sadece bilebildiklerim benim soyumda, türk (yörük), pomak, arnavut, laz, abhaz (çerkez), tatar kanı varsa böyle düşünmek mecburiyetindeyim.
etnik durumundan dolayı ırkçılık yapmak bir milleti oluşturan unsurları bilmemekten ileri gelir. millet mozaik tir. bu normaldir. akılsız insanlar ırkçılık yapar. bir milleti millet yapan devlettir. devleti olmayan milletler dağılmaya mahkumdur. bu devletin temellerinde etnik farklılıklar olduğuna göre bu devlete herhangi bir sebeple düşmanlık (terör), ırkçılık, ihanet aslında bu millete yani bu devleti oluşturan etnik unsurların tümüne yapılan kötülüktür.
Genel anlamda bir sosyal gurubun ırk, dil veya millî kimliğidir. Kolektif kimliğin dini, millî, kültürel ve alt-kültürel gibi çeşitli formlarını bünyesinde toplayabilir. Terimin orijinal Yunanca anlamı ethnos, kabile veya ırktır. Sosyal bilimlerde bu kavram, kültürel mecranın biyolojik ve genetik belirleyiciliği dışına çıkarak, "ethos" (bir kavmin veya toplumsal bir kurumun özellikleri) ve "âdet" (sosyal öğrenme ve sosyal miras) anlamlarında kullanılmaktadır. Irk ve kültür unsurlarının mümkün bileşimleri, sosyal analizlerde bağımsız değişken olarak alınmaktadır[1]. Etnik farklılıklar sosyal olarak üretilmekte ve korunmaktadır.[2]
Millî ve etnik kimlikler bir ölçüde ırk faktörünün belirleyiciliğine dayanırlar. Ancak, diğer unsurlardan tecrit edilmiş yalnızca bir faktöre dayalı bir kimlik yapısı düşünülemez. Meselâ, Kıbrıs’ta yaşayan Türk ve Rum kesimi ırk, kültür, din, sosyal, ve linguistik kimliklerinin tümüyle ele alınmaktadır.[3] Bundan dolayı salt Müslüman veya Türk kimliği yoktur. Mutlaka bu unsurların ve değerlerinin tarihî süreç içinde bir yorumu ve kombinasyonu gereklidir. Böylece millî kültürden bağımsız millî bir kimlik düşünülemez.