ayşe meşe köşe şeklinde kurallara ve tavsiyelere sahib bir kültür oluşturmuş meşgale. yanında sigara içilmesinden hiç hoşlanmam, illa içeceğim diyenlere ise tavsiyem sigarayı kesinlikle nargile kömürüne basarak yakmamalarıdır. nedenini bilen bilir...
ilk kez içiliyorsa çölde susuzluktan ölmek üzere olduğunun hissini veren ve dumanı içinde dans edercesine başını döndüren ayakta durmayı zorlaştıran, dumanı ağızdan güzelce çıkarayım diye abanırcasına içine çekilen alet.
bazı insanları çarpan şey. şahsen ben ilk içişimde (hiç durmadan 2 saat boyunca içmiştim) ciddi anlamda sarhoş oldum. artık son dakikalara doğru kendimden geçip dumanı burnumdan çıkarmaya çalıştığımı ve kuzenlerime acaip şakalar yaptığımı hatırlıyorum. sonrası bir acaipti merdivenden düşmüştüm. eve gidince de afedersiniz kusmuştum. * böyle çarparmış adamı diyip bir daha içmedim. *
elli sigaraya bedelmiş. burada at ve arpa ile ilişkilendirilmiş atasözü aklıma geliyor.yani hoş şeylerden yararlanmayacaksak ölelim değilmi. tatsız tuzsuz ve nargilesiz hayatın anlamı nedir.*. *. *.
belli başlı adabları olan tütünsel dumangaç*'ın farklı bir versiyonu. bu adablardan bir tanesi;
- nargile varken sigara içilmez. ha oldu da içtiniz, sakın ola sigaranızı nargile közüyle yakmayınız. bu sizin ibne olduğunuz anlamına gelir.
Suriye'lilerin yemeklerden sonra olmazsa olmazı , kültür olmuştur artık. Anne , baba, çocuk çoluk hep beraber nargile içerler. Kullanılan tütünün kalitesine göre tadi değişir. Suriye'de halk tembeki der. Hatta içine su yerine bira, rakı, süt koyduklarını duydum. Benim bünye de acayip kafa yapıyo...
şark denilince akla gelen bir kaç imgenin başında yer alır nargile.nargile gelenegi hindistancevizi dışındaki tabakayı yakıp içine kamış sokarak keyif yapan hintliler tarafından başlatılmıştır.daha sonraları hindistancevizi yerini kabağa bıraktı yaygınlaşmasıyla beraber porsolen,bronz gövdeli nargileler günümüzde ise çini,gümüş ve cam gövdeli nargileler ortaya çıktı.hindistanda ortaya çıkıp, irana ulaşan ardından araplar arasında yaygınlaşan bir macerası vardır.koyu sohbetlerin vazgecilmez ensturamanıdır nargile çünkü tiryakileri açısından tek başına nargile içmek gelenek dışıdır. .ıyi bir nargile içimi için şunuları da tavsiye edebilirim.
nargile açık havadar yerde içilmeli ama rüzgarlı yerlerde asla içilmemelidir.
nargile nefes alır gibi çekilmelidir.
nargile şişesinde soğuk su ve bir miktar buz bulunmalıdır.
nargileyi ortalama 1 saat içerisinde tüketmeniz gerekmektedir.
kapuçino, kahve ve kavun aromalı tütünlerde kullanılan marpuç ile başka aromalı tütünler ile içilmez.
nargile asla aç karına içilmez.
(bu arada sigaranın tütünle direkt temasından dolayı daha zararlı olduğunu da belirtmeliyim.)
o duman gerı bırakılırken kendımı yoga yapmıs gıbı hıssetıren inanılmaz icat.benı haftada 3-4 sefer kafeye gitmeye sebep olan icat.her nefesı bıraktığımda yuzumde ınanılmaz bir gülüş yaratn icat..icat diyorum henuz onu gıbısı gelmedı,bide bu icat ekonomikte şimdi alıyosun bır nargıle adam akıllı ıcersen 3 saat babalar gıbı oturursun cafede,garson surattına mal mal bakmaz;bı bok da diyemez mutlu huzurlu olursunuz.normal bır bara yada kafeye gıtsenız dolduralım dıyenler suratına bakanlar eğer bi şeyler içimiyeceksen siktir gitsene yarrağım bakışları,çevrenızde herkes içtiği için sizin de bi şeyler içme ve tuketme ısteğiniz..sonra ceptekı parayı dusunmenız,aman allahım tam ıskence... *,*..
ankara'da tömbeki'de, istanbul'da tophane'de içilesi dumanlı kafa yapan hede hödö. hele bir de bunun yanında en güzel boyutlusundan tavla, en muhabbeti güzelinden bir arkadaş varsa tadından yenmez.* ders asılır, finale çalışılmaz bu keyif için.
yapılır mı?
evet yapılır*
edit: seyir cafe'de ki 3 saatlik nargile macerasından sonra garson abi bize gelip aşalayıcı bir tavırla, ben bi nargileyi 9* saat içtiğimi bilirim kızlaaaar peeehh deyip dönüp gitmişti. yazık mı oldu nargileye acaba*
doğu kültürünün bir parçasıdır, doğuş yerinin hindistan olduğu rivayet edilir. araplar tarafından; narcile, iranlılar tarafından; kalyan diye adlandırılıyor. asıl nargilenin kökeni ise farsça'da hindistan cevizi anlamına gelen "nargil"den geliyor.