müslümanlar ve hristiyanlar arasındaki genel farklardır. ama hristiyanlık ile islam arasındaki farklar değildir. sadece iki dinin inananları arasındaki farklardır.
- hristiyanlar dini konularda bilim ve felsefeye çok önem verirler. bunun bir nedeni avrupa'da copernicus, descartes, newton gibi dindar filozof ve bilim adamlarının yaşamış olmasıdır. bilim ve felsefenin gelişimi hristiyanlıkta sürekli yeni açılımlara neden olmuştur. şu anda örneğin evrim teorisinin, kuantum fiziğinin ortaya çıkardığı gerçeklerin hristiyanlık ile ilişkileri tartışılmaktadır. müslümanlarda ise bu çok uzun zaman önce unutulmuş. geçmiş zamanlarda bir sürü müslüman bilim adamı bu tür bilim ile islam arasında ilişkiler kurmaya çalışmışlardır ama artık müslümanlar pes etmiş. bizde felsefe değil gelenekler tartışılıyor. özgür iradenin olup olmadığı, affetmenin anlamı gibi soyut kavramlar tartışılmıyor.
- hristiyanlarda vurgu her zaman tanrı sevgisine yapılır. tanrının insanları sevdiği ve insanların da tanrıyı sevmesi ve hissetmesi vurgulanır. müslümanlarda ise vurgulanan hep allah korkusudur. insanlar hep korkutularak inandırılmaya çalışılır. çocuklara hep allah korkusu aşılanır. bu nedenle hristiyanlarda hoşgörü ve affetme daha çok iken müslümanlar genellikle hoşgörüsüz ve kinci olmuştur.
- hristiyanlıkta bütün ibadetler, dini faaliyetler erkek ve kadın birlikte yapılır. kilise ayinleri hep birlikte yapılır. müslümanlarda ise camiler teravih namazı dışında kadınlara kapalıdır. erkekler ve kadınların toplu dini faaliyetlerde bulunması yoktur. bu nedenle oldukça erkek egemen bir inanç şekli vardır. kadınlar da kendini bu tür bir toplumda aşırı güçsüz hissetmektedir.
eğer müslümanlar bu zihniyeti değiştirmezse batı dünyasına yetişmeleri oldukça zor. batı dünyasına yetişmeyi bırak insanlarının huzurlu olduğu bir toplum yaratmaları imkansız.
birisi dinini istediği gibi yaşarken öteki taraf yaşayamaz.
birisi dinini yaşarken bütün kolaylıklar sağlanır, ötekisi dinini yaşamak istediği zaman önüne bariyer çekilir ve ''evine git evine git'' diye peşinden kovalanır.
birisi göbeğini kaşırsa bunun adı ''sanat'' , öteki göbeğini kaşırsa adı ''ayı'' olur.