şüphesiz ki büyüktür. zihinde sadece müziğin sözünü , ritmini hatırladın diyelim, sonrasında ise o müziği dinlediğin yerle ilgili, yaşadığın , bulunduğun bir yeri hatırlamak insanı mutlu eder. hüzünlü dinledi isen, hüzünlü de edebilir tabii. bir şeyin kokusunu unutamazsın ya hani, birazda onun gibi sanki.
bir insanın ne olduğunu, dinlediği müzikten, 5 saniyelik konuşmasından ve yüzüne bakarak, mimiklerinden ve yüz ifadesinden, yüzündeki organların karakterlerinden anlamak pekte zor değil. fakat konu müzik..
herkesin çevresinde bir sürü insan var. hepsi farklı farklı.. giyimleri, konuşmaları, zevkleri, ve tabii müzikleri. hepsi de yaşadığı hayatı, duygularını, istek ve hislerini belki de müzik dinleyerek dışa vuruyor. çoğu insan için müzik zaten bir kendini ifade etme aracı. böyle olması da normal. ve bu sebeptende, müzik türleri genelde birbirine yakın dinleyici profilleri ortaya çıkartır. sanat müziği dinleyenle rap dinleyen, rock dinleyen, özgün dinleyen, pop dinleyen, metal dinleyen (bu uzar böyle), hepsi birbirinden farklıdır. ya yakınlarının dinlediği şeylerden etkilenir, ya da ergenlikte girdiği kimlik arayışından karlı çıkarak zevkine uygun müziği ararken bulur, ya da kim bilir, bir cafe de otururken duyduğu müzikten etkilenir ve o tarzı hayatına yerleştirir.. bu da kişinin karakterini, az ya da çok, ama mutlaka etkiler. örnekler vermek isterdim fakat, genellemeler kurunun yanında yaşı da yaktığı için tepki toplayabilir. zaten biraz düşünseniz bile, anlayacaksınız..
müziğin birey anlamında, insan hayatına olan etkisidir. bir de müziğin toplumsal olarak insanların hayatına etkisi vardır ve dönemsel olarak değişkenlik gösterebilmektedir. bunun için de bakılabilir: müziğin nesiller üzerindeki etkisi...
Müzik ruh halinin belirlenmesinde olumlu ve olumsuz yönde etkilenmesinde çok önemlidir.
Osmanlıda daruşşifahaneler salt müzikle psikolojik rahatsızlığı bulunan insanları iyileştirmeyi amaçlayan kurumlardı.
III. Selim döneminde hekimbaşılık yapmış gevrekçizade hasan efendi ibni sinanın eserlerinden yararlanarak neticetül fikriyye ve tedbir-i veladeti’l bikriyye adlı eserlerinde hangi müzik türünün hangi makamın hangi çocuk hastalığına iyi geldiğini anlatmıştır
Ayrıca yine bir doğu bilgini farabinin müzik hakkındaki görüşlerini ve araştırmalarını yazdığı kitabü’l musiki’ül kebir ve yunan filozofların müzik hakkındaki görüşlerini derlediği el medhal fi’l-i musiki adlı eserleri incelemekte fayda vardır.