bir yönden katıldığım önerme, bazen bir şarkı insanın içine öyle işliyor, başını öyle döndürüyor, midesini bulandırıyor. ki yaşamaktan soğuttuğu bile oluyor. piyuuuu!
müzik, insan ruhu üzerinde çok çeşitli etkilere sahip bir olgudur. dinlenilen şarkı kişiye nirvanayıda, ragnarokuda yaşatabilir. dinginleştirebilir, agrasifleştirebilir, hüzünlendirebilir, vb. osmanlı imparatorluğu döneminde edirnedeki günümüz ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin muadili kabul edilen külliyenin, darüşşifa bölümünde müzikle tedavi uygulanırmış. müzik öyle bir şeydir ki, insanı içinde bulunduğu halden alıp, ezgisiyle sarmalar, yeni hallere salar.
müzik dinleyemen insanı hayal ettiğinizde;duygusuz , monoton , tekdüze bir insan ile karşılaşırsınız.basittir , 0 komplikasyondur bu kişi.düşman başına verilmemelidir.
müziğin bazen çok mutlu bazense üzdüğü olur. haram oluşu konusunda kesin bir bilgim olmamakla beraber ud ve darbuka gibi enstümanların haram olduğunu okumuştum. buna karşın ney ve tef gibilerse tasavvufun ayrılmaz parçalarıdır.
Ezan dahi belli bir makama göre okunur, dümdüz değil. ilahiler de müziğin bir türüdür. isyan içeren şarkılar günahtır tabi. isyan içeren her neyse günahtır. Bunlar bilinmeli, sonra hayko cepkin dinleyince satanist damgası yiyoruz!
tamamen katılmadığım,salakça önermedir.hani gardaş aç bir ayet göster bana.kim diyor müzik haramdır diye, sokaktan duyduğun,ve kur'an dışındaki her şeyi ondan üstün görüp onu okumadan bok attığın yerlere basıyorsun çekil oradan git abdest al kaç rekaat namaz kılınacak hocadan değil kur'andan oku sonra namaz kılınmalı dediğim önermedir.
haliyle yanlış denilemeyecek kadar saçma yargıdır..
1) ruh diye bir şey yoktur, ruhtan kasıt bu sözde bedenin kişi tarafından bilinmeyen tarafıdır(ki haliyle sene 2012 olmasına rağmen bu belirsizdir.)
2)beden tarafından üretilen bir şey bedene zehir olamaz. şarkı söylemek bir beden üretimidir ve kişi farkında olmasa bile günde sayısı meçhul olsa da çok fazla şarkı söylemektedir ve şarkının var olması için müziğin de olması gerekmektedir(haliyle müzik burada ton, ritim ve notaları olmasıyla müziktir, müziğin temel tanımını kullanıyorum)
3)yargılar fikir akımlarına karşı şekillense de bahsi geçen yargıda var olan fikir akımı müziğin kendisine karşı tavır koymamıştır, bu öküzlüktür, islam kültürü tasavvuf da dahil olmak üzere müziğin temel tanımı gereğince müziğin içine dahil bir ibadet şeklini ortaya koyar.
Sonuç olarak;
tanımı yapan ve bu saçma başlığı açan kişi müzikten nasibini alamamış bir dangalaktır.
allahtan uzaklaştıran müzik haramdır. şimdi sen mehmet emin ay'ın yaptığı müziğede haram diyorsan yanlıştasın kardeşim. karşıma ihya-i ulumiddin delillerle gelebilirsin fakat o zamanlar insanlar takva kasıyordu halvete kapanıyordu bu devir iman kurtarma devri ve imanı arttıran müzikler var.
yaptığım detaylı araştırmalar sonunda:
-insanlardan bazıları efsane ve boş sözleri satarlar. ( 31-lokma: 6)
- kayneyi, satmasını, parasını ve öğretmesini haram etmiştir. (kayneyi, içki meclislerinde erkeklere şarkı söyleyen cariyedir), (hadis)
- ilk ağlayan ve ilk teganni eden şeytandır. (teganni, şehveti ve insan aşkını harekete geçiren şiirlerdir.) (hadis)
- çalgı dinlemek günahtır. o mecliste oturmak, fasıklıktır. o çalgı ile lezzetlenmek küfürdür (kulak nimetine nankörlük etmektir), (hadis)
- "sonuç olarak musikiye kesin olarak haram veya helal demek mümkün değildir"(kütüb-i sitte)
- said nursiye göre (şakirt değilim): mûsikiye insan ruhunun belli bir ölçüde ihtiyaci vardır. şöyle der: evet, beşer hakikate muhtaç olduğu gibi, bazı keyifli hevesata da ihtiyaçı var. fakat bu keyifli hevesat, beşte birisi olmalı.
konuya noktaladığımı düşünüyorum. ( son iki si başka ayet ve hadislerin de yorumuyla ulaşılmış ortak sonuçtur.)
büyük islâm alimlerinden imam gazalî, "ihyâ" isimli eserinde müzik konusuna geniş yer vermiş ve bu konu hakkında söylenenleri değerlendirerek şu sonuca varmıştır:
müzik haram, mekruh, mübah ve hatta müstehab olabilir.
1- dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan gençler için yalnızca bu duyguları tahrik eden müzik haramdır.
2- zamanlarının çoğunu müziğe harcayan ve bununla uğraşmayı adet haline getiren kimse için müzik mekruhtur.
3- güzel sesten zevk alma dışında bir duyguya kapılmayan kimse için müzik mübahtır.
4- allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde sadece güzel şeyleri harekete geçiren kimse için ise müzik müstehaptır.