olabilir inanırım ama bunun kanıt olarak sunulmasına sinirlenirim.
tapındığın şey değil tapınmanın kendisi insana huzur verir( tabi inanana bize vermez)
bir yahudi havraya gidip kendi ibadetinin gereği neyse yapıyorsa, bir pagan tapınağa veya bir hrisityan kiliseye bunu tabi siz daha da çoğaltabilirsiniz.
bu ibadetten dolayı haz duyar ve mutlu olur. ( zaten kendini tatmin etmezse neden inanmaya devam etsin insanlar)
evet namaz kılmak insana huzur verir buna bir şey kimse diyemez adam mutluysa mutludur.
ancak üstede dediğim gibi mesele tapınmanın ihtiyacı gidermesi neye tapındığın veya ne şekilde bunu gerçekleştirdiğinin bir önemi yoktur.
Günlerdir namaz kılmadım sırf namazdaki huzuru yakalamak için ama yok o huzur başka hiçbir şey de yok biraz önce bir namaz kılmışım bu entry bile bana o kadar huzur vermedi.
her kim rahman olan allah ın zikrinden yüz çevirirse biz ona şeytanı musallat ederiz , o şeytan ondan hiç ayrılmaz . bu şeytanlar onları doğru yoldan alıkoyarlar onlar ise kendilerinin doğru yolda olduklarını sanırlar .
NAMAZın huzur VERDiĞiNi KILANdan, namazsızlığın ise huzursuzluk verdiğini kılmayandan anlayabilirsiniz.
ilgili başlıktan anlaşıldığı gibi.
insan ancak rabbine yöneldiğinde huzura ulaşabilir.
kalpler ancak allah'ı anınca teskin olur.
bunu söyleyen namaz kılan biri olsa zaten bu ifadeyi kullanmaz. namaz kılmayan biri de namazın huzur verip vermediğini nereden bilebilir. bilmediği konularda atıp tutan kişi beyanı.
--Abdulbaki Gölpınarlı: Sabretmek ve namaz kılmak hususunda Allah'tan yardım dileyin. Bunlar ağır ve büyük şeylerdir ama saygılı kimselere göre değil.
diğerleri:
--Abdullah Parlıyan: Ey mü'minler! Sabır ve namaza sarılarak Allah'tan yardım dileyin. Bu tam bir sığınma duygusu içinde yürekten Allah'a yönelenler dışında, herkes için zor bir iştir.
--Ahmet Tekin: Sabredip, mücadeleye devam ederek, kendinizi eğitip sıkıntılara katlanarak, kötülüğe engel olup iyilik yaparak, namazları kılarak Allah’tan medet umun, size arka çıkmasını isteyin. Bunlar, tam bir teslimiyetle Allah’a imanın, kulluk ve itaatin şuuruna erip saygılı davrananların dışındakilere ağır gelen kulluk görevleridir.
şimdi niçin böyle mesnetsiz bir iddia ortaya attığına bakalım;
çoğu insanın nefsine namazı kılmak ve kıldığı namaza göre yaşamak, sabretmek, mücadele etmek, zor ve ağır gelmektedir. bunu da namaza, dine inanca bağlayıp kapatmaya çalışmaktadırlar. işine gelmediği için gerçekleri çarpıtarak kendince, kendi kendisini haklı göstermektedir. taraftarda bulabilir bu noktada zira aynı düşünen ve yaşayan baya bi insan var şu an. fakat bunu düzeltmek bizim elimizdedir ve asla imkansız değildir.
aslında dinin hakikatini, imanın özünü, allahın varlığını ve birliğini, bilmeden istemeden ve farkında olmadan, tepki vererek doğrulamaktadır. zaten ilahi kitabımız da bu hastalıklı nefsin mahiyetini el bakara 45 ayeti kerimesinde gayet güzel açıklamaktadır. cenabı hakk hem insan fıtratını haber veriyor, hem dikkat çekiyor hem de ikaz ve irşad ediyor.
allah cümlemizi muhafaza buyursun ve cümlesine hidayet nasip etsin.
Namaz dinin direğidir." Hadis i şerif" burda kast edilen; namaz bir çatı kurmak, onu tutmak ve bina etmek için kullanılan bir malzeme gibi tasfir edilmiştir.
Peki tek başına direğin anlamı nedir.? Tabiki hiçbirşey.
Dine laik bir kafa ile bakan islam ı anlayamaz yanılırö
Bu kez burda onu anlayanlara karşı kendi acizliğini ortaya kor.
Namaz şeklen ibedet gibi görünsede manası Allah a biat tır. Namaz; faiz, kumar, zina, alkol, uyuşturucu, tekelcilik, zulum, duyarsızlık, torpicilik, tembellik, düşmanların dan geri kalma, cinayet gibi kötülüklerden korunma ve mücadele için Allah a söz vermektir ve günde beş kez bu sözün arkasında olduğunu ona sunmaktır.
Yukardaki kötülüklerden kendini ve etrafındaki leri korumak için mücadele eden bir kişi nin vicdani rahatlığı gönlüne huzur verir. işte bu "onlar namazı dosdoğru kılarlar" ayetine nail olmaktır.