Araştırmalar, Mısır müziğinin M.Ö. 4000 yılına dayanan bir geçmişi olduğunu, M.Ö.1600'ler de Çin etkilerinin Mısır'a gelerek çalgılarda değişiklik yarattığını ortaya koyuyor. Başlangıçta daha ufak çalgılar kullanılırken, bu tarihten itibaren Çin'den gelen daha büyük boy çalgılar kullanmaya başladılar. Mısır'da yaratılan merkeze bağlı olan tören müziği, istila ve göçler yoluyla ibrani, Grek ve kilise müziğini etkiledi.
Görkemli bir uygarlığa sahip olan eski Mısır'da yaşamın bütün evrelerine ait anıt ve mezarlarda, yazı resim ve kabartmalarda müzik aletlerine yer verilmiş olması, müziğin önemini ortaya koymaktadır. Kahire'nin büyük hastanelerinden birinde hastalara operasyondan önce müzik dinletilir, böylelikle hastaların operasyondan önce büyük bir güç kazandıklarına inanılırdı.
(kaynak: http://www.webnaturel.com/index.asp )
her dinlendiğinde derin kökleri olduğunu hissettiren müzik. neşeli namelerinde bile hüzün mevcut. ihmal edilmemeli ama fazla da dalmanın alemi yok. alışkanlık yapar. sonuçta yüzümüz batıya dönük olmalı.
ucuz roman* filminin meşhur müziği, sonrasında the black eyed peas grubunun pump it adıyla seslendirdiği şarkı çok eski bir mısır ezgisidir. hatta zeki müren'de vakti zamanında bu ezgiyle yaralı gönül isimli şarkıyı seslendirmiştir.