nedenle de rusya'da devrimci güç olarak proletaryayı değil, köylüyü görüyorlardı.
amaçları; narodnikler köy komününü, sosyalizmin embriyosu olarak kabul etmekteydiler. narodnikler, köylüleri otokrasiye karşı ayaklandırma amacıyla "halkın arasına karıştılar", köylere gittiler, ama herhangi bir destek görmediler. seksenlerde ve doksanlarda narodnikler, çarlıkla uzlaşma siyasetini benimsediler, kulak sınıfının çıkarlarına sözcülük ettiler, marksizme karşı sert bir savaş verdiler.(vikisosyalizm)
lenin'in narodnikler hk. görüşü;
''ancak, devrimcilerin umdukları acı bir şekilde boşa çıktı. eylemleri bir halk ayaklanmasına değil, bunun yerine otokrasinin güçlenmesine ve uzun yıllar boyunca her türlü devrimci faaliyetin bastırılmasına yol açtı. teröristlerin insanüstü cesareti ve manevi dayanıklılığı çarlığı devirmeye yetmedi.” lenin için sorunun özü rus işçi sınıfının iktidarı almasıydı. şiddet ancak kitleler tarafından sahiplenilirse kullanılabilecek bir yöntem olabilirdi. lenin bunu şöyle ifade etmiştir: “biz, şiddet ve terörü ilkesel olarak hiç reddetmeksizin, kitlelerin doğrudan katılımını hesaplayan ve bu katılımı sağlayacak olan şiddet kullanımı biçimlerinin hazırlanması çağrısında bulunduk. biz bu görevin zorlu olduğu gerçeğine gözlerimizi kapamıyoruz, fakat biz bu görevin çözümü için bütün gücümüzle ve inatla çalışacağız ve bu görevin çözümünün 'bilinmez bir gelecekte olacağı' itirazlarının bizi şaşırtmasına izin vermeyeceğiz. evet baylar biz mücadelenin yalnızca geçmişteki biçimlerinden değil, gelecekteki biçimlerinden de yanayız. biz, gelecek vaat edeni, bu zorlu ve uzun vadeli de olsa, 'kolay' ve geçmişte mahkûm edilmiş olanın yinelenmesine tercih ederiz.”