kayseride en güzeli la vita bistro ve angel cafe'de içilen, la vita'da jelibon'Lusu, angel cafe'de ise gül nane bal aromalısı tercih edilmesi gereken tütün türevi zevki ihtiyaç.
--spoiler--
tütün içilecekse keyfine varılarak içilmelidir. bir nargile içicisinin muhteşem keyfini göz önüne getirin. içici, nargileyle bütünleşmiştir, başka hiçbir olayla ilgili değildir, bir elinde marpuç, öbür elinde maşa, gözü tömbekide, derinlemesine yaşamaktadır olayı. hiç, nargile içerken cep telefonuyla konuşan görmedim
--spoiler--
kafa yapar gibi olmasının tek nedeni dumanı çekerken oksijensiz kalıp başınızın dönmesidir. boğzınızı falan yakmaz sadece aroma tadı bırakır. abartılmadığı sürece fazla öksürtmez ilginç bişeydir vakit geçirmek için yapılır onun dışında pek bir numarası yoktur.
zararlı ama benim gibi yılda 3-5 defa içen adam için acayip keyiflidir. ben açık havada içmeyi seviyorum, favorim nane-limon. kömür kesinlikle meşe odunundan olacak, hazır közlü olanlardan içmem. nane-limon'da suyuna bol limon sıkılacak, yoksa yine içmem.
istanbul için güzel mekanlar söyleyebilirim:
1- lalezar: süleymaniye'nin hemen yan tarafında, merdivenlerle tarihi duvarların arasına inilip, ağaçların yapraklarının rüzgar sesi ile eşsiz bir melodi oluşturması ile her nefes çekişte zevkten dört köşe olduğum mekan. nargilesi sıradandır ama mekan çok çok iyidir. bence nargile için en iyi mekandır.
2- çorlulu ali paşa medresesi: beyazıtta tarih kokan bir yer. ataların da orada nargile içtiğini bilmek büyük haz verir. nargilesi iyidir.
3- alibaba: tophane'de meşhur mekan. kazıktır yalnız.
4- yalı cafe: maltepe sahilinde büyükçe bir kafedir burası ve nane-limonu çok iyidir. yalnız her seferinde limon suyunu özellikle hatırlatırım. közler çok sık gelir. fiyatta uygundur.
5- serander kafe: viaport'un üst tarafında ki kafedir. aslında nargilesi çok sıradandır ama terasta otobanı izleyerek nargile çekmesi zevk verir. yazın viaport'un serinliğinde çok iyi gider.
6- leylim kafe: maltepe sahilde iyi bir kafedir ama her zaman aynı kaliteyi tutturamıyorlar.uzun zamandır da gitmiyorum.
7- feliçita: kadıköy'de aslında bir kaç iyi yer var ama çoğunun ismini unuttum. nargile dünyası, eftelya, dem, fokurtu vardı. burası da iyilerden. ama çok uzun zamandır gitmiyorum.
8- sultan kafe: aydos'un oralarda bir mekan. manzara süper. ben iki defa gittim, yeni açılmıştı ve kalitesi iyiydi. ama çoğu yurdum işletmesi gibi tutulduklarında bozabilirler kaliteyi.
9- balkoon: çamlıcanın meşhur mekanı. çok popüler ama bence vasat. kötü değil yine de.
10- cordon: burası da bostancı'da, tavsiye üzerine gitmiştim, bence burası da vasat.
bitkisel melanın nakhla marka anasonlu tütünün yerini asla alamayacağı gibi nargilenin bünyeye zarar verdiği gerçeği son derece açık olan fokur fokur fokurdayan garip tütsü.
bugün türkiyenin farklı noktalarında birçok nargile kafeler açılmış durumda. ortalama nargile fiyatı 15- 20 tl arasındadır. normal bir nargile içmek isteyen vatandaş, en azından 2 saate yakın bir zamana ihtiyaç duyuyor. nargileye yeni başlayacaklar için:
eğer ev arkadaşınız 150 liralık sağlam bir nargile getirdiyse ve günde en az 2 kafa yapıyorsanız belli bir süre sonra sigara gibi bağımlılık yapabilir ve içmeden duramayabilirsiniz.
bunun yanında evinizden misafir eksik olmuyosa ve her gören ''aga hadi yap ta içelim'' diye ısrar ediyosa duman altı olmuşsunuzdur benden söylemesi.
herkes farklı tatlar sever nargile yanında ama benim favorim kısa parlament ve fıçı bira, çok tatlı oluyo vesselam.
aromalı tütünler bir yana tömbekisi bir yanadır. bi çok yere gidip istediginizde daha önce içip içmediginiz sorulabilir. haddinden fazla agırdır ama tam bir zevk kaynagıdır. imkanınız varsa el fakirin 5 elmasını yada kavun karpuzunu tatmanızı tavsiye ederim.
Topraktan üretilmiş lüle:
lüle'yi doldururken içme tarzına göre dolduracaksın, dumanı bol olsun istiyorsan seyrek ve yaprak yaprak nefes alacak şekilde doldurmalısın lüle'yi.
kafe sahibiysen ve fazla para kazanmak istiyorsan sıkı ve nefessiz dolduracaksın ki tütün kısa sürede boğulsun ve duman yerine karbonmonoksit gelsin ciğerlere.
meşe ağacından elde edilen güzel bir kömür:
Kömür önemlidir. meşe ağacından elde edilmiş kömür olmazsa ısı dengesini koruyamazsın.
Nargile Tütünü:
tütünü yaprak yaprak açarak sereceksin ama düzenli sereceksin rasgele atılmaz lüleye. alttaki deliklerden tütünden çıkan duman suyla buluşup soğuyacak ve duman artacak. tütünün yanmasını kolaylaştırmak için özenle seçilmeli içelecek tütün
şişe: şişe sağlam ve kırık olmasın yeter
ser: ser'in şişeye takıldığı yerden kesinlikle hava kaçmamalı. gerekirse iyice sarılmalı..
marpuç(hortum): marpuç çok kaliteli ve kesinlikle sağlam olmalı. soğuyan duman toriçelli kanunlarına göre marpuça gider, duman bu oğlum en ufak delik bile bulsa kaçar gider o yüzden dikkatli olunmalı marpuç'un sere takıldığı yuva iyice sarılmalı marpuç'un içi duman geçişine elverişli olacak şekilde arada sırada temizlenmeli.
son olarak hamiyet yüceses gramafonda takılı olmalı o kadar.
hayatımda hiç sigara içmemiş birisi olarak** arkadaşlara özenip ilk nargilemi içtim geçenlerde... insan bu muymuş ulen iyip 3-4 kez çekince kafada bir ağırlık yapıyor ki sormayın. nargile sigaradan kat be kat zararlıymış ama şöyle de bir şey var ki: sigarayı her yerde bulabilirsin ama nargile içmek için bir kafeye gitmek zorundasın. eğer ortam insanı değilsen her gün kafeye gitmezsin ve nargile içmezsin.