türkiye de iseniz afedersiniz mallıktır. güzel ülkemin her yöresinde kendine özgün dünyaca ünlü kahvaltı kültürü varken, ne idüğü belirsiz şeker karışımlı şeyle mideyi doldurmak abestir.
Kellog's special k 10 numaradır kahvaltıda veya sahurda. Yaz günü hem hafif, hem tam tahıllı olması sebebiyle sağlıklı, hem de tok tutar. Kesinlikle önerilir.
Türk kahvaltısı ağır olduğu iÇindir güne ferah şeyler yiyerek başlanmalıdır. ReÇel tereyağı bal pekmez aşırı baharatlı Çemenler salam sucuk sosis insana mide spazmı geÇirtir sabah sabah.
daha lezzetlisi ve türk versiyonunu yemek için yapmanız gerekenler. soğuk sütün içine gevremiş yufka ekmeği kırıntı haline gelinceye kadar ovalayarak ve biraz da şeker ilave ederek karıştırmalısınız.
Türk kahvaltısının hiçbir zaman yerini tutamaz, net.
Şu avrupadan ve ya amerikadan sürekli empoze edilmeye çalışılan şeyleri bi bırakalım, özümüz bize ait onu kabullenelim.
pratik ve lezzetli kahvaltı. sade corn flakes, bal, soğuk süt şekli favorim. öyle yok kırmızı meyveli yok çikolata parçacıklı falan olunca lezzet bozuluyor bence.
kahvaltıdan önce çorba niyetine veya iştah açıcı olarak tüketilmesi güzeldir. fakat sadece mısır gevreğiyle kahvaltı yapıp da doydum diyen insanın samimiyetine güvenmem. o insanlardır ki "çiğ köfte yiyelim, çiğ köfte yiyelim!" diye tutturur, bir tepsi çiğ köfte alıp geldiğinizde 2 tane alır yer ve "off hiç bu kadar yememiştim, bayılcam şimdi" derler. samimiyetsizdirler, güvenilmez.
bileşenlerine baktığımızda da tokluk sağlayacan bileşenlerin az miktarda olduklarını veya olmadıklarını görürüz. mısır gevreğiyle kahvaltı etmeyi sağlıksız bulan insanların çoğunun daha sağlıksız şekilde kahvaltı ettiğine (örn: yağlı böreğe abanmak) eminim. ancak sadece mısır gevreği ile kahvaltı etmenin de çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. özellikle de alışkanlığa dönüştüğünde tek tipli beslenmeye yolaçacağı ve kahvaltıda onun yerine yiyebileceğiniz çeşitli gıdalardaki fonksiyonel maddelerin alımına engel olacağı için (domates'ten likopen, zeytindeki yağ asitleri, meyve veya benzeri tüketimlerde fenolik maddeler... ve daha niceleri) kesinlikle sağlıklı bir beslenme şekli değildir.
kutusunda ne yazarsa yazsın, sağlıklı beslenme karbonhidrat, yağ ve protein dengesinden ibaret değildir. vitamin ve mineralleri kenara bıraktığımızda her gıdanın kendine has bir çok özelliği vardır ve mısır gevreği de bunların çoğundan yoksundur.
kahvaltı dışındaki tüm beslenme alışkanlıkları aynı olan iki kişiyi düşünürsek; sadece mısır gevreği ile kahvaltı eden birisi, özellikle bunu her zaman veya sık sık yapan birisi, sabahları domates peynir, zeytin, salça, süt vb. gibi daha çeşitli gıdaları tercih eden birisine göre daha az sağlıklı beslenmiş olacaktır. örneğin sabah domates yiyen veya ekmeğine salça süren birisinin prostat kanseri olma riski daha düşük olacaktır. domates, salatalık tüketmesi kanser riskini düşürecektir. bunun gibi daha yüzlerce şey vardır. öğlenleri sebze meyve yiyorum nasılsa diyerek kahvaltıyı atlamak doğru değildir. hiç bir öğünde kahvaltıdaki gibi domates veya salatalık tüketmeyiz. geçmişten gelen tüketim alışkanlıklarımız besin maddelerini zaten öğünlerimiz arasında paylaştırmış durumdadır. sabah kendimizi mısır gevreğine endekslemek vücudumuza girmesi gereken bileşenlerden feragat etmek demektir.
yani mısır gevreği besleyicidir ancak doğrusu kahvaltıya eklemektir, sadece onunla kahvaltı etmek değil.
not: illa ki hızlı kahvaltı etmem gerek diyorsanız müsli ile mısır gevreğini karıştırın. en besleyici sonucu elde etmiş olacaksınız. meyvelerin antioksidan aktivitesi gösteren bileşenlerinin bir kısmı kurutulurken artış gösterir gösterir.