nükleer enerji

entry90 galeri5
    64.
  1. 63.
  2. greenpeace üyeleri artan dünya populasyonunun enerji gereksinimini sağlayacak nükleer santrallere karşı çıkmaktalar ve alternatif bir çözüm solüsyonları yok.

    herkes yolunda. greenpeace bile.
    1 ...
  3. 62.
  4. öğrencileri bütün mühendislik öğrencilerinden daha iyi soyutlama yapabilmektedir. net.
    1 ...
  5. 61.
  6. bu enerji nedir, ne değildir aşağıdaki açıklayıcı yazıyla size öğretecektir. tabii üşenmeyip okursanız.

    Nükleer santral, bir veya daha fazla sayıda nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak elektrik enerjisinin üretildiği tesistir. Radyoaktif maddeler kullanılmasından dolayı diğer santrallerden farklı ve daha sıkı güvenlik önlemlerini, teknolojileri içerisinde barındırır.

    Nüklleer enerji için inşa edilen, nükleer reaktörün içinde olanlara bakalım önce. Yani enerjinin kalbine yolculuk, bizi daha bilinçlendirecektir.

    Enerjinin kalbinde, uranyum vardır. Uranyumun içinde bulunan nötronlara, dısarıdan nötron verilir. Nötron + ya da - olmadığından, protonun artısından ve elektronun eksisinden etkilenmeyip, merkeze cok rahat ilerler. Hiçbirsey onu durduramaz ve gider merkeze çarpar.

    Merkeze çarptığı zaman, 1 nötron, 2,2 nötronu dışarı saçılmaya zorlar. Böylelikle nötronlar, zincirleme reaksiyona başlar. Bütün nötronlar birbirine sürtünür, hareket eder ve ortaya çok büyük bir ısı çıkar. Bu ısı ve hareketlilik kontrol edilebilirse ve üzerinden su geçirilir ise bu su, çok yüksek derecelere ulaşır. Nükleer reaktörün kalbinde olanlar bundan ibarettir.Bunun kimyadaki adı, zenginleştirilmiş uranyumdur, ısıyı gerçekleştirende budur.

    Elde edilen bu buhar daha sonra elektrik jeneratörüne bağlı olan buhar türbinine verilir. Su buharı, türbin mili üzerinde bulunan türbin kanatları üzerinden geçerken daha önceden almış olduğu ısıl enerjiyi kullanarak, türbin milini döndürür. Bu mekanik dönme hareketi sonucunda alternatörlerde elektrik elde edilir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan, ısıl enerjisi yani sahip olduğu basınç ve sıcaklığı düşmüş olan buhar, tekrar kullanılmak üzere yoğuşturucuda (kondenser) yoğuşturulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar reaktörün kalbine gönderilir. Yoğuşturucu da su buharının faz değişimini yapabilmek için çevrede bulunan deniz, göl gibi su kaynaklarını soğutucu olarak kullanır.
    Uranyum, sadece su ısıtmaz, aynı zamanda radyasyonda üretir. Bunun için reaktör, cok kalın beton ve çelik ile örtülür.

    1986-1994 yılları arası, Çernobil nükleer felaketinden sonra yayılan radyasyon ve radyoaktif maddelerin kanser ve çesitli hastalıklar yapması sonucunda toplam 985.000 kişi hayatını kaybetti.

    2011 yılında, Japonya`nın yaşadığı tsunami sonrası, nükleer enerji santralleri yapım ve inşasında, çok daha yüksek teknoloji kullanılmaktadır, gelişmiş ülkeler tarafından. Güvenlik tedbirleri alındığında, aslında karşı olunacak bir enerji değildir. Fakat bizden çok daha fazla, teknolojik açıdan, gelişmiş ülkelerde bile böyle felaketler yaşanıyor ise bir kez daha oturup düşünmek gerekli, bu santralleri kurmadan önce.

    Alternatif enerji kaynakları, Güneş ve Rüzgar enerjisidir. Ülkemizde bol olan iki enerji kaynağı. Ağir sanayii, enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde, en kısa zamanda bu zararsız, doğanın bize sunduğu enerji kaynaklarından, yararlanmamız ve yaymamız gereklidir.
    Kaynak : www.nabu.de http://www.wikipedia.org
    1 ...
  7. 60.
  8. atomun çekirdeğinden elde edilen enerji türü.

    Kütlenin enerjiye dönüşümü ile ilişkili.

    ortaya çıkarmak ve diğer enerji tiplerine dönüştürmek için nükleer reaktörler kullanılır.

    üç nükleer reaksiyondan biri ile oluşur:

    füzyon
    fisyon
    yarılanma

    bir fizik mühendisi olarak türkiye nükleer enerji üretmeye hazır mı, emin değilim ama.
    2 ...
  9. 59.
  10. Belkide insanlığın sonunu getirecek olan silah.
    0 ...
  11. 58.
  12. VARLIGI BIR DERT YOKLUGU YARADIR EFENIM..
    1 ...
  13. 57.
  14. 2. sınıf dünya ülkelerinin gelişmesi için zorunlu olan enerji türü. Fransa gibi bu işi yemiş bitirmiş ülkeler bu işin kaymağını yiyip zamanla nükleer santrallerini kapatmaktadırlar doğrudur fakat fisyon tepkimelerini geride bırakıp füzyon santralleri üzerine ciddi çalışmalar yapmaktadırlar.
    1 ...
  15. 56.
  16. Türkiye'ye gelmemesi gereken bir şey. O da olmayıversin diyip mesafeli yaklaşılmalı.

    Çünkü biz özenli iş yapan, dikkatli, bilgili bir toplum değiliz. Hala deprem konusunda bile kendimize çok güvenmezken, ihtimaline karşı bile korkulu gözlerle bakarken kimin ustalığına güvenip bunun beklentisi içine girebiliyoruz, belli değil.

    Öte yandan önlemler alındığında ve ihtiyatlı hareket edildiğinde ekonomik avantajları var, zaten insanların bu kadar ısrarla nükleer santral isteme sebebi de bu.

    Gelgelelim ben bu teknolojiden çok bunu yapacak, planıyla projesiyle uğraşacak, güvenliği şu şudur diyecek adama güvenmiyorum.

    işin daha vahim tarafı insan demek hata demektir, hiç hatasız olması gereken bu konuda bile uğraşır hata yapar, hele ki türkse. Hadi yaptı, eyvallah. Karşılığında 2-3 neslin çekeceği dert, yaşanacak biyolojik anomaliler, hastalıklar.. Bunları tazmin edebilecek bir hukuk değil bizimki.

    Santral patlayıp çocuğun yansa, hakim elini bırakmasaydın der, takipsizlik verir bu memlekette.

    Valla gerek yok. Ipadlerimiz, samsung notelarımız, xboxlarımız var; teknoloji götümüzden fışkırır olmuş artık.. Bu da olmasın. Memleket mi batar?
    0 ...
  17. 55.
  18. Atomun çekirdeğinden elde edilen enerjidir. Tehlikeli hem de nasıl. Ama bize vız gelir biz ki civa görünce ' ahhahaha bölünüyo lan? ' diye tepki veren insanlarız. Nükleer enerji de neymiş!
    0 ...
  19. 54.
  20. Türkiye'de 2'den fazlasına gerek olmamalıdır. doğal gaz ile elektrik üretmek gibi saçma sapan bir yol bırakılıp, 2 tane nükleer enerji santraliyle karşılanmalıdır.
    0 ...
  21. 53.
  22. artık bizde de olması gereken enerji çeşidi.
    0 ...
  23. 52.
  24. converse giyip, söğütlüçeşme'de nükleer'e hayır diyenleri gördükçe; nükleerin ne kadar mantıklı olduğuna inanıyorum.
    0 ...
  25. 51.
  26. Çernobil’den sonra yaşanan en büyük nükleer felaket olarak sayılan Fukuşima, Avrupa’nın enerji politikalarında bir dönüm noktası oldu. Avrupa Birliği (AB), nükleer enerjiden vazgeçilmesi konusunda ikiye bölündü. Zira Avrupalı politikacılar, ‘yüksek teknolojiye sahip Japonya gibi bir ülke bile bu risklerin önüne geçemiyorsa, biz de zorlanırız’ diye düşünmeye başladı. Almanya büyük bir adım atıp 2022 yılına kadar nükleer enerji santrallerini aşamalı olarak kapatma kararı aldı.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/445611/+
    0 ...
  27. 50.
  28. ya almanlar çok akıllı ya da bi çok aptalız, fuşikima felaketinden sonra nükleer santrallerini kapatan almanlar güneş, rüzgar ve diğer enerji kaynaklarına yönelmekteler. biz ise mersin akkuyuda kurulacak olan nükleer santral için yaklaşık 20 milyar doları gözden çıkarmış durumdayız.
    0 ...
  29. 49.
  30. yeni bir dışa bağımlılık kapısı daha aralanmaya çalışılıyor, projede rusya ya bağımlı hale geleceğiz, yakıtını bile rusyadan almak zorunda olduğumuz bir nükleer enerji istemiyorum.
    Hem stratejik bir tehdit noktası oluşturulmakta, hemde çok büyük bir hata yapılmakta.
    türkiye de hali hazırda kullanılan c sınıfı buzdolaplarını a sınıfını yükseltmek aynı potansiyelde bir geri kazanım ve tasarruf sağlayacak.
    bu perspektifi de değerlendirmek gerekli.
    0 ...
  31. 48.
  32. bu konuda, türkiye'de devleti ve "mutlaka olmalı" diyenleri anlamadığım enerji tipidir.

    zaten türkiye imzaladığı npı anlaşması uyarınca nükleer teknolojiyi geliştirmeme yükümlülüğü altına girmiştir, yani dışardan gelecekler santrali yapacaklar, enerjiyi biz elde edicez, kısacası teknoloji bizim teknoloji olmayacak.

    ayrıca gelelim çevreye, destekleyen arkadaşlar bir nükleer enerji atığı olan plütonyum'un yarılanma süresinin 24.000 yıl olduğunu biliyorlar mı acaba.

    ayrıca hadi diyelim çevreye de duyarsızsınız, maliyeti düşük mü sanıyorsunuz nükleer enerjinin maliyeti, yani cent/kws oranı 10-15 arası değişmekte kıyas için söylüyorum bu oran rüzgar enerjisinde 4-5 arası gaz enerjisinde ise 3-5 arası değişmektedir.

    yani hem çevre için hem de ekonomi için tam anlamıyla endüstriyel kazık olan bu enerjinin arkasında duranların devlete akkuyu olayında destek olmadan önce iyice bir araştırmalarını öneririm.
    0 ...
  33. 47.
  34. kesin olan şey nükleer enerjinin gerekli önlem alınsa da alınmasa da güvenli olmadığıdır. kimse atıkların nereye gideceğini siklemiyor. kimyasal atık sorunlarının bile doğaya zarar vermeyecek şekilde bir çözümü yokken nükleer atığı ne yaparız bilmem. roketle uzaya fırlatırız herhalde.
    1 ...
  35. 46.
  36. kesin olan bişi varki o da gerekli önlemler alındığında nükleer enerji çok güvenilir olduğudur. zehirli gazlar aksine sadece su buharı oluşur. çoğunlukla zenginleştirilmiş uranyum elementi kullanılır.
    0 ...
  37. 45.
  38. ya tamam iyi güzelde bildiğim kadarıyla çevreyi en az kirleten en az atık bırakan enerji nükleer enerji tek sıkıntısı patlarsa çıkıcak... ama gel görki çernobil seneler evvel patladı o zamanki teknoloji ve yapılar çok değişti. yani patlama riskide bence çok az... ve biz şuanda enerji de dışa bağımlıyız... herhangi bi tehlikede veya savaş ortamında vanalar kapanma tehtidiyle ciddi yaptırımlara mağruz kalıyoruz. bunlara boyun eğmeyide düşününce nükleer enerji çekici geliyo ama bi yandanda bu kadar insan tepki veriyo diye düşünüyorum , şuanda nükleer daha çekici gibi duruyo ve eğer nükleere geçersek elimizde ekstra bi güç olur ve dışarıdan aldığımız enerji için verdiğimiz paraları sosyal projelerde harcayabilir ve daha iyi bi Türkiyeye doğru gidebiliriz ... her ikisininde bi iyi bi kötü tarafı var... iki arada bi derede kaldım iyi mi
    1 ...
  39. 44.
  40. türkiye de hangi enerji kaynağı kullanılsın, hangisi daha tehlikeli gibi tartışmalar yaşanırken evrim güvenç'in bir tweetini paylaşmak isterim;

    koşun alternatif enerji kaynağı buldum; sürekli spekülatif olay yaratp gündemi fırıldak gibi döndüren akp ye bir dinamo bağladık mı olur bu iş! *
    1 ...
  41. 43.
  42. Türkiye'nin mutlaka edinmesi gereken enerji türü.

    Ancak devlet zirvesinin olaya "tüpte zararlı, ne yani tüpte kullanmayalım mı?" mantığıyla bakması; nükleer ile tüpü kıyaslaması, biraz tırsıtmıyorda değil.
    0 ...
  43. 42.
  44. 41.
  45. 40.
  46. millet kullandı kullandı sattı sattı oooooo zararlı ooo yapasın kimse.
    biz de yapak, bizimki de tehlikeli olsun.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük