koskoca allah bir kaç beden hareketine takılıyor olabilir mi? sorunun cevabının açıklaması gibi bir durum aslında bu.
namaz kılmak. islam dininde allah'a ibadet şekillerinden en bilineni ve farz olanı.
Namaz kılmak ibadet etmektir. namaz kılarken kurandan ayetler sureler ve çeşitli dualar okunur. buraya kadar herçey normal.
lakin günmüzdeki insanların bilinci ve zekası 1400 sene öncesinden çok daha gelişmiş durumda. namaz kılmanın şekli şu şekilde ortaya çıkmıştır ;
yeni yeni yayılan büyüyen islamiyet döneminin başlangıcında müslüman olanlar muhammed'e sormuşlar biz nasıl ibadet edicez diye. aynen sakal bırakma örneğinde olduğu gibi diğer dinlerden farklı bir ibadet etme şekli olarak namaz kılmanın fiziki şekli tarif edilmiştir. namaz kılmanın şekli de esasen tapınmadan gelmektedir. bilinen dinlerin bir çoğunda tapınma hareketi aynıdır. yani secde etmek ! bu sebeptendirki o dönemdeki insanların kavrayabilmesi ve yabancılık çekmemesi için o dönemi şartlarına göre namaz kılmanın şekli bu şekilde belirlenmiştir.
esas amaç ibadet etmek allah'a şükretmek. kalben içinden gelerek namazda okuduğun süreleri okuyunca eğilip kalkmasan da namaz kılmış sayılmaz mı insan ? koskoca allah bir kaç beden hareketine takılıyor olabilir mi ?
günümüzde o dönemki cahiliye devrinden çok uzağız. çok daha moder gelişmiş zeki ve kapasite sahibi bir insanoğlu var artık.
özetle namaz kılmak isteyen herkes istediği yerde istediği şekilde bu dini görevini yerine getirebilir. yolda yürürken yahut otururken koşarken vs. vs. buna itiraz edip haksız bulan ve eğer varsa allah'ın bir kaç beden hareketine takıldığını iddia edenler kendi allahlarını küçük görmüş olurlar.
allah' ın bizim namazda eğilip doğrulmamıza ihtiyacı olmadığı gibi okuduğumuz sureye de ihtiyacı yoktur. bir yaratık olan biz, tüm güçlerin sahibi olan allah' a ne verebiliriz ki...
namazın bir spor aktivitesi olduğu gerçeğini atlayan yazar önermesi. şöyle ki; namaza başlamadan önce ve namazdan sonra alcaksın karbonhidratı, proteini, sonra tüm vücut kas olacak. boşuna para vermeyin salonlara.
ya resulullah der ki; her kim ki namazdan önce bir miktar protein alır, işte onu görür yüce rab.
ayağı çalışmayan insan gövdesiyle kılar, sadece gözü çalışan insan gözüyle kılar.
sadece buradan da anlaşılabilir. eğer mesele eğilip kalkma üzerine kurulu olsaydı yaratıcı sadece gözünü oynatabilen adamdan da eğilip kalkmasını isterdi değil mi? demek ki mesele hakikaten eğilip kalkma meselesi değil. günde 5 vakit yaratıcıyla buluşmak, günde 5 vakit onu anmak, o coşkuyla ondan istemek, ona teşekkür etmek.
sağlıklıysan eğilip kalkarsın, onu yapamıyorsan yapabildiğin kadarını. budur mesele. namazda eğilip kalkılmasaydı da namaz oturularak eda edilseydi o zaman da oturmaya gerek yoktur mu diyecektik? bunun hududu, eşiği ne olacaktı? demek ki olması gereken bir eşiği varmış, o eşikte durmuş.
edit: ulan editiyle beraber 3 kere girmiş aynı entryi. neyse. özür.
namaz kılmak peygamber efendimiz miraca çıktığında farz olmuştur. orada meleklerin bir kısmı sadece rükuda, bir kısmı sadece secde de duruyordu vs. peygamber efendimiz bunları görerek namaz kılmaya başladı ve müslümanlara o şekilde öğretti. dolayısıyla daha fazla saçmalamaya gerek yok burda yazarın yapmaya çalıştığı müslümanlığı hristayanlığa benzetmekten başka birşey değildir.
vücudunda herhangi bir problem olmadığı taktirde. rüku ve secde etme zahmetinde bulunmak pek zor olmasa gerek. yolda yürürken otobüste giderken elbette allah'ı düşünebilirsin. o da bir ibadettir elbette. fakat namaz'ın yeri ayrıdır. orucun yeri ayrıdır. hac'ca gitmenin yeri ayrıdır.bu tür saçmalıkları düşünmek, suyu bulandırmaktan başka bir bok değildir afedersin.
ayrıca böyle gereksiz ve saçma düşünen* kişiyi yunus emre görse;''yaradılanı severim yaradandan ötürü ama seni sevmem'' derdi
yanlış önermedir. namazın iç farzları incelendiğinde açıkça görülebilir:
1- iftitah tekbiri; namaza tekbir alarak başlamak
2- kıyam: namaz kılarken bir süre ayakta durmak
3- kıraat: namazda kur'an'ı kerimden bir parça okumak.
4- rüku: eğilmek.
5- sücud: secde etmek
6- kade-i ahire: oturmak.
sağlık sorunu yukardaki farzları yapmaya müsait bir müslüman eğer bunlardan birini yapmıyorsa namazı kabul olmuyor demektir. namaz sadece eğilip kalkmaktan ibaret değildir ayrıca. en başta ruhen allah'a yönelmeyi, daha sonra bunun yansıması olarak vücudun allah'a yönelmeyi gerektirir. bir kimse namaza başlarken allahuekber dediğinde dünyayı ne kadar arkasına alıp allah'a yaklaşıyorsa o derece ruhen allah'a yönelir. vücuden ise yukardaki farzları ne kadar kaidesine uygun yapıyorsa o kadar allah'a yönelmiş demektir. yani ruh ve beden bütünlüğüyle allah'a yönelme işidir namaz. yukardaki farzların geliş noktası ise peygamberimiz (s.a.v)' tarif ve kendi uygulamasından gelmektedir
eğer sağlık sorunlarından dolayı yukardaki farzlardan bir ya da bir kaçı yapılamıyorsa onlar yapılmadan da namaz kılınabilir.
sonuç olarak; namaz kılmak için bazılarının eğrilip doğrulma diye tarif ettikleri o kaidelere gerek vardır.
namazı eğilip-kalkma zannedenler, eğilip-kalkmadıkları halde "eğilip-kalkanlarla" * ne alıp veremedikleri vardır anlamış değilim. Kur'an'da mükerreren emredilen *namaz bazı ayetlerde şeklen tarif edilmiştir. (bakara/43-125, hac/26-77, fetih/29, tevbe/112)
halbuki hergün bir kadının önünde köpek gibi eğilen (eğilebilecek potansiyelde) yada patronunun önünde saygı ve yalakalık karışımı bir eğilim gerçekleştiren insan söylemi..
namaz kılmaya gerek varmıdır diye değiştirilmesi gereken başlıktır. biliyorsunuzdur ki namaz eğilip kalkılarak yapılan bir eylemdir. Eğer namaz kılmaz iseniz eğilip kalkmaya grek yoktur. Dinen eğilip kalmaya engel bir durumuznuz yoksa ve namaz kılmak istiyorsanız eğileceksiniz ve kalkacaksınız. istemiyorsanız eğilmeye kalkmayada gerek yoktur. (bkz: anlamsız başlık)