Günde beş vakit dünyayı terk edip Allah'ın huzuruna çıkmaktir. Sabah namazlarinda eksiğim çok olduğu için suçlu hissediyorum. Ama kilinca en çok sabah namazı beni mutlu ediyor.
Kendini vererek kılındığında insanın ruhunu temizleyen , rahatlatan farz ibadettir. Özellikle sabah namazinda ayrı bir güzellik vardır. O saatte o sakinlikte yaşam ve ölümün varlığını hissedersin. Çünkü insanlar uykudadır. Biraz sonra uyanacaklar , gün aydınlanacak ve dünya uykudan uyanacaktir. Alnin secdeye değdiğindeki teslimiyet sanki ben yokum sen varsın Allah'ım dersin. işte bu anda dertler sanki yok olur. Namaz da huzur vardır.
Câbir b. Abdullah’ın (r.a.) naklettiğine göre, Cennetin anahtarıdır.
said-i kürdi (halk dilinde nursi) ise namaz'a ve namazın faziletine karşı şöyle der:
"Birtek saat, beş vakit namaza abdestle kâfi gelir. Acaba yirmiüç saatini şu kısacık hayat-ı dünyeviyeye sarfeden ve o uzun hayat-ı ebediyeye birtek saatini sarfetmeyen; ne kadar zarar eder, ne kadar nefsine zulmeder, ne kadar hilaf-ı akıl hareket eder. Zira bin adamın iştirak ettiği bir piyango kumarına yarı malını vermek, akıl kabul ederse; halbuki kazanç ihtimali binde birdir. Sonra yirmidörtten bir malını, yüzde doksandokuz ihtimal ile kazancı musaddak bir hazine-i ebediyeye vermemek; ne kadar hilaf-ı akıl ve hikmet hareket ettiğini, ne kadar akıldan uzak düştüğünü, kendini âkıl zanneden adam anlamaz mı?
Halbuki namazda ruhun ve kalbin ve aklın büyük bir rahatı vardır. Hem cisme de o kadar ağır bir iş değildir. Hem namaz kılanın diğer mubah dünyevî amelleri, güzel bir niyet ile ibadet hükmünü alır. Bu surette bütün sermaye-i ömrünü, âhirete mal edebilir. Fâni ömrünü, bir cihette ibka eder."
artık kılmadığım ama 2018 yazından önce 5 vakit kıldığım şey. 2018'den sonra giderek daha da azalttım sonra tamamen bıraktım ama yazlıktaki camide müezzinlik yaptığım için bir amca neden camiye gelmediğimi sordu.
"Namazda erkek saflarının en faziletlisi en önde olanı, fazileti en az olanı ise en arkada bulunanıdır. Kadın safların en faziletlisi ise en arkada kalanı, en az faziletlisi ise en önde olanıdır." (Müslim, Salat , 132; Ebu Daud, Salat, 97; Tirmiz.i, Mevakıt, 52; Nesai, imame, 32; ibn Mace, ikame, 52)