günümüzde sanayide çeşitli dallarda kullanılmasına karşın bu elementleri esas değerli kılan hibrid arabalarını, elektrikli taşıt araçlarını, rüzgâr türbinlerini, güneş enerjisi panellerini üretmede kullanılan bataryaların üretiminde kullanılmalarıdır.
periyodik tabloda lantan ile lutesyum arasında yer alan elementlerdir. ayrıca itriyum ile skandiyum da bu nadir toprak elementlerinden sayılmaktadır. doğada nabit halde bulunmazlar. çok katmanlı seramik kapasitörlerin (mllcc*) üretiminde bu nadir toprak elementlerinin oksitleri önemli katkılardır.
örneğin: Üç değerli nadir toprak katyonları, işgal ettikleri boşluğa bağlı olarak bir akseptör veya donör gibi davranabilir. elektriksel özellikleri empürite katyonunun büyüklüğüne bağlı olacaktır. y3+ iyonunun iyonik yarıçapı (0.117 nm) Ba2+ iyonu (0.161 nm) ve Ti4+ iyonunun (0.06nm) yarıçapı arasında, kritik muallak bir yerdedir. netekim, ba-excess batio3'e y2O3 katkısının elektriksel iletkenlik üzerindeki etkisini incelediğimizde görüyoruz ki Ba/Ti oranına bağlı olarak Y3+, BaTiO3 latisinde bir katyon boşluğuna da yerleşebilir. bu durumda Y3+ ; BaO varlığı doyumunda bir akseptör gibi, TiO2 varlığı doyumunda da bir donör gibi davranmaktadır. Katkısız BaTiO3, doğal içeriğindeki Na+, Ka+, Fe3+, Mg2+ ve Al3+ gibi akseptör empüritelerine bağlı ~100ppm oksijen boşluğu içermektedir. Bundan dolayı, küçük bir oranda itruyum katkısı içeren Ba-ilaveli BaTiO3 akseptör davranışı sergileyebilir. Buna rağmen, stokiyometrik (Ba/Ti =1) BaTiO3'e Y2O3 eklendiğinde ve Ba-ilaveli BaTiO3'te Ba ve Ti boşluklarına Y3+ geçmesinden itibaren yarı iletkenden yalıtkana bir geçiş başlar ve Y3+ donör bir karakter gösterir. evet...