(bkz: yerine getirilmeyen dini vecibe.)
(bkz: farz olunduğu bilinen ama yerine getirilmeyen dini vecibe.)
(bkz: kılmayanlara kafir yakıştırması yapılan dini vecibe).
fiziksel yararlarından dem vurulan dini vecibedir ki kılan hiç kimse o niyetle kılmaz."fiziksel yararı buymuş lan ben namaza başlim" diyene rastlanmamıştır.
(bkz:ey kul, etme dünya nazı, kıl namazını,
sonra kılarız diyenin dün kıldık namazını)
şu an türban gibi siyasallaştırılmamıştır. umarım öyle de olmaz.
"ben namaz kılmıyorum ama çok iyi insanım, dedikodu yapmam" diyenleri bir bilene sordum. o da dediki "temel atmadan, birinci katı çıkmadan, ikinci katı çıkmadan, üçüncü kat olur mu hiç.".
islamın temel direğidir.
namaz kılmamış birisi onun güzelliğini hiçbir zaman anlıyamaz.
üzerinden siyaset ve politika yapılmaması gereken mahrem bir konudur.
devlet kurumlarında tabii ki yapılmayacak çünkü orası her bireyin her türlü vasfından, sıfatından sıyrılarak hizmet almaya geldiği bir yer. orada her vatandaş sadece ve sadece bu toplumun bir bireyi olduğu için var. dini inancı, etnisitesi, ırkı, düşüncesi, inanışı hiç bir şekilde bağlayıcı değildir. bu okullar için de öyledir, hastaneler için de böyledir, hizmet alınan ve verilen her türlü devlet kurumu için geçerlidir.
namaz kılınabimesi için, müminlerin bir araya gelip ibadetini yapabilmesi için zaten camiilerimiz var. bu işin yeri orasıdır; kavram karışıklığına üzum yoktur.
devlet kurumlarında, okullarda, hastanelerde, vs. de yapılmayacak birşeydir.. çünkü namaz kılmaz özel hayatla alakalıdır.. nasıl bu yerlerde özel haytınızla ilgili başka şeyleri yapamıyorsanız namaz da kılamazsınız çünkü orası sizin işyerinizdir ve iş yapmalısınız sebebi ne olursa olsun günde beş vakit izin alma gibi bir lüksünüz olamaz, olmamalıdır.. kaldı ki birçok insanın bir arada çalıştığı yerlerde farklı inançtan insanların olması kaçınılmazdır.. biri namaz kılacağım diğeri ıstavroz çıkaracağım öbürü ben de kendi ibadetimi yapacağım diye ortaya çıkarsa bu, bazı insanların ağzının salyalarını akıtarak beklediği ayrışmalara, inanç kavgalarına dönüşür.. ayrıca ibadetin allah ve kul arasında özel olduğu düşünülürse bu tarz bir talepte bulunmak çok saçmadır.. her şeyin bir yeri vardır..
tuvaletlerde saatlerce makyaj tazelemenin ya da elinde kahve lak lak yapmanın ya da dip köşe de sigara tüttürmenin hiç bir mahsuru olmadıgı devlet dairelerinde yapılması yasak bir ibadettir. ayrıca sabah namazı işe gitmeden kılındıgından, öglen namazı da ögle tatili saatine geldiğinden sadece ikindi namazı iş saatine gelebilir. eminim o da diğer kaytarma süreleriyle kıyas bile edilemez.
ayrıca namazla müminler günde beş vakit allah ı anarken haliyle onun emir ve yasaklarını yani; haramdan ve kul hakkından kaçmaları gerektiğini hatırlarlar. bu da işlerinde daha dürüst ve daha dikkatli olmalarını saglar.
ebu hureyre(r.a.) söyle rivayet ediyor:
Hz. Peygamber (sav)`in şöyle söylediğini işittim: "Sizden birinizin kapısının önünden bir nehir aksa ve bu nehirde hergün beş kere yıkansa, acaba üzerinde hiç kir kalır mi, ne dersiniz?" "Bu hal," dediler, "onun kirlerinden hiçbir şey bırakmaz!" Aleyhissalatu vesselam: "işte bu, beş vakit namazın misalidir. Allah onlar sayesinde bütün hataları siler" buyurdu.
namazla niyazla devlet yönetimi bu ülkede karıştırılamaz; çünkü bu ülke laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir.
kişinin inançları ve bu inançların gereklilikleri, yükümlülükleri sadece ve sadece kişiyi bağlar.
müslüman olmayanlarin, olanlardan daha saygili baktiklari ibadet cesididir, times da ya da der spiegel'de "x okulunda namaz kiliniyor öcüüüüü" gibi haberler göremezsiniz, cünkü onlar ki$lalarinda (askeri mekanlarinda) camii acarak ve imam getirtip maasini da vererek müslüman olan askerlerine en gerekli olan ibadetlerini yapmalarina olanak tanir.
askeriye kapisindan ba$i kapali diye geri dönderilme zevki, cogunlugu müslüman olan ama irtica gibi siktir boktan kelimerden dolayi ya da dolaysiz islamiyet düsmanligi yapilan t.c den baska yerde yoktur.
Lise ve dengi eğitim kurumlarında yapılamaz. çünkü bu kurumlar eğitim kurumlarıdır; bu kurumlardan eğitim-öğretim hizmeti alan bireylerin çoğunluğu 18 yaşın altındaki ergenlerdir, gençlerdir. genç bireylerin henüz olgunlaşma çağında oldukları ve kendi kendilerinin sorumluluğunu alma ve kişisel tercihlerini oluşturma hüvviyetine sahip olmadığı düşünülecek olunursa (ki resmi olarak bu böyledir) bu bireylerin yönlendirilmeye maruz kaldıkları apaçıktır. bu bireyler yasal olarak bir yetişkin konumuna geldiklerinde zaten özgür iradeleriyle kişisel tercihlerde bulunacaklardır. bunun ötesinde yapılan her şey genç beyinlerin suistimalidir.
bazı din düşmanları tarafından uyuşturucu ve bilumum kötü alışkanlıklarla aynı kefeye konan ibadettir...
islamın beş şartından biri, dinin direği olarak tabir edilen ibadet, çoğumuzun yaptığı gibi sadece cuma günü yapılan bir ibadet de değil, günde beş defa kılınması allah'ın emri, yok lise çağıymış da, yok devlet kurumuymuş da, yok yönlendirmeye açıkmış da, bilmeyen de alem yapılıyor sanır, tam dinsiz imansız yapıp bırakacaklar memleketi...
tanım: namaz kılma eylemi. müslümanların ibadeti. islamın ikinci şartı.
hala elmalarla armutları karıştıranlar var, inanamıyorum. tamam abi madem yaptığınız ibadeti böyle göze soka soka yapmak istiyorsunuz, sadece allah'ın bilmesi, bunun allah ve sizin aranızda olması size yetmiyorsa, herkes bilsin ben ne mümin bir insanım demek istiyorsanız, kalbinizde olması gereken inancı giyim, kuşam, aleni ve artık şov haline dönüşmüş ibadetle göstermeye çalışıyorsanız, size buyrun devlet kurumlarında, okulda, hastanede, sokakta, orada, burada bunu gösterin diyemeyeceğim. çünkü bu ülke sizin düşündüğünüz, yaşamak istediğiniz şekilde yönetilen bir ülke değil. bu ülke laik bir ülke.
ilim irfan yuvalarında yapılmaması gereken ibadetmiş efenim, çünkü oralar din-iman yurdu değilmiş, din kötü bir şey ya, imanlı olmak kötü bir şey ya, okullarda her türlü rezillik mevcut ama dinin direği olarak tanımlanan namaz, kılınmasın, yasaklansın, neymiş gazete kağıdının üzerinde kılınsınmış, ne gerek varmış mescite camiye, neymiş zaten amaç şov yapmakmış, gülsem mi, ağlasam mı hala karar veremedim, yüz yıllardır yapılan bu ibadet bulanık zamanlarda ortaya çıkıyormuş hep, zati namaz kılmak da siyasi bir hareketmiş, ne gerek varmış, allah'ın emri siyasi hareket olmuş haberimiz yok, peh peh, tıpkı bir zamanlar baş örtüsüne siyasi kulp takılarak, kamusal alanda yasaklandığı gibi...
Böyle deli saçması görüşlerinizi ortaya atarak alemi güldürmeyin kendinize, kılmıyorsunuz bari kılanlara engel olmayın, okullarda her türlü pislik varken bırakın da çocuklar ibadetlerini yapsınlar...
allah'ın kuluna verdiği en önemli görevlerden haliyle en önemli ibadetlerden biridir.Şurda yapılmalı burda yaplımamalı gibi tanımlardan uzak olması gereken bir tartışma konusudur.Ama illada bu ibadetin yapılamıyacağı ve haliyle mükellef olunamıyacağı tek yer Alla'ın olmadığı yerdir.Bu ilkeden yola çıkarsan mümkün değildir.ibadetin mekanı, yeri ve zamanı olmaz.islamda aklı baliğ çağı bellidir.ibadete başlama yaşıda bellidir.öle yok ergenlik yok bergenlik hikayeleri ile de kimseye bişi yutturamayız.5 ayrı vakit ile belirlenmiş dualarla ile devam eden ibadet biçimidir.Müslümanın miracı olarakta tanımlanır.
insanın kendi yaratanıyla başbaşa kaldığı, onunla konuştuğu, maddi- manevi huzur bulduğu ve dinin direği olan ibadettir. kılmayanların kesinlikle lezzetini anlayamayacağı kılanlarınsa asla bırakamayacağı müminin allah'a en yakın olduğu zamandır.
islamın beş şartından biri olup, yapılması kimseyi ilgilendirmeyen ibadettir.kişiye huzur verir.
isteyen bu ibadeti yerine getirip mükafatını alır, isteyen kılmayıp layığını alır. ayrıca hiç kimsenin saygısızlık etmeyip, gereksiz tartışmaya girmemesi gereken hassas bir konudur.*
bana gora filminde gecen "guc icinde..." repligini hatirlatan eylem. cunku nedir? icinden gelerek yapmadigin bir i$ten ne sana ne de ba$kasina fayda gelir.
alakasiz mi oldu? sizi 3 gun oncesine goturuyorum:
b : lan cumaya geliyor musun?
i.t. :gelecegim. ama dur abdest alayim.
b : hay abdestini sikeyim...