kişiden kişiye etkili olabilecek etkidir. saçma metal grupları dinleyip, her ortamda sürekli muhabbetini açacak kişidense jazz dinleyip oturaklı olması tercihtir.
iki kişi arasındaki, paylaşılacak tek şeyin müzik olmadığı düşünülürse, çok da etkili değildir. lakin, müzik zevklerinin yakın olması, iki kişi için de avantajdır.
yanlış anlaşılan etkidir. bana göre insanlar sevgili seçerken daha doğrusu kafasındaki ideale karşısındaki insanı sığdırmaya çalışırken -ki bu da gözlemlerime göre en fazla 30'lu yaşlara kadar devam ediyor- (zaten daha sonra çoğu şeyden taviz veriyor insanlar) karşı tarafın ne tür müzikle uğraştığı ya da sevdiği çok arkalarda kalır. zira ona bu soru sorulduğu sizin aklınızda oluşan yanıt hazırdır; ilginç! (bu sizi karşı tarafa daha çok çeker hatta!)
çoğu akranım gibi modern talking, michael jackson, abba, chuck berry , hakan peker (hey george versene borç... ahaha ne güzeldi lan!) yonca evcimik (daha niceleri) şarkılarını neredeyse ezbere bilir, söyler ve onlara içten içe her dinleyişlerimizde değişik anlamlar yükleriz.
bana göre bu saydıklarımdan hoşlanmayan varsa uzak dursun benden. ne hakla chuck berry , brown eyed handsome man derken o iyyy bu ne diecek! çizerim ha, şşşşş! *
velhasıl kemal (ben öyle diirem) müzik zevkleri birbiriyle zıt olanlar bence ilk başlarda birbirlerine daha farklı daha çekici şekilde yaklaşacaklardır ama bir zaman sonra olay kişilerin kendi zevklerinden karşı tarafın mutluluğu için nelerden vazgeçebileceği yani karşı tarafa olan sevgisini saygısını göstereceği ana denk gelir. bu aşamayı geçenler daha sıkı sarılırlar birbirlerine...
büyüktür. başlarda normal birşey gibi gözükür, herkesin tarzı, seçimleri ve beğenileri farklıdır ama sonra bir an gelir ki kendi beğendiği şeyi korumaya çalışır kişi ve karşındakinin beğenisini hor görür. o vakitten sonra iki rakip gibi olursunuz. en basit örneği farklı takımları tutan sevgililerdir. he farklı düşüncelere sahip olup geçinenler yok mudur? vardır. ama enderdir.
birlikte aynı enstrümanı çalan iki sevgiliyi, bir de biri arabesk diğeri metal dinleyen iki sevgili düşünün.bu fark bile kopartır insanları birbirinden.
çoğu kişide bu etki büyüktür fakat ben kendi dinlediğim müzik türünden farklı müzik dinleyen birisiyle birlikte olmayı tercih edenlerdenim. tabiki bu durum şöyle işlemekte. benim dinlediğim müzik türü dışındaki kaliteli müzik dinleyen biriyle birlikte olmanın faydaları çokca fazladır. mesela ben rap dinlemekteyim ve rock dinleyen biriyle birlikteysem etkilşim için içine girerek daha değişik şarkılar, sanatçılar öğrenebilmekteyim, karşımdakine öğretebilmekteyim. burdaki önemli nokta kaliteli müziktir yalnız. aynı müzik tarzını dinleyen iki bireydense böylesi bana daha makbul gibi gelmekte. örnek vermek gerekirse;
- radiohead'ın şu şarkısını dinledin mi?
+ evet biliyorum güzel parça.
- o değilde musenin yeni albüm ne kadarda güzel olmuş değil mi?
+ evet dinledim geçen beğendim.
kısır bir döngüye girilir bu şekilde. paylaşılcak pekte birşek yok gibidir. ama farklı iki müzik türünü ele alarak örneklendirirsek;
+ ebrucan biliyorum rap dinlemiyorsun ama bak ceza'nın yeni albümündeki şu şarkıyı bir dinlemelisin.
- aç bir bakayım canım, madem öneriyosun dinleyeyim.
+ bak bak sözlerine dikkat et.
- aa canım çok güzelmiş. bana bunun sözlerini bulda ordan takip edeyim. bak sende şunu dinle gitar solo var başında çok güzel.
........
böylece iki birey farklı konularda deneyimler yaşayarak ufkunu genişletebilir. burda bir önemli noktada bireylerin her türlü zevklere açık olmasıdır. dogmatik düşünmemesi her konuda bilgi sahibi olmak istemesi gerekir. sadece müzik konusunda da değil her türlü konuda da bu özellik geçerlidir.
bence çok etkilidir.pop müzik aşığı biriyle benim konuşacağım konular kıstlıdır.bana göre sevgilim olacak kişinin erkan oğur'u bilmesi ve mutlaka dinlemiş olması gerekir.çok şey istemiyorum ki.
(bkz: erkan oğur)
müzik zevkiniz uyuşuyorsa "sizi şarkınız" olacak şarkı ikinizin de beğenerek, birbirinizi hatırlatacak şekilde dinlediğiniz şarkı olacaktır. müzik ruh halini yansıttığından aynı tarz müzik seviyorsanız ruh paylaşımınız daha çok olacaktır. rock dinlemekten hoşlanan birinin arabesk seven biriyle çıkması sorun yaratacaktır.
çok büyüktür. sadece ismail yk dinleyen adamdan ne hayır gelir sorusu sorulasıdır. bunun yanında sadece pop cıstak cıstak dinleyip, müzik zevkiyle övünen ve türkiyedeki en iyi müzisyenin(!) misalen nez, tuğba ekinci vs olduğunu zanneden adamda tercih edilesi değildir.
tarz olarak ayırmam şahsen ama, demet akalın dinleyen bir insanla aynı yatağı paylaşamam, seda sayan dinleyeni evime sokmam, ibrahim tatlıses dinleyeni sokakta görsem tanımam... böylede ırkçı bi insanım, böyle de hümanist değilim, böyle de allah belamı versin...
müzik bir hayat tarzıdır. metall dinleyen biri gidipte pop yada fantazi müzik dinleyen biriyle sevgili olmaz ki istesede olamaz çünkü hayata bakışlar farklıdır. aşk; iki sevgilinin birbirine bakması değil, aynı yöne bakmasıdır.
aslında müzik bu konuda bi amaç değil bi araçtır. çünkü dinlenilen müzik iki kişinin birşeyler paylaşması için bir başlangıç noktası, bir kıvılcım olabilir.