hem türkiye için ''%99 u müslüman değil, götünüzden sallamayın'' diyen, hemde müslüman bir ülke de yaşamaktan utanıyorum diyen kafaları çelişki içerisinde olan, zekaları da ilkokul seviyesinde olan ateistimsi insan zırvası.
bu ülkenin anayasasını açında okuyun. var mı bakalım ''türkiye müslüman bir ülkedir'' diye bir kanun ? bende bu ülkede yaşamaktan utanıyorum. sizin gibi zihniyetler çoğaldığı için.
türk olmaktan utanmaktır. atatürk de hepimizin bildiği gibi müslümandı ve bu ülkede ezan okunmasını istemeseydi okutmazdı.
-- alıntı--
Din gerekli bir kurumdur. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur. Yalnız şurası var ki, din Allah ile kul arasındaki bağlılıktır.
1930 (Kılıç Ali, Atatürk'ün Hususiyetleri, 1955 s. 116)
Din vardır ve gereklidir.
(Asaf ilbay, Tan gazetesi, 13. 7. 1949)
Din, bir vicdan sorunudur. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir, özgürdür. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz, din işlerini millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, amaca ve eyleme dayanan bağnaz hareketlerden sakınıyoruz ve buna asla meydan vermeyeceğiz.
(Asaf ilbay, Tan gazetesi, 13.7.1949)
--alıntı--
Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sade din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere asla fırsat vermeyeceğiz.
--alıntı--
Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir. 1930
--alıntı--
(bkz: ezandan rahatsız olmak/#7848322)
yazarın müslüman bir ülkede yaşamaktan utanç duyuyor olması garipsediğim bir olaydır. yapılan tespitte, okul ve hastane kıtlığına nazaran, her 50 metrede bir cami olduğu söyleniyor. abartı bölümünü geçerek sadete gelelim. okul ve hastane kıtlığına rağmen kilise olsa, ya da, sinegok falan olsa sorun değil mi yani? ateist olmak müslümanlıktan nefret etmek mi sorusu akla geliyor dolayısıyla. derdin müslümanlıksa şayet; "ateistim" demen de samimiyetsiz. sen nesin ki?
(bkz: bsgo)
demokratik bir hukuk devleti diye lanse edilen türkiye'de söylenmesinin sorun teşkil etmemesi gereken cümle. fakat böyle turnasol kağıdı görevi görmesine de bayılıyorum. sizi gidi demokratlar siziiiiii. size ne kardeşim kimin neden utanacağından. lise vatandaşlık ders kitabı gibisiniz.
anayasamizdaki; "turkiye musluman bir ulkedir." ibaresinin kaldirilmasiyla, ister ateist olunsun, ister seriatci, herkesin inanci kendinedir. turkiye ozgur bir ulkedir ve herkes birbirinin inancina saygi duymalidir. evet, bende turkiye'de yasamaktan bir konuda utaniyorum. 21. yuzyilda bile ic savasimizdan, birbirimizin inancina, etnik kokenine, siyasi gorusune camur atmakla ugrasmaktan, kendimizi nasil gelistiririz, nasil bos islerle ugrasmayi birakiriz, nasil kalkinir bu ulke diye durup kendimize sormayip, ulkeyi degil; inancimizi kalkindirmaya bakiyoruz. bendeki inanca, bendeki dusunceye herkes inansin; hadi hepimiz misyoner olalim bir nevi gozuyle bakiyor malesef vatandaslarimiz. bunun artik bir sonu olmalidir. cunku biz musluman bir ulkede degil; musluman kesimin "cogunlukta" oldugu ozgur bir ulkede yasiyoruz!
düşünüyorumda metrekareye 50 kilise düşse hristiyanlardan da utanılacak mı? Yoksa bu sadece ateistlerin vicdanlarıyla çelişip, davranışlarını tamamen inkar etmeye yöneltmeleri midir? bende ateistlerden rahatsız oluyorum, utanıyorum ve iğreniyorum. ama ne yazıkki düşüncelere saygı göstermek zorundayız. çünkü atatürk insanlara din ve vicdan özgürlüğü verdi ve söylenecek tek söz rahatsız olan gider.
Bir ateist bu şekilde düşünmez. Doğrusu masallara, dinlere inanan ve bunu meşru gören insanların olduğu dünyada yaşamak tüm insanlığın aptallığına şahit olmaktan utanıyorum demek daha doğrudur. Bir ateistin sarfedemiyeceği söz.
bunu diyen kişi pek rahat oturduğu yerden ahkam kesmeye uğraşacağına, kendisini aklı sıra daha güvende hissedebileceği huzur dolu(!) müslüman olmayan ülkelerde yaşatmak için çaba harcasa, onun açısından çok daha faydalı olacağını düşünmekteyim.
evet, müslüman bir ülkeyiz.
ama farkındaysak, kimsenin dinine karışılmıyor.
kimse farklı bir mezhebe bağlı oluşundan dolayı asılıp kesilmiyor.
kimse farklı düşüncelere sahip olduğundan dolayı yadırganmıyor, toplumdan dışlanmıyor.
aile yapımız her ne kadar bozulma evrelerinden geçse de avrupa'ya göre daha düzgün.
hatta avrupa'nın 1980'lerde uyguladığı rezidans yapılara yeni yeni ayak uydurmaktayız.
ama biz, olumsuzluklar için ülkemizde yaşamıyoruz. atalarımızdan miras kalan, bizlerin rahat yaşaması uğruna binlerce kan döküldüğü bu vatanda geçmişte bizi düşünen insanların hatrına yaşıyoruz.
eğer ezanın susturulduğu bir ülkeye gitmek için can atıyorsan, bu ülkede seyahat hakkı var.