Müslüm Baba büyüktü ve büyük kaldı Dünya menfaati uğruna ona buna yaranmaya çalışmadı
sanatçı olarak zaten eşsizdi.o hiç değişmed1. şarkılarını varoşlar dinlerken de sosyete dinlerken de
o hep müslüm baba olarak kaldı .nurlar içinde yatsın allah (cc) rahmet eylesin.
yerin hiç dolmadı....
Sinemaya uyarlanırken otobiyografik hatalar barındıran film.
Şöyle ki Müslüm gürses’in Babasının hırsızlıktan suç kaydı yok, olayı daha iyi dramatize edebilmek için gereksiz bir atraksiyon olmuş, hoş olmamış.
Müslüm Gürses Gülhane konserinde değil Bursa konserinde bıçaklandı, ancak babanın en karakteristik konseri Gülhane olduğundan sanırım gereksiz bir konser sahnesi çekmemek için Gülhane gibi gösterdiler.
Bir de asker kaçağının çatışma sahnesi var ki evlere şenlik! Orada da geleneksel olarak antimiliter olalım askeri kötü gösterelim kaygısı var.
filmin vizyon tarihinin üstünden neredeyse 'bir' sene geçti. vizyona girdiği gün izlemiştim, ondan sonra 1 kez daha sinema'da izledim. neredeyse 1 sene sonra, bu gece bir kez daha izleme fırsatı buldum.
dijital sanatlar'ın Yaptığı işi epey sevdiğime karar verdim bugün. daha önce de ayla, türk işi dondurma, çiçero gibi dijital sanatlar yapımı filmleri vizyon tarihinde, sinema'da izlemiştim. Şunu unutmamak lazım, türkiye'de bu denli kaliteli iş yapan yapımcı kalmadı. dijital sanatlar'ın yaptığı iş bu yüzden çokca değerli. ayla, türk işi dondurma, çiçero filmleri de buna dahil. adamların yaptığı iş dediğim gibi, inanilmaz değerli. Filmleri izlerken sanat yönetimine dikkat edin, daha iyisini pek az filmde gördüm. Cem yılmaz'ın Arif v 216 filmini eşdeğer tutabiliriz belki. Sevgili mustafa uslu, eğer bunu okuyorsanız, yaptığınız işe devam etmenizi temenni ettiğimi bilmenizi isterim. türkiye'de son yıllarda yapılan kaliteli, işe yarar film sayısı epey az. ilk 10'a ise, kesinlikle dijital sanatlar'ın yaptığı 3 film de girer.
dijital sanatlar'ı bir kenara bırakıp müslüm filmine gelelim, çünkü bu konuda epey şey yazdım. bir ara dijital sanatlar yapımevi hakkında da uzunca bir entry gireceğim zaten, ona da yazacak bir kaç şey kalsın.
müslüm, sanılanın aksine bir felsefesi, bir amacı olan nadide bir film. filmi bir sene sonra izlediğimde farkettiğim detaylar inanılmazdı. kaygusuz abdal'dan tutun da, yunus emre'den, aşık veysel'e kadar bir çok konuya değiniyor. Daha önce de bahsettim, sanat yönetimi de epey kaliteli olduğu için, dönemin şartlarını da epey iyi yansıttığını düşünüyorum. filmin ilk kısmında gösterilen adana mesela, kusursuza yakın bir sanat yönetimi var. hayranlıkla izledim.
filmin ritminin kaçtığı, 'nereden tutacağını bilemediği' bir kaç noktası var elbette. En büyük eksiği, filmin 'iki' yönetmenin elinden cıkmış olması. ilk ve ikinci kısımlar gece ve gündüz gibi birbirinden ayrı. 'Bu cok büyük bir sorun teşkil ediyor mu?' Diye soracak olursaniz, size federico fellini'den alıntı yaparak cevap vermem gerekecek: 'iyi bir filmin kusurları olması gerekir. Hayat gibi, insanlar gibi..'
müziklere gelelim. son yıllarda eşine benzerine rastlamadığım kadar kaliteli bir iş var ortada. timuçin esen'in de sesine yakışan şarkıları seçmişler. müzik, pek de anladığım bir konu değildir ya, filme olan uyumundan bahsediyorum. 'Müslüm baba film müzikleri' albümünü satın aldım mesela. 'Anadolu'nun kayıp şarkıları' filminden sonra bu bir ilk benim için.
tamam seveni var iyi adam ama son zamanlarda bu film yüzünden müslümcülük hippiliğe dönüştü. hem bu adamın çok bir şey başarmış gibi bu kadar şişirilmesi de ayrı bir aptallık. Bunu da bizim toplumumuzun beyinsizliğine ve özentiliğine yoğuruyoruz artık napalım.
Önceleri komedi ağırlıklı yapımlar gişede iş yaparken nitelikli dramlar,özgün hikayeler de dikkat çekmeye başladı.Filmin beş milyonu aşan izleyici sayısı bunun göstergesi.
“Müslüm”, 2018’in en çok izlenen filmi oldu. Vizyondaki 9’uncu haftasında 6.229.522 kişinin izlediği film, 82 milyon 107 bin lira hasılat elde etti ama ortaklar aralarında anlaşamadı...
--spoiler--
Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu bugünkü köşesinde
Müslüm filminin ortakları arasındaki davayı kaleme aldı. işte Eyüboğlu'nun bugün yazısından o bölüm:
Müslüm Gürses’in hayatını anlatan “Müslüm”, 2018’in en çok izlenen filmi oldu. Vizyondaki 9’uncu haftasında 6.229.522 kişinin izlediği
film, 82 milyon 107 bin lira hasılat elde etti.
Digital Sanatlar/Mustafa Uslu ile ICNN Yapım Bilişim Danışmanlık/Nuri Yıldırım, “ Müslüm ”ün eşit oranda iki hissedarı. Ancak Uslu, filmi CGV Mars Entertainment’e verirken tüm hakların kendinde olduğunu beyan etti.
Filmin vizyona girmesine bir gün kala ICNN Yapım, CGV Mars Entertainment’a ihtarname gönderdi. Eser işletme Belgesi’ni kanıt olarak sunan şirket, yapımcıya yapılacak ödemenin yüzde 50’sini istedi, aksi takdirde filmi durduracağını bildirdi.
Bunun üzerine CGV, sorunu çözmeleri için iki ortağı bir araya getirdi. Yıldırım, Uslu’ya düşen payın yüzde 50 olduğunu kabul etti. Yıldırım, Uslu’nun “Ekstradan harcamalarımız oldu, payım yükseldi” diyerek sunduğu harcamalara itiraz etti.
Taraflar anlaşamayınca konu yargıya taşındı. Bunun üzerine CGV Mars, “ Müslüm ” filminden yapımcılara düşen payın yüzde 50’sini Uslu’nun hesabına, yüzde 50’sini ise Sulh Ceza Mahkemesi’ne yatırmaya başladı. Şu ana kadar burada biriken para 20 milyon lira civarında. Yargı karar verecek, bu paranın yapımcılar arasında hangi oranda paylaşılacağına. https://www.cnnturk.com/m...ilyon-tllik-muslum-davasi
--spoiler--
sanat hayatında müslüm'den daha acı hayatlar yaşayan sanatçılar var. otel köşelerinde, sokaklarda ölen düşkün evlerinde ölen sanatçılar var. ve hala yardıma muhtaç bestekarlar, müzisyenler, sinema sanatçıları, yazarlar, ressamlar, tiyatro oyuncuları var biraz da onların filmini yapın da ailelerinin çoluk çocuklarının cebine para girsin dallamalar. öldüğünde cebinde 10 lira çıkan sanatçılar artistler var. televizyon programlarında kısa bir haber olarak geçen, gazetelerde 2. sayfa haberi olarak geçen nice sanatçılar var. bazı yavşakların ''zamanında parayı tutsaydı şimdi kimseye muhtaç olmazdı'' gibi amcık amcık konuşarak acımadığı sanatçılar var. çünkü biz sanatçıları çabuk harcayan nankör milletiz. barış manço, neşet ertaş gibi devleri, ölümünden sonra aşağılayacak kadar öküz bir milletiz. bu ne amk müslüm de müslüm başka bir şey yok. anladık allah rahmet etsin iyi bir insandı ( muhterem nur'u dövüp ağzını burnunu kırmadığı vakitlerde iyi adamdı), baba adamdı lakin eşeğin kulağına su kaçtı artık.
küçük bir not: bizim millet şimdilerde meydana çıkmış biri olayı yani 'karısını dövme' olayını sağlığında duymuş olsaydı, müslüm'ü magazin programlarında ve sosyal medyada linç etmişlerdi.
--spoiler--
Erkan Can “usta”nın harikalar yarattığı filmdir. Ve Müslüm gürses için ne diyebilirim ki, evliya mısın be adam nasıl affettin o babayı...
--spoiler--
Erkeklere tavsiyem, filme sevdiğiniz biri dışında bayan arkadaşınızla gitmeyin. Hiç çekilmiyorlar. Filmin sonunda imâlı cümleler ve bilinçaltı mesajları gelmeye başlıyor.
Yok kardeşim yok, senle ben müslüm ve muhterem gibi olamayız. Evet gördüm tabi çok tatlılar. Evet.
Olmaz işte çünkü Zıkkımın kökünden ötürü.
Özellikle Timuçin esen in Harika oynadığı ve sesiyle de renk kattığı güzel bir film olmuş.Arabesk kültüre uzak bir insan olarak Müslüm Gürses’e diğer arabeskçilere nazaran hep saygı duymuşumdur.Tabiiki filmde anlatılanlar onun birebir hayatı olamaz,ticari kaygılar da ön planda.Ama hayat hikayesi çok acılarla dolu.izlerken duygulanıyorsunuz.Bir kez daha saygı duydum kendisine.Umarım yattığı yerde huzurludur artık.Filmde denildiği gibi çocuğu olamamış ama bizim gibi onu seven milyonlarca evladı var.