benden söylemesi içtikten sonra fincanın boşunu masaya bırakmayın, kahveyi size ikram eden gelip alana kadar elinizde tutun. sonra beni evereceksin, düğün dernek yapacaksın diye tutturuyorlar.**
bugün mardin mutfağında içme şeferine nail olduğum geleneksel bir kahve.
içtikten sonra bir arkadaşımın "sakın bardağı masaya koyma" cümlesini algılayamadığım için masaya koymamla birlikte servis eden abi başıma dikildi, ve susmadı gitti;
şimdi sen hanım ağa oldun. bu masanın hanım ağası sensin.
1) ya beni evereceksin.. malum bekar adamım..
2) ya bardağı altınla doldurup bana geri vereceksin
3) ya da bahşiş vereceksin..
bahşişi verene dek başımızda konuşmaya devam etti.. içtiğime içeceğime pişman oldum, tabii masadakiler bayya eğlendi..
benden tavsiye;
siz, siz olun sakın bardağını masaya koymayın *
kelime olarakta arapçada ağzın tadını bozan acı anlamına gelir. yöresel bir kahvedir. küçük bardaklarda ikram edilir.
not: tavsiyeler için teşekkürler. *
kavrulmuş kahve çekirdeklerinin çok uzun süre kaynatılması, telvesinden ayrılması ve su ilave edilmesi suretiyle hazırlanan, tortusuz, şekersiz, acı ve koyu olan bir çeşit kahvedir. bakır işlemeli bir imbikte gelir. acı olması sebebiyle küçük fincanlarda tadım olarak azar azar servis edilir. bardağın masaya bırakılmaması gerekir. yukarıda bahsi geçen diğer garsonların aksine şanlıurfa'da servis yapan bir garsonun söylediğine göre; masaya bırakıldığında, servis yapan kişi bekar ise evlenir, evli ise boşanır. "o yüzden asla masaya bırakmayın" demiştir. iki ucu boklu değnek bu olsa gerektir.
Şanlıurfa' daki sıra gecelerinde misafirlere ikram edilen kahve.
Bana ikram edildiğinde çok tereddüt ettim içip içmemekte. Sonra içtim, biraz öksürdüm ve su içtim. Sonra yine içtim o acı şeyden. Garip ama güzel, acı ama içmesi pek bi' keyifli.
" Antep' in hamamları sallanır külhanları, acı mırra içerler agaları beyleri" diye oynarken oynarken içirdiler valla
bize mırrayı.
Ben aga mı oldum şimdi, hafız?
Ankara emek 4. caddede urfa kebap'ın yemekten sonra müşterilerine sunup bahşiş kopardığı acı kahve. Önceden gelenlerin bunu bilip içmediği, ilk defa gelenlerin bunu masumane bir ikram sanıp içip bahşiş bekleyen garsonu görünce bahşiş vermek zorunda kaldığı çok olmuştur.
mardin ve urfa'da çokça bulunan, ikram edilen, çok ucuza içilebilen ama antep'te popülerliğini yitirmiş yöresel bir kahvedir. acıdır, değişik bir aroması vardır. tadı da kokusu da türk kahvesinden farklıdır, bazılarında kakule bulunur.
içtikten sonra bana çok zevk ve enerji verdi, nirvanaya ulaştım adeta. şahen güzelim mırradan sonra diğer kahveleri ve espressoyu içebileceğimi zannetmiyorum.
ilk olarak mardin de bulunduğum sırada içtiğim yemeklerden sonra takdim edilen kahve benzeri acı içecek. rivayet odur ağır ve çeşiti bol olan güneydoğu anadolu yemeklerinden sonra içilmesi fesat geçirmeye yaklaşan mideye yardımcı olur hazım konusunda. kahve telvesi gibi kıvamı vardır. fincanın dibine azıcık konularak shot yapılır.
Arapça bir kelimedir. türkçe anlamı ise acı demektir. şanlıurfa ve mardin'de de misafire yapıp ikram ederler. ama esas olarak araplara özgü bir içecektir.
şanlıurfa'ya geziye gittiğimizde katıldığımız bi sıra gecesinde ikram etmişlerdi bu mırra'yı, herkese aynı fincandan bi yudumluk olmak üzere. baya acı bi tadı olan kahvemsi içecektir.
Kakule ile aromalandırılan şekersiz kahve shot. Bardaği Masaya konmazmış. aksi halde bekarsan evlendirilir, evliysen dolusunca altın mı ne verirmişsin (?). Tani yemen deb (?) geliyor bu adetler. Urfa da meşhur.
Suriyelileri sevme sebebim (bkz: mırra içen ülkücü). Kıbrıs meydanında arabicana da yarım litresi beş lira.Filtre kahveniz sizi kesmiyorsa içine ekleyin. Filinta dizisinde 001 in içtiği kahvedir. Mırra ile ilgili adetler umrumda değil. Genelde evlilikle ilgili. Yalnız dikkat edin güneydoğu,suriye ve lübnandaki adetler kendi aralarında küçük farklılık gösterir. Ama hepsinin sonunda evlilik var o yüzden alın evde kendi başınıza için.