müziğin evrensel olması

entry10 galeri0
    1.
  1. herhangibir dilde yazılmış şarkının diğer milletlerce de sevilmesi ve dünyaca kabul görmesi bunu kanıtlar.
    0 ...
  2. 2.
  3. en iyi kanıtı farklı bir dille söylenen ve yabancı birinin seslendirmiş olduğu "slow" ve hüzünlü bir şarkının her milletten insanı duygulandırdığıdır.

    (bkz: ederlezi)
    0 ...
  4. 3.
  5. nothing else matters'ı dinlediğimde anladığım duygu anıdır.
    1 ...
  6. 4.
  7. Müzik nedir? Düz biçimde konuşarak söylenebilecek bir şeyin değişik ses dalgaları ile söylenmesinden niçin hoşlanırız? Müzik niçin keyif veya tam aksi hüzün duygusu verebiliyor?
    Müzik aslında ses dalgalarının, belirli kurallar içinde bir düzene sokulmasıdır. Bilindiği gibi, ses dalgalar halinde yayılır. Bir saniye içindeki dalga sayısı sesin karakterini tespit eder. Saniyede 260 dalga yapan, yani titreşen ses 'Do' notasıdır.
    Bu şekilde 7 temel nota oluşur. Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si. Son notadan sonra, Do'nün titreşim sayısının bir katı kadar titreşimde daha ince bir Do gelir ki, bu iki Do arasına bir oktav denir. işte bu oktav, gam, akort denilen matematiksel diziler, bir çeşit dizilerek müzik oluşturulur. Ancak tüm bunlar bize, bu matematiksel diziden bihaber, Afrika yerlilerinin, dağ başındaki çobanın enfes müziğini açıklayamaz.
    Aslında kültürün müzik ve bundan alınan zevk üzerinde doğrudan ilgisi vardır. Doğu müziğinde yukarıda belirtilen matematik dizilerdeki perdelerin arasında karışık gezinilme, Afrika'da baş döndürücü ritimler, Avrupa'da ise notaların ideal düzeni öne çıkar. Ancak bunlar da, değişik müzik türlerine ilgi duyan bizlerin ve müziğin hoşlanılma nedenini açıklamaya yetmez.
    Müzik ve dil yetenekleri birçok yönden birbirine benzemektedir. Bilimciler insanların müzik yeteneği kazanmalarının, konuşmaya başlamaları ile aynı zamanlara denk düştüğünü ileri sürüyorlar. Konuşma yeteneği şüphesiz daha iyi bir iletişim veyaşama şansı avantajını getirmiştir ama müziğin hangi ihtiyacı karşıladığı hala meçhul.
    Bebekler anlamlı kelimelere benzer sesler çıkarmaya başlarken aynı zamanda şarkı söyler gibi mırıldanmaya da başlarlar. Uzun ve karışık cümleler kurmayı becerdikçe, daha uzun ve karışık şarkıları söyleme yetenekleri de artar. Ancak beynin konuşmaya kumanda eden kısmında hasar olan hastaların konuşamamala-nna rağmen müzik yeteneklerinin devam ettiği de görülmüştür.
    Son zamanlarda, beynimizde müziği algılayan bir alıcı bulunabileceği tezi ileri sürülmektedir. Eğer bir gün bu alıcı bulunsa bile, bunun niçin beynimize konulduğunun sebebi yine anlaşıla-mayacaktır.
    Öğretilme yoluyla bir çeşit dans yapabilen veya dans olarak algılanamayacak hareketleri olan canlıları saymazsak, doğada müzik ve ritim duygusu sadece insanda vardır. Bu özelliğin nedeni ise hala tam olarak açıklanamıyor..
    0 ...
  8. 5.
  9. 6.
  10. Anlamadığın bir dilde olmasına rağmen sana bir şeyler hissettirmesi içinde birşeyleri kıpırdatması,müziğin evrenselliğinin en güzel kanıtıdır.
    0 ...
  11. 7.
  12. müzikde ezginin ve tınının, sözlerden çok, kulağa hoş ve daha baskın gelmesi durumudur. hem türkçe sözlerin ve hem de ezginin iyi olması tercih sebebidir. bu tür gruplar ve müzisyenler türkiyede bir hayli olmasına karşın uluslararası müzik aleminde bazen öyle şarkılar vardır ki, sözlerini anlamanız gerekmez. sizi alır götürür zaten.
    0 ...
  13. 8.
  14. 9.
  15. (bkz: #6343300) kanıtının yanı sıra klasik müzik diye tabir ettiğimiz ortça çağ, rönesans gibi dönemlerde yapılan eserlerin bile hala dinlemesinin de kanıt olduğudur.
    0 ...
  16. 10.
  17. serdar ortaç'ı, demet akalın'ı, ismail yk'yı gören bir dünyalının kesinlikle kabul etmeyeceği gerçeklik.
    bunlar evrenselse biz değiliz kardeşim derler.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük