münir nurettin selçuk

    30.
  1. Türk müziğini ihya eden adamlardan biridir ve ünlü müzisyen Timur Selçuk'un babasıdır. Nurlar içinde yatsın.
    9 ...
  2. 11.
  3. Münir Nurettin Selçuk, (d. 1900 istanbul - ö. 27 Nisan 1981) Türk müzisyen.

    1917 yılında ailesinin ısrarı ile öğrenim için gittiği Macaristan’dan geri döndü. Dar'ül Feyz'i Musiki Cemiyetine devam etti ve Zekaizade Ahmet Irsoy'dan ve Besteniğar Ziya Bey'den müzik dersleri aldı. Münir Nurettin, bestekârlığa 1920 yılında Tevfik Fikret’in “Bu bir terânedir” şiirine yaptığı bir besteyle başladı. ikinci olarak “Sensiz ey şûh gözlerim avâre kalbim ağlıyor” güfteli şarkısını besteledi ve bu iki eserden sonra yirmi yıl süreyle beste yapmadı.

    1923 yılında askerliği sırasında Mızıka-ı Hümâyûn’da sonradan da Riyaset-i Cumhur Musıkî Heyeti’nde çalışan Münir Nurettin, eski okuyuşla yeni anlayışı birleştirerek alışılagelenden çok farklı bir üslupla, 1928’de Sahibinin Sesi firmasında ilk plaklarını yaparak dikkatleri üzerine çekti ve aynı yıl Paris’e giderek ses tekniği konusunda öğrenim gördü. Aynı zamanda özgün bir ses tekniği eğitimi görmüş ilk Türk müziği ses sanatçısı olan Münir Nurettin, 19. yüzyıl italyan opera şarkıcılığının izlerini taşıyan icra üslubu "Bel Canto"dan etkilendi.

    Türk müziği tarihinde tek başına konser verme geleneğini getiren sanatçı, ilk solo konserini Paris dönüşü, 1930 yılında, şimdiki Dormen Tiyatrosu’nda vererek büyük ilgi topladı ve hayranlık uyandırdı. Konserlerde frak giyen ve ayakta şarkı söyleyen, aynı zamanda koro eşliğinde solo okuma geleneğini de ilk kez uygulayan sanatçı o oldu. Batıdan gelen opera, tango gibi etkileri, kendi Türk müziği okuyuş üslubuna dahil etti.

    Asıl beste çalışmalarına 1940-1941’li yıllardan sonra başlayan Münir Nurettin, istanbul’a döndükten sonra otuz yılı aşkın bir süreyle istanbul Belediye Konservatuarı icra Heyeti’nde görevi yaptı. Birçok genç kuşak sanatçısının yetişmesine katkıda bulunan Münir Nurettin Selçuk’un özel olarak ders verdiği kişiler arasında Türk müziği ses sanatçısı olan Alâeddin Yavaşça vardır. Dünya müzik çevrelerinde de büyük ilgi görmüş olan sanatçı, 27 Nisan 1981'de öldü.

    Münir Nurettin Selçuk, sanatçı Timur Selçuk'un babasıdır.

    Bazı Yapıtları [değiştir]Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın, Gül Yüzünde Göreli Zülf-i Semen-say Gönül, Saki, Safa-yı Metle Parıldasın Camımız, Hülyama Doğan Son Güneşim, Son Hevesimdi, Varalım Kuy-ı Dilaraya Gönül Hu Diyerek, Bir Söz Dedi Canan ki Keramet Var içinde, Rindlerin Akşamı (Dönülmez Akşamın Ufkundayız), Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer Ne Halden Anlayan Bulunur, Endülüs’te Raks, Aziz istanbul, Sessiz Gemi, Rindlerin Ölümü, Sen Şarkı Söylediğin Zaman, Dumanlı Başları Göklere Ermiş, Yedi Renk Üstüne Hareli Dağlar, Söyle Sevgilim,kalamış.Şair, Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirlerini genelliklle bestelemiş isimleri birlikte anılır olmuştur

    kaynak: http://tr.wikipedia.org/w...Cnir_Nurettin_Sel%C3%A7uk

    dönülmez akşamın ufkundayız, beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın, kalamış.
    taş plak versiyonlarıyla çok çok çok güzeller.
    5 ...
  4. 19.
  5. aziz istanbul, endülüste raks ve niçin a sevdiğim ( bu parçası aziz istanbul'un sonuna monteli bir versiyonunda vardı. tek parça olarak aratsamda bulamadım, olanda kayboldu) gibi değerli parçaları seslendirmiş tsm üstadı.
    4 ...
  6. 29.
  7. "ben gülü deste bağladım, desteye beste bağladım, dün gece yar hanesinde o söyledi ben ağladım, ben söyledim yar ağladı" diyerek beni mest eden, mükemmel ötesi müzisyen.

    Arada ki dağlar kadar kuşağa rağmen o duru ve sade türkçe ile mükemmel bir intiba bıraktı bende.
    4 ...
  8. 15.
  9. şunu açıklıkla söyleyebilirim ki münir üstad, türkiyenin gelmiş geçmiş en büyük tsm sanatçısıdır. 1964 istanbul konserindeki performansında özellikle, dikkati çeken şey şıklık, sadelik ve eşsiz yorumudur. üstadın yurt dışında şan eğitimi almadan önce ve sonraki evrelerinde farklı tınılar görülür. akşam yine gölgen' de ne dediği anlaşılmayan üstad, allı yemeni türküsünü söylerken bir harf bile yutmayacak hale gelecektir. bu müzeyyen senarda da görülmüştür.
    münir babayı diğer sanatçılardan ayıran, 64 konserinde bilmem bu gönülle ben eserinde 'benimse geçmedi çağım' diyerek göndermesini yaptığı (ki zeki müren'e yapar bunu), frak takmış, konser ve koro düzeni içinde sunduğu eşsiz ziyafete bizi ortak etmesi, batı müziği ile türk sanat müziğini harmanlayıp konservatuar birikimini müziğine yansıtabilmesiydi. endülüste raks ı besteleyecek güçteki bu üstad, ümit yaşar oğuzcanın iki üç dizesinden biraz kül biraz duman çıkarabilmiş, ömrünün son zamanlarında bile bu hülyalar diyarında gibi anten reklam kayıtlarına (film müziğidir) imzasını atmış, 'hasret' gibi bir besteyi çıkarabilmiş, kör kuyular gibi okunması inanılmaz zor bir eseri meydana getirebilmiş gelmiş geçmiş tartışmasız en büyük üstaddır.
    3 ...
  10. 1.
  11. Güftesi faruk nafiz çamlıbel'e bestesi Münir nurettin selçuk'a ait nihavend şarkı... Üstadın en sevdiğim şarkısıdır aynı zamanda
    Bahçemde açılmaz seni görmezse çiçekler.
    Sahil seni, rüzgar seni, akşam senin bekler.
    Gelmezsen eğer mevsimi nereden bilecekler.
    Sahil seni, rüzgar seni, akşam seni bekler
    2 ...
  12. 33.
  13. türk musikisine frak giydiren adam olarak tanınır. musikimizi alkollü eğlence mekanları yerine sinema salonlarında büyük bir ciddiyetle okumayı tercih ettiği için bu isme layık görülmüştür. gençliğinde fransada şan dersleri almıştır. gırtlak nağmelerindeki yeteneği eşsizdir. tenor bir sese sahiptir. bir kız, iki erkek olmak üzere üç çocuğa sahiptir. kendi gibi çocukları da müzisyendir. çocuklarından timur selçuk oldukça ünlüdür.
    2 ...
  14. 10.
  15. "biraz kül biraz duman o benim işte" toprağı bol olsun ustanın.
    2 ...
  16. 1.
  17. timur selçukun babası olur ayrıca..daha doğrusu timur selçuk onun oğlu olur
    (bkz: sabaha karşı entry girmek)
    2 ...
  18. 6.
  19. endeluste ask i iyi yorumlayan degerotesi adam
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük