hem laiklik hem de islam açısından savunulabilir yanı olmayan eylem. anayasanın yirmi dördüncü maddesine dayanarak konuşuyorum, kimse dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz. öyleyse anayasal bir hukuk devletinde, doğar doğmaz nüfus cüzdanımın din hanesine çotank diye islam ibaresinin yerleştirilmesi baştan yanlış ve çelişkili bir durum. öte yandan islam dininde zorlamanın olmayışına ve dinin yalnızca tanrı ile benim aramda olan bir mesele oluşuna bakarsak, yine aynı manzara ile karşılaşıyoruz. ben hacıyı hocayı tanrı ile arama sokmamışken, devlet çoktan girmiş ve benim yerime dinimin ne olacağına karar vermiş bile. hoş, nüfus memuruna bu yetki verilmeyecek olsa, anneye babaya verilir ki bu da eskisinden daha doğru bir uygulama değil. Çünkü inanç dediğimiz kişinin iradesinden başkasına bırakılmayacak bir şeydir. Kişiseldir, karmaşıktır, hassastır, samimi olması gerekir ve zamanla edinilen bir bilinçtir. Asırlardır sürüp gelen, bulaşan yapışan, şekil ve kıvam değiştiren, katılaşan, gelenekselleşen dini kültürden bahsetmiyorum, inançtan bahsediyorum.
çok büyük saçmalıktır. laikliğe de aykırıdır çünküleyim anayasanın bilmem ne maddesi kimse dinini açıklamaya zorlanamaz diyor. ancak nüfus memuru insanları dinini açıklamaya zorluyor yazıklar olsun.
sildirme şansımız vardır, ama yine de çok iyi olmayan bir olaydır. insanlar din hanenize bakıp sizi garipseyebilirler, önyargıyla bakabilirler, burun kıvırabilirler. ki bunlar ihtimaller değil yaşanmış şeylerdir.
'doğan her insan islam fıtratı üzerine doğar' öğretisini barındıran islamiyet'in hakim olduğu ülkede oldukça normal bir hanedir. isteyen boş bırakır, isteyen marmelata tapıyor yazdırır. *
laik devlet anlayışına tamamen zıt bir uygulamadır. tabi laikliği götünden anlayan bir devlet olduğumuz için bir sorun teşkil etmiyor gibi gözükmekte. ayrıca pozitif ayrımcılığa yol açmakta olan unsurlardandır. din hanesinde "islam" yazmıyorsa.
olmaması gereken durumdur.
allah ile kul arasında olan birşeyin resmi bir belgede yer almasına gerek yoktur. sonuçta kan grubu değil ki bu * bir kaza durumunda ulaşılması gereken birşey olsun. insanın dinini bilsek ne olur bilmesek ne olur? bize bir faydası yok sonuçta.
isteyen boş bırakabilir. misal ben yaptım oldu. ancak o hane hep kalacaktır. boş olması size kötü getirileri olabilir çünkü insanlar kendileri gibi olmayanlara düşmanlık beslemektedirler.
özgürlükler anlamında yanlış olandır. ancak mutlak her insanın dininin, ölünce nasıl gömüleceğiyle ilgili olarak bilinmesi gerekmektedir. bunu nüfus cüzdanı alırken kaydına eklemenin zorunlu olması ancak nüfus cüzdanında görünmemesi en doğrusu olacaktır. zira ateist bir insan böyle bir ülkede nasıl gönül rahatlığıyla öyle birşey yazdırabilir veya boş bırakabilir. kaldı ki hristiyan olanlara bile ne gözle bakıldığı malumken. nasıl ki bir zamanlar boşanan kadınların medeni durumunda dul yazdığı için insanların kötü gözle bakmaları nedeniyle bu değiştirilip bekar yapıldıysa, din hanesi de değişmelidir.
dipnot: bende müslümanım ancak özgürlüklere saygılı bir müslümanım. zira dinde zorlama yoktur.
lozan antlaşması bilen bu konuda eleştiri yapmaz. yapmaya utanır. utanacak yüzü varsa eğer.
türkiye cumhuriyetinin kuruluşunda uluslararası hukuka göre iki halk vardır. müslümanlar ana gurup, gayrimüslümler azınlıktır. azınlık olanların ayrıca kendi dini, kültürel ve eğitim hakları vardır. bu ayrım ırk olarak değil din olarak belirlenmiştir. türk kanunlarında da belirtilmiştir.
olmasında kötülük yoktur. belki yanlış doldurulmasında vardır. düşünsene şimdi: adam dinsiz. ama sırf nüfus cüzdanında müslüman yazıyor diye, öldüğünde, cumburlop müslüman mazarlığına..
yok öyle. neyse o yazılsın kardeşim. neyse o, gereği yapılsın...