müteselsil sorumluluk

    2.
  1. birden çok kişinin aynı borçtan dolayı borçlu oldukları zincirleme borç ilişkisinde her borçlunun söz konusu o borcun kendine düşen payı kadar değil borcun tamamından sorumlu olması halidir. benzeri bir durum ceza hukuku'nda da müteselsilen işlenen suçlarda da karşımıza çıkar.
    1 ...
  2. 5.
  3. çeşitli sorumluluk halleri mevcuttur. En belirgin örneği; ülkemizde henüz yaygınlaşmamış olan kat mülkiyeti nedeniyle bir taşınmazın iştirakçıları halindeki maliklerin emlak vergisi sorumluluğudur. Yine noterlerin, nakil vasıtalar memurlarının, mali müşavirlerin ve tasfiye memurlarının sorumlulukları müteselsil sorumluluk kapsamına girer.
    1 ...
  4. 1.
  5. Birden çok kimsenin, bir borçun veya zararın (tamamının) ödenmesinden, zincirleme olarak ve tek başına sorumlu olması..
    0 ...
  6. 3.
  7. belirli bir risk, borc veya durumdan birden fazla gercek veya tuzel kisinin sorumlu olmasidir.
    orneklendirecek olursak: ceki ciro eden bir tacirin borcunu bu sekilde kapattigini varsayalim. cekin vade tarihinde karsiliksiz cikmasi durumunda hem ceki ciro eden hemde ceki duzenleyen alacakliya karsi muteselsilen yargida sorumludurlar.
    0 ...
  8. 6.
  9. Borç ilişkisinde tek bir alacaklı birden çok borçlu varsa ve bu borçlular aynı borçtan sorumluysa bu müteselsil sorumluluk oluyor.
    Ticari borçlarda anlaşmada karineye bağlı olarak gelişen sorumluluktur. Geri kalan borçlar için anlaşmada taraflarla belirtilmesi gerekir.
    borçlulardan biri borcu ifa ettiğinde diğer borçlular da ifa edilen borç oranında borçtan kurtulmuş olur. Müteselsil sorumluluk dış ilişki olarak tanımlanır. Yani alacaklıyla borçluların tümü arasında geçer. Borçlulardan birinin borcu ifa etmesi durumunda diğer borçlularla arasında oluşacak ilişki iç ilişkidir, oluşan borç kısmi borçtur.
    0 ...
  10. 7.
  11. Bir borcun birden fazla borçlusu olması durumudur. Alıcı borçlulardan herhangibirine gidip borcunu isteyebilir. Genellikle alıcıyı koruyan bu husus sayesinde alıcı daha güçlü olan kimseden veya borçlulardan herhangibirinden borcunu tahsil edebilir. Borcunu ödeyen borçu diğer borçlulara borclarının oranları miktarında rücu ederek parasını alır.
    0 ...
  12. 8.
  13. efendim biz bunu hukukta ahçı bahçevana, bahçevan şöfere, şöfer uşağa diye özetliyoruz.
    0 ...
  14. 4.
© 2025 uludağ sözlük