şaraptan bahsedilen ayettir. islamda alkolün haram kılındığını düşünen bir çok dindar, dinci kişilere mavi ekran verdirendir. tabi, çok inandıklarını söyleyip, her ortamda islam savunuculuğu yapmalarına rağmen bir kez olsun açıp da kuran meali okuma zahmetine girdilerse. özellikle ülkemizde böyle bir alışkanlık olmadığından, genellikle bilinmeyen, bilinen çevreler tarafından da göz ardı edilmeye çalışılan bir ayetten bahsediyorum. öncelikle söz konusu ayete bir bakalım;
"Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem içki, hem de güzel bir rızık edinirsiniz. Elbette bunda aklını kullanan bir toplum için bir ibret vardır" (diyanet'in çevirisi)
öncelikle burada şaraba vurgu yapıldığına dair şüphesi olan varsa, okumayı bıraksın ve başka başlıklara doğru yol alsın. ayetin elbette ki bir çok çevirisi bulunmakta. fakat araştırdığınızda göreceksiniz ki, hepsinde ortak olan şaraptan bahsedildiği. örneğin, içkinin haram olduğunu kanıksayan çevreler için bir çevirmen ayetin sonuna not bile düşmüş;
"Hurma ve üzüm ağaçlarının meyvalarından da içki ve güzel bir rızık edinirsiniz. Muhakkak ki bunda aklı olup düşünen bir topluluk için (Allah’ın kudretine delâlet eden) bir alâmet var" (Bu âyet-i kerime içki haram kılınmadan önce Mekke’de nâzil olmuştur.) *
evet, sonundaki notta belirttiği detay oldukça ilginç; içki haram kılınmadan önce geldiğini söylüyor bu ayetin(!) yani ilk önce haram değilmiş, sonrasında bir karar değişikliği olmuş ve haram kılınmış.
not: hiç kimsenin inancına saygısızlık etmek değil düşüncem. ben, bu konuları sorgulayan bir insan olduğum için, kendimce çelişkili ve ilginç bulduğum konuları burada paylaşıyorum.
saçma bir yorumdur. alkol demiyor içki diyor içki derken alkollü olduğunu kendiniz uyduruyorsunuz sonra kalkıp içki haram değil diyorsunuz. lan ne komik adam bunlar. evet.
şarabın nasıl yapıldığını bilmeyen yazarlara saçma gelendir. şarap için üzüm yeterlidir. daha fazla bilgi isteyenler, internetten şarabın nasıl yapıldığını araştırabilirler.
" içki " nin anlamı içilen şeydir, alkollü içecek değil...
Şuan toplumumuzda evet alkollü içecek olarak kullanılıyor ama oradaki anlam daha farklı. Hatırlatmak istedim.
Bir de böyle düşünüp yorumlayın ayeti bence...
Ayrıca bu dünya sana imtihan dünyası;
Nasıl ki okulda senin saçını toplamadan gelmen, oje sürmen, sakallı gelmen yasak , ama dışarda istediğini yapabilir, istediğini giyebilirsin, öyle düşünün...
Elbette ki sana kısıtlamalar olacak bu dünyada, ama diğer dünya mükafat dünyası " kulum sen nefsine uymadın, emirlerine ve yasaklarına itaat ettin, cennetim senin, her istediğini yap, sen hakettin " diyecektir rabbimiz.